PočetnaNajaveLiburnia uplovljava u Rovinj

Liburnia uplovljava u Rovinj

-

“Liburnia uplovljava”, turneja filmova s prošlog izdanja Liburnia Film Festivala, u ponedjeljak i utorak, 19. i 20. srpnja uplovljava u Rovinj. Riječ je o dokumentarcima “Porvenir” (REA, 2020.) Renate Poljak kojeg je na lanjskom LFF-u žiri nagradio za najbolji film festivala, najbolju kameru (Boris Poljak) i najbolji dizajn zvuka (Iva Ivan); “Bez lica” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu / Stvaralačka mreža Zebra; 2020′) Davida Lušičića koji je ponio nagradu za najbolji regionalni film; te “Zašto mama vazda plače?” (Akademija umjetnosti univerziteta u Banjoj Luci / Samostalna produkcija; 2020.) Karmen Obrdalj koji je nagrađen za najbolju režiju i montažu.

Filmovi će se u ponedjeljak, 19. srpnja prikazati na Ljetnom kinu s početkom u 21.30 sati, a u utorak, 20.7. u Kinu Gandusio od 20 sato.

Porvenir, na španjolskom – budućnost, jedini je grad u Ognjenoj zemlji, na dnu zemaljske kugle, osnovan od strane hrvatskih migranata početkom 20. stoljeća. Jedan je od njih bio i redateljičin pradjed. Ovaj vizualno snažan poetski dokumentarac postavlja pitanje “Ostaju li u našem tijelu sjećanja naših djedova, ostaje li nam sudbina da bježimo i tražimo bolje zemlje upisane u tijelo?”.

“Bez lica” je kratkometražni esejistički dokumentarac koji prati proces postavljanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Zagrebu, neposredno prije svečanog otkrivanja, dovodeći ga u kritički društveni kontekst upotrebom snimki koje nas vode od samog početka postava statue do prikaza gužvi mase ljudi, prosvjeda i sukoba te postavljanja straže policijskih koridora koje štite ovaj komad skulpture od ljudskog prisustva.

U “Zašto mama vazda plače?” redateljica Karmen Obrdalj prati Enu, djevojku koja otkriva ljubavna pisma njenih roditelja čije je dopisivanje trajalo dok su bili razdvojeni u ratu, u zaraćenoj Bosni i Hercegovini. Ena se putovanjem u Grad iz djetinjstva, Pustograd, prisjeća skoro nemoguće ljubavi njenih roditelja.

Program se ostvaruje u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem grada Rovinja-Rovigno, a podupiru ga Primorsko-goranska županija, HAVC i Zaklada Kultura nova. Ulaz na projekciju je besplatan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije