PočetnaNajaveLiburnia uplovljava u Rovinj

Liburnia uplovljava u Rovinj

-

“Liburnia uplovljava”, turneja filmova s prošlog izdanja Liburnia Film Festivala, u ponedjeljak i utorak, 19. i 20. srpnja uplovljava u Rovinj. Riječ je o dokumentarcima “Porvenir” (REA, 2020.) Renate Poljak kojeg je na lanjskom LFF-u žiri nagradio za najbolji film festivala, najbolju kameru (Boris Poljak) i najbolji dizajn zvuka (Iva Ivan); “Bez lica” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu / Stvaralačka mreža Zebra; 2020′) Davida Lušičića koji je ponio nagradu za najbolji regionalni film; te “Zašto mama vazda plače?” (Akademija umjetnosti univerziteta u Banjoj Luci / Samostalna produkcija; 2020.) Karmen Obrdalj koji je nagrađen za najbolju režiju i montažu.

Filmovi će se u ponedjeljak, 19. srpnja prikazati na Ljetnom kinu s početkom u 21.30 sati, a u utorak, 20.7. u Kinu Gandusio od 20 sato.

Porvenir, na španjolskom – budućnost, jedini je grad u Ognjenoj zemlji, na dnu zemaljske kugle, osnovan od strane hrvatskih migranata početkom 20. stoljeća. Jedan je od njih bio i redateljičin pradjed. Ovaj vizualno snažan poetski dokumentarac postavlja pitanje “Ostaju li u našem tijelu sjećanja naših djedova, ostaje li nam sudbina da bježimo i tražimo bolje zemlje upisane u tijelo?”.

“Bez lica” je kratkometražni esejistički dokumentarac koji prati proces postavljanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Zagrebu, neposredno prije svečanog otkrivanja, dovodeći ga u kritički društveni kontekst upotrebom snimki koje nas vode od samog početka postava statue do prikaza gužvi mase ljudi, prosvjeda i sukoba te postavljanja straže policijskih koridora koje štite ovaj komad skulpture od ljudskog prisustva.

U “Zašto mama vazda plače?” redateljica Karmen Obrdalj prati Enu, djevojku koja otkriva ljubavna pisma njenih roditelja čije je dopisivanje trajalo dok su bili razdvojeni u ratu, u zaraćenoj Bosni i Hercegovini. Ena se putovanjem u Grad iz djetinjstva, Pustograd, prisjeća skoro nemoguće ljubavi njenih roditelja.

Program se ostvaruje u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem grada Rovinja-Rovigno, a podupiru ga Primorsko-goranska županija, HAVC i Zaklada Kultura nova. Ulaz na projekciju je besplatan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

21. Human Rights Film Festival: “Čovjek u crnom” – Čujna crnina

Wang Xilinov život kroz film "Čovjek u crnom" (2023) Wang Binga izražen je kao još jedan stavak u životu ovog kompozitora.

21. Human Rights Film Festival: “Projekt” – Odmatanje slojeva zbilje

"Projekt" (2023) Dane Komljena jezgru ima u prenamijenjenom trgovačkom kompleksu u nigerijskom Lagosu.

21. Human Rights Film Festival: “Draga Fiona” – U potrazi za idealnim gledateljem

Film "Draga Fiona" / "Dearest Fiona" (2023) redateljice Fione Tan mogao bi poslužiti kao eskperiment potrage za idealnim gledateljem.

Znanstveni skup “Filmologija, kritika, umjetnost” povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića

Povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića, u Zagrebu će se od 9. do 10. prosinca održavati znanstveni skup "Filmologija, kritika, umjetnost".

21. Human Rights Film Festival: “Gdje su nestali svi osmijesi?” – Izvana gladac, iznutra jadac

Na ovogodišnjem HRFF-u prikazat će se i film "Gdje su nestali svi osmijesi?" / "Where Have All the Smiles Gone" (2023) Anje Strelec.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.