PočetnaVijesti"Colectiv" Alexandera Nanaua na 22. Mediteran Film Festivalu

“Colectiv” Alexandera Nanaua na 22. Mediteran Film Festivalu

-

Na ovogodišnjem, 22. Mediteran Film Festivalu, bit će prikazan dokumentarni film “Colectiv” / “Collective” (“Kolektiv”, 2019.), kojeg kritika svrstava u Novi val rumunjske kinematografije. Dokumentarac rumunjskog autora Alexandera Nanaua MFF prikazuje u sklopu OFF programa, u partnerstvu s mrežom HBO Adria.

Polazna točka ovog filma je požar koji se dogodio 2015. godine u noćnom klubu Colectiv u Bukureštu. Bila je to jedna od najgorih nesreća u novijoj rumunjskoj povijesti, sa strašnom brojkom od 27 smrtno stradalih i 180 ozlijeđenih. U idućih nekoliko dana izbili su žestoki prosvjedi koji su na kraju srušili tadašnju socijaldemokratsku vladu.

Nanau prati nekoliko ključnih figura u vremenu nakon katastrofe, odnosno od trenutka kad saznajemo da je od ozlijeđenih u požaru 37 ljudi kasnije preminulo od posljedica bakterijske infekcije zadobivene u bolnici. Novinari su otkrili da se bolnice koriste razrijeđenim dezinfekcijskim sredstvima. Pratimo njihove i izjave ministra zdravstva u privremenoj tehnokratskoj vladi te žrtava korumpiranog zdravstvenog sustava u državi koja ne funkcionira.

Film je osvojio brojne nagrade i priznanja, poput BAFTA-e za najbolji dokumentarac, Europsku filmsku nagradu, dvije nominacije za nagradu Oscar, Nagradu publike LUX itd.

22. Mediteran Film Festival bit će održan od 25. do 28. kolovoza u Širokom Brijegu, a više informacija potražite na službenoj web stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije