PočetnaVijestiČetiri hrvatska dokumentarca na 27. Sarajevo Film Festivalu

Četiri hrvatska dokumentarca na 27. Sarajevo Film Festivalu

|

Najnovije, 27. izdanje Sarajevo Film Festivala ove će se godine održati od 13. do 20. kolovoza. Uključujući, naravno, i hrvatske filmove unutar festivala, iz doku-rakursa njih točno četiri. Selektorica dokumentarne natjecateljske selekcije sarajevskog festivala godinama je Rada Šešić, koja je u ovom dijelu SFF-a izabrala ukupno šesnaest filmova.

Ovdje će se, dakle, za Srce Sarajeva u dokumentarnoj konkurenciji boriti i tri hrvatska filma: “Bosanski Brodvej” (Restart, 2021.) Jasmine Beširević o šesnaest mladih glumaca iz BiH i regije koji sudjeluju u brodvejskom mjuziklu postavljenom u Bosni i Hercegovini; “Horizont” (Kreativni sindikat, 2021.) Tanje Deman, filmski esej o moru u doba ekološke krize; te “Tvornice radnicima” (Fade In, 2021.) Srđana Kovačevića o ivanečkim radnicima koji su preuzeli tvornicu ITAS. “Bosanski Brodvej” i “Horizont” će u Sarajevu doživjeti svoju svjetsku premijeru.

Što se tiče ostalih programa, natjecateljski dio studentskog filma popunit će također jedan hrvatski dokumentarac. Radi se o filmu “Čekaj me” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu / Osoba D; 2021.) Damira Markovine, u kojem autor opservacijski prati obiteljsku dinamiku, prije svega odnos između njegove majke i bake.

Za kraj, recimo i da će ovogodišnje Počasno Srce Sarajeva pripasti nizozemskom redatelju Wimu Wendersu, tijekom festivala bit će priređena retrospektiva njegovih odabranih filmova, dok će sam autor održati i masterclass.

Opširnije informacije doznajte na službenoj stranici Sarajevo Film Festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Što je nama kino danas? Nacrt za istraživanje djelovanja Art-kina Croatia u Rijeci

Čak i površno poznavanje riječke kulturno-filmske scene prepoznaje Art-kino Croatia kao središnje mjesto kojem ostale inicijative graviraju.

Mia Maros Živković: “‘Oda’ je pjesma, hvalospjev ženama”

Naša najnovija sugovornica je Mia Maros Živković, redateljica dokumentarca "Oda" (2024), koji je na Gledalištu osvojio Posebno priznanje.

Julien Temple u riječkom Art-kinu

U sklopu programa "Cinehill hoće ići na more", u Art-kino stiže višestruko nagrađivani britanski autor Julien Temple.

Rani padovi Stanleya Kubricka

Četvrti tekst esejističkog serijala "Mineur/majeur" donosi pogled na manje poznate dokumentarce Stanleya Kubricka.

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.