PočetnaVijesti"Colectiv" Alexandera Nanaua na 22. Mediteran Film Festivalu

“Colectiv” Alexandera Nanaua na 22. Mediteran Film Festivalu

|

Na ovogodišnjem, 22. Mediteran Film Festivalu, bit će prikazan dokumentarni film “Colectiv” / “Collective” (“Kolektiv”, 2019.), kojeg kritika svrstava u Novi val rumunjske kinematografije. Dokumentarac rumunjskog autora Alexandera Nanaua MFF prikazuje u sklopu OFF programa, u partnerstvu s mrežom HBO Adria.

Polazna točka ovog filma je požar koji se dogodio 2015. godine u noćnom klubu Colectiv u Bukureštu. Bila je to jedna od najgorih nesreća u novijoj rumunjskoj povijesti, sa strašnom brojkom od 27 smrtno stradalih i 180 ozlijeđenih. U idućih nekoliko dana izbili su žestoki prosvjedi koji su na kraju srušili tadašnju socijaldemokratsku vladu.

Nanau prati nekoliko ključnih figura u vremenu nakon katastrofe, odnosno od trenutka kad saznajemo da je od ozlijeđenih u požaru 37 ljudi kasnije preminulo od posljedica bakterijske infekcije zadobivene u bolnici. Novinari su otkrili da se bolnice koriste razrijeđenim dezinfekcijskim sredstvima. Pratimo njihove i izjave ministra zdravstva u privremenoj tehnokratskoj vladi te žrtava korumpiranog zdravstvenog sustava u državi koja ne funkcionira.

Film je osvojio brojne nagrade i priznanja, poput BAFTA-e za najbolji dokumentarac, Europsku filmsku nagradu, dvije nominacije za nagradu Oscar, Nagradu publike LUX itd.

22. Mediteran Film Festival bit će održan od 25. do 28. kolovoza u Širokom Brijegu, a više informacija potražite na službenoj web stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen”: Prva projekcija ovosezonskog “Slučajnog kina” na Molo longu

Na prvoj projekciji ovosezonskog ciklusa "Slučajnog kina" prikazat će se dokumentarni film "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023).

7. AJB DOC propituje pojam pravde i pravednosti

Sedmi festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održat će se od 13. do 17. rujna 2024. godine u Sarajevu.

“C.S.A.: The Confederate States of America” – Ropstvo kao izvor humora

"C.S.A.: The Confederate States of America" Kevin Willmotta, poseban je po tome što pseudodokumentarni film spaja sa spekulativnim žanrom alternativne povijesti.