PočetnaNajave"Enkel" Aleksandra Reljića na programu Al Jazeere Balkans

“Enkel” Aleksandra Reljića na programu Al Jazeere Balkans

|

Danas (utorak, 6.7. u 17.05, repriza u 23.05 sati) na program Al Jazeere Balkans dolazi dokumentarni film “Grandson” / “Enkel” (“Unuk”, 2018.) srpskog redatelja Aleksandra Reljića. U njemu autor predstavlja poznatu preživjelu žrtvu Holokausta i Auschwitza Evu Mozes Kor, koja 2014. simbolično usvaja Rainera Hoessa, unuka zapovjednika spomenutog logora smrti. Hoess već kao petnaestogodišnjak prekida odnose s obitelji, a nakon što je kao 39-godišnjak preživio srčani udar, shvaća da se mora suočiti s mračnim obiteljskim naslijeđem. Zajedno s Evom Mozes Kor, Hoess se bori protiv neonacizma, antisemitizma, rasizma i ksenofobije u današnjem svijetu.

Također danas, u 19.05 sati, bit će prikazan prvi dio dvodijelnog filma “A Race for America” (2021) autora Sanjieva Johala, koji donosi priču o jednoj od najturbulentnijih godina u povijesti SAD-a, u kojoj su održani predsjednički izbori, vođena borba protiv epidemije koronavirusa, ali i rasizma. Drugi nastavak na rasporedu je u četvrtak, 8.7., u 17.05 i reprizno u 23.05 sati.

U subotu (10.7. u 17.30 sati) je na rasporedu film “Secret Sardinia” (2020) australske autorice Emme Alberici o talijanskom otoku Sardiniji. On svojom ljepotom privlači mnoge turiste, ali trećinu otočnog teritorija kontrolira talijanska vojska za potrebe testiranja NATO oružja. U blizini tih područja zabilježene su visoke stope oboljelih od raka, urođenih mana i slučajevi prerane smrti. Ovaj dokumentarac istražuje povezanost zdravstvenih problema s izloženošću osiromašenom uraniju.

Opširnije informacije i raspored provjerite na službenoj stranici Al Jazeere Balkans.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.