PočetnaNajaveHall of Fame: "Dražesni mjesec svibanj"

Hall of Fame: “Dražesni mjesec svibanj”

|

Svibanjsko izdanje programa “Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma”, posvećenog predstavljanju najznačajnijih dokumentaraca i dokumentarista, u zagrebačko Dokukino KIC donosi “Dražesni mjesec svibanj” / “The Lovely Month of May” / “Le Joli mai” (1963) dvojice francuskih filmaša: Chrisa Markera koji se svrstava među najistaknutije predstavnike političkog filma, te podjednako poznatog snimatelja Pierrea Lhommea, čiji popis suradnika uključuje kremu francuske kinematografije, od Érica Rohmera i Roberta Bressona do Marguerite Duras.

Kao “prototip čovjeka 21. stoljeća”, kako ga je jednom prilikom opisao njegov prijatelj i filmski vizionar Alain Resnais, Chris Marker zadužio je svjetsku kinematografiju svojim eksperimentalno-igranim foto-romanom znanstvenofantastične tematike “Terminal” / “La Jetée” /1962), ali i dokumentarnim filmovima koji su prodirali u srž političkih događaja toga doba. Među ostalima tu je i “Dražesni mjesec svibanj”.

Riječ je o vremenskoj kapsuli koja nas vodi u poslijeratni Pariz, jedan od prvih dokumentaraca snimljenih u maniri cinéma véritéa, stilskog pravca koji karakterizira direktno upletanje autora u snimanu situaciju, provociranjem događaja izravnim pitanjima ili samom prisutnošću ekipe. Kada je Marker odlučio posvetiti film svibnju 1962. godine, malo tko je mogao znati što će se sve dogoditi, a ni što će jedan svibanj šest godina kasnije predstavljati za buduće generacije. Kako je rekao snimatelj Pierre Lhomme u jednom kasnijem intervjuu, svibanj je uvijek bogat zbivanjima a rijetko koji dokumentarac ovako pronicljivo anticipira nadolazeću kulturnu revoluciju.

Uvodnu riječ u film održat će filmski kritičar i filozof Marijan Krivak, dok je “Dražesni mjesec svibanj” na programu u četvrtak, 27. svibnja u 19 sati.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.