PočetnaNajaveHall of Fame: "Dražesni mjesec svibanj"

Hall of Fame: “Dražesni mjesec svibanj”

-

Svibanjsko izdanje programa “Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma”, posvećenog predstavljanju najznačajnijih dokumentaraca i dokumentarista, u zagrebačko Dokukino KIC donosi “Dražesni mjesec svibanj” / “The Lovely Month of May” / “Le Joli mai” (1963) dvojice francuskih filmaša: Chrisa Markera koji se svrstava među najistaknutije predstavnike političkog filma, te podjednako poznatog snimatelja Pierrea Lhommea, čiji popis suradnika uključuje kremu francuske kinematografije, od Érica Rohmera i Roberta Bressona do Marguerite Duras.

Kao “prototip čovjeka 21. stoljeća”, kako ga je jednom prilikom opisao njegov prijatelj i filmski vizionar Alain Resnais, Chris Marker zadužio je svjetsku kinematografiju svojim eksperimentalno-igranim foto-romanom znanstvenofantastične tematike “Terminal” / “La Jetée” /1962), ali i dokumentarnim filmovima koji su prodirali u srž političkih događaja toga doba. Među ostalima tu je i “Dražesni mjesec svibanj”.

Riječ je o vremenskoj kapsuli koja nas vodi u poslijeratni Pariz, jedan od prvih dokumentaraca snimljenih u maniri cinéma véritéa, stilskog pravca koji karakterizira direktno upletanje autora u snimanu situaciju, provociranjem događaja izravnim pitanjima ili samom prisutnošću ekipe. Kada je Marker odlučio posvetiti film svibnju 1962. godine, malo tko je mogao znati što će se sve dogoditi, a ni što će jedan svibanj šest godina kasnije predstavljati za buduće generacije. Kako je rekao snimatelj Pierre Lhomme u jednom kasnijem intervjuu, svibanj je uvijek bogat zbivanjima a rijetko koji dokumentarac ovako pronicljivo anticipira nadolazeću kulturnu revoluciju.

Uvodnu riječ u film održat će filmski kritičar i filozof Marijan Krivak, dok je “Dražesni mjesec svibanj” na programu u četvrtak, 27. svibnja u 19 sati.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije