PočetnaNajaveHall of Fame: "Dražesni mjesec svibanj"

Hall of Fame: “Dražesni mjesec svibanj”

|

Svibanjsko izdanje programa “Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma”, posvećenog predstavljanju najznačajnijih dokumentaraca i dokumentarista, u zagrebačko Dokukino KIC donosi “Dražesni mjesec svibanj” / “The Lovely Month of May” / “Le Joli mai” (1963) dvojice francuskih filmaša: Chrisa Markera koji se svrstava među najistaknutije predstavnike političkog filma, te podjednako poznatog snimatelja Pierrea Lhommea, čiji popis suradnika uključuje kremu francuske kinematografije, od Érica Rohmera i Roberta Bressona do Marguerite Duras.

Kao “prototip čovjeka 21. stoljeća”, kako ga je jednom prilikom opisao njegov prijatelj i filmski vizionar Alain Resnais, Chris Marker zadužio je svjetsku kinematografiju svojim eksperimentalno-igranim foto-romanom znanstvenofantastične tematike “Terminal” / “La Jetée” /1962), ali i dokumentarnim filmovima koji su prodirali u srž političkih događaja toga doba. Među ostalima tu je i “Dražesni mjesec svibanj”.

Riječ je o vremenskoj kapsuli koja nas vodi u poslijeratni Pariz, jedan od prvih dokumentaraca snimljenih u maniri cinéma véritéa, stilskog pravca koji karakterizira direktno upletanje autora u snimanu situaciju, provociranjem događaja izravnim pitanjima ili samom prisutnošću ekipe. Kada je Marker odlučio posvetiti film svibnju 1962. godine, malo tko je mogao znati što će se sve dogoditi, a ni što će jedan svibanj šest godina kasnije predstavljati za buduće generacije. Kako je rekao snimatelj Pierre Lhomme u jednom kasnijem intervjuu, svibanj je uvijek bogat zbivanjima a rijetko koji dokumentarac ovako pronicljivo anticipira nadolazeću kulturnu revoluciju.

Uvodnu riječ u film održat će filmski kritičar i filozof Marijan Krivak, dok je “Dražesni mjesec svibanj” na programu u četvrtak, 27. svibnja u 19 sati.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Lucija Brkić: “Sustav odbacuje ljude kojima je potrebna pomoć”

Mlada pulska autorica Lucija Brkić na 20. ZagrebDoxu je predstavila svoj novi film, studentski "U tranzitu" (ADU, 2024.).

20. ZagrebDox: “Četiri kćeri” – Radikalizacija u prikrajku

Film "Četiri kćeri" (2023) tuniške redateljice Kaouther pokazuje da su procesi radikalizacije svakog tipa identični.

20. ZagrebDox: “Zastoj” – S ekvidistance

Vrednost filma "Zastoj" (2023) kao dokumenta pandemije koronavirusa, moći ćemo da utvrdimo tek kada zagazimo u neko sledeće vanredno stanje.

20. ZagrebDox: “Tijelo” – Naša utjelovljenja

"Tijelo" (2023) Petre Seliškar možemo promatrati kao prototip adekvatnog tretmana protagonistica u osjetljivim situacijama.

20. ZagrebDox: “Jedina zemlja” – Borba filmskim sredstvima

"Jedina zemlja" dokumentira nasilno preseljenje i uništavanje palestinskih naselja, otimanje zemlje, kao i ciljano naseljavanja Izraelaca.

20. ZagrebDox: “Naša djeca” – Dojmljivo razotkrivena intima

"Naša djeca" (2024) Silvestra Kolbasa nisu samo strukturalno nego i psihološki složeno djelo u kojem se izmjenjuju različite emocije.

20. ZagrebDox: “Vilinski vrt” – Romantici i drugi autsajderi

Povezujući plejadu egzistencijalno pogubljenih pojedinaca, "Vilinski vrt" ipak ne nudi uvid u razrješenje unutarnjih i vanjskih konflikata.

20. ZagrebDox: “Četiri kćeri” najbolji međunarodni dokumentarac, “KIX” naj-regionalni

Jučer smo doznali pobjednike jubilarnog, 20. ZagrebDoxa (14.4. - 21.4.).

20. ZagrebDox: “1001 noć” – Je li ovo san?

Redateljski prvenac producentice Ree Rajčić - "1001 noć" (Eclectica, 2023.), premijerno je prikazan u natjecateljskom programu 48. TIFF-a.

20. ZagrebDox: “Bol” – Posljednji autoportret

Ne stječe se dojam da je "Bol" (Sve gore i gore, 2024.) Ivana Faktora sniman kao djelo samosažaljenja ili prikaza muke.