PočetnaNajaveAl Jazeera Balkans: "U srcu festivala - ZagrebDox"

Al Jazeera Balkans: “U srcu festivala – ZagrebDox”

-

U sklopu programa “U srcu festivala” ovaj tjedan će na programu Al Jazeere Balkans biti prikazano nekoliko dokumentaraca koji su bili dijelom programa Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox. Kao što je poznato, sedamnaesto izdanje najvećeg hrvatskog dokumentarnog festivala ove godine traje od 13. do 20. lipnja.

Srijeda (16.6. u 23.05 sati) donosi film “Dvije škole” (Novi Film / Al Jazeera Balkans; 2016.) bh. autora Srđana Šarenca, koji približava priču o dvije etnički podijeljene škole unutar nekadašnje Travničke gimnazije.

U petak (18.6. u 23.05 sati) će se prikazati još jedan film istog autora, “Bugarski san” (2019). Glavna protagonistica, njemačka umirovljenica Petra ima prilično nisku mirovinu. Zbog tog razloga, odnosno nižih troškova života ostavlja svoj stari život i odlazi u Istočnu Europu.

Posljednji dan tjedna – nedjelja (20.6. u 23.05 sati) donosi višestruko nagrađivani dokumentarac hrvatskog redatelja Nebojše Slijepčevića, “Srbenku” (Restart, 2018.). Priča je to o ubijenoj srpskoj djevojci Aleksandri Zec i njenim članovima obitelji 1991. godine, događaju o kojem je kazališni redatelj Oliver Frljić napravio predstavu. Tijekom rada na istoj, kazališne probe postaju kolektivna psihoterapija, dok se dvanaestogodišnjoj glumici Nini čini da rat nikada nije završio.

Od ostalih dokumentarnih ostvarenja tu je i drugi dio serijala “Slavery Routes” (“Putevi ropstva”, 2018.) koji donosi priču o putevima ropstva, njegovom početku u Africi, potragom europskih kolonizatora za zlatom te iskorištavanju i porobljavanju domaćeg stanovništva. Kako se razvijala ova trgovina, tko je imao najviše koristi od nje, kakve su posljedice ovog čina?  Epizoda je na rasporedu u četvrtak, 17.6. u 17.05, reprizno u 23.05 sati.

Opširnije informacije i raspored provjerite na službenoj stranici Al Jazeere Balkans.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije