PočetnaVijestiSinoć u Opatiji otvoren 19. Liburnia Film Festival

Sinoć u Opatiji otvoren 19. Liburnia Film Festival

-

Dva angažirana filma o radništvu u Hrvatskoj, “Trafika” (Akademiija dramske umjetnosti u Zagrebu) Dore Slakoper i “Tvornice radnicima” (Fade In, 2021.) Srđana Kovačevića, otvorila su devetnaesto izdanje Liburnia Film Festivala na maloj Ljetnoj pozornici u Opatiji. Festival će u pet festivalskih dana donijeti pregled hrvatskih dokumentarnih filmova nastalih u posljednjih godinu dana.

Čast da otvori festival dobio je opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin koji je čestitao organizatorima što su u pandemijskim uvjetima uspjeli organizirati festival koji iz godine u godinu raste. Istaknuo je da je LFF: “Velika i lijepa priča koja uvelike doprinosi kulturnom životu grada Opatije. Ugodno sam iznenađen što ima puno filmova iz regije, a posebno me veseli što ćemo na zatvaranju gledati svjetsku premijeru filma ‘Enrico Marotti – ovo je moj plov’ o svjetskom prvaku u windsurfingu, inače Opatijcu.”

Na kvalitetu filmova nastalih u prošloj godini osvrnuo se programski direktor LFF-a, Oliver Sertić, koji je istaknuto da COVID nije narušio produkciju te da je osamdesetak sjajnih filmova pristiglo na festivalski natječaj.

Program u konkurenciji za sedam festivalskih nagrada, otvoren je hrvatskom premijerom kratkometražnog filma “Trafika”. “Htjeli smo predočiti iskustvo rada na kiosku. Jako sam sretna da ovaj angažirani film otvara festival. Uživajte i budite dobri prema prodavačicama na kioscima!”, poručila je redateljica filma Dora Slakoper kojoj je ovo redateljski prvijenac.

Zarazno izdanje najstarijeg festivala hrvatskog dokumentarnog filma, LFF-19, održava se u Opatiji do petka, 27. kolovoza. Ljubitelji dokumentarnog filma moći će pogledati 44 hrvatska dokumentarna filma, od čega 22 u konkurenciji za nagrade te 22 u popratnom programu, koji je ove godine podijeljen na četiri cjeline: program “Regionale” (program filmova regionalnih autora i autorica), retrospektivu redatelja Đure Gavrana, “Kinedok predstavlja” i “Restart predstavlja”. Osim filmskog programa, organizatori su pripremili edukativni i razgovorni program.

Opširnije informacije doznajte na službenoj stranici Liburnia Film Festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije