PočetnaVijestiSinoć u Opatiji otvoren 19. Liburnia Film Festival

Sinoć u Opatiji otvoren 19. Liburnia Film Festival

|

Dva angažirana filma o radništvu u Hrvatskoj, “Trafika” (Akademiija dramske umjetnosti u Zagrebu) Dore Slakoper i “Tvornice radnicima” (Fade In, 2021.) Srđana Kovačevića, otvorila su devetnaesto izdanje Liburnia Film Festivala na maloj Ljetnoj pozornici u Opatiji. Festival će u pet festivalskih dana donijeti pregled hrvatskih dokumentarnih filmova nastalih u posljednjih godinu dana.

Čast da otvori festival dobio je opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin koji je čestitao organizatorima što su u pandemijskim uvjetima uspjeli organizirati festival koji iz godine u godinu raste. Istaknuo je da je LFF: “Velika i lijepa priča koja uvelike doprinosi kulturnom životu grada Opatije. Ugodno sam iznenađen što ima puno filmova iz regije, a posebno me veseli što ćemo na zatvaranju gledati svjetsku premijeru filma ‘Enrico Marotti – ovo je moj plov’ o svjetskom prvaku u windsurfingu, inače Opatijcu.”

Na kvalitetu filmova nastalih u prošloj godini osvrnuo se programski direktor LFF-a, Oliver Sertić, koji je istaknuto da COVID nije narušio produkciju te da je osamdesetak sjajnih filmova pristiglo na festivalski natječaj.

Program u konkurenciji za sedam festivalskih nagrada, otvoren je hrvatskom premijerom kratkometražnog filma “Trafika”. “Htjeli smo predočiti iskustvo rada na kiosku. Jako sam sretna da ovaj angažirani film otvara festival. Uživajte i budite dobri prema prodavačicama na kioscima!”, poručila je redateljica filma Dora Slakoper kojoj je ovo redateljski prvijenac.

Zarazno izdanje najstarijeg festivala hrvatskog dokumentarnog filma, LFF-19, održava se u Opatiji do petka, 27. kolovoza. Ljubitelji dokumentarnog filma moći će pogledati 44 hrvatska dokumentarna filma, od čega 22 u konkurenciji za nagrade te 22 u popratnom programu, koji je ove godine podijeljen na četiri cjeline: program “Regionale” (program filmova regionalnih autora i autorica), retrospektivu redatelja Đure Gavrana, “Kinedok predstavlja” i “Restart predstavlja”. Osim filmskog programa, organizatori su pripremili edukativni i razgovorni program.

Opširnije informacije doznajte na službenoj stranici Liburnia Film Festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.