PočetnaNajavePobjednički filmovi 18. Liburnia Film Festivala u Dokukinu KIC

Pobjednički filmovi 18. Liburnia Film Festivala u Dokukinu KIC

-

U zagrebački Dokukino KIC predstojeći vikend, od 21. do 23. svibnja, uplovljavaju pobjednički filmovi lanjskog, 18. Liburnia Film Festivala, festivala hrvatskog dokumentarnog filma koji se krajem kolovoza održao u Opatiji, uz prisustvo svih autora. U sklopu programa “Liburnia uplovljava” uz svih pet nagrađenih filmova, a održat će se i zagrebačka premijera kratkometražnog dokumentarca najpoznatije hrvatske performerice Vlaste Delimar, hommage njezinu ocu, “Užarska radionica Ivana Delimara” (Domino, 2020.).

U petak, 21. svibnja u 19 sati, program “Liburnia uplovljava” kreće s filmom koji je osvojio Posebno priznanje žirija, “Ono drugo selo” (Fade In, 2020.). U selo s “dva imena, dvije povijesti i dva groblja” redatelj Jadran Boban odlazi kako bi ispričao priču o bolnoj i kompleksnoj temi Španovice/Novog Sela koje je istrpjelo i ratove i egzekucije, da bi danas služilo kao memento (mori) na obostrani osjećaj nepravde i generalizacije krivnje. Nakon projekcije filmski kritičar Nino Kovačić razgovarat će s redateljem Jadranom Bobanom i snimateljem Srđanom Kovačevićem o procesu snimanja filma prema scenariju novinarke i aktivistkinje Vesne Kesić, i metodi usmene povijesti koju su dvojac Boban/Kesić zajedno usavršili.

Nakon toga, u 21 sat, dolazi kratkometražni program s tri dokumentarca koji tematiziraju krhkost ljudskog sjećanja, od dizanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku u “Bez lica” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu / Stvaralačka mreža Zebra; 2020.) Davida Lušičića (dobitnik Nagrade za najbolji regionalni film), preko ljubavnih pisama iz rata u “Zašto mama vazda plače?” (Akademija umjetnosti univerziteta u Banjoj Luci / Samostalna produkcija; 2019.) Karmen Obrdalj (dobitnica Nagrade za najbolju režiju i najbolju montažu), do gradića Porvenir na dnu zemaljske kugle koji su osnovali hrvatski migranti početkom 20. stoljeća u istoimenom filmu “Porvenir” (REA, 2020.) Renate Poljak, koja je kući odnijela nagrade za najbolji film, najbolju kameru i najbolji dizajn zvuka. Razgovor će se održati i nakon ovog programa sa svim redatelji(ca)ma filmova uz moderaciju Nina Kovačića. Ulaz na kratkometražni program i razgovor je besplatan.

U subotu, 22. svibnja u 19 sati, vrijeme je za pretpremijeru dobitnika Nagrade publike na 18. LFF-u. Riječ je o dokumentarcu novinara i redatelja Tomislava Jelinčića, “Starac i roda” (Antitalent / Tramal Films / Transmedia Production / HRT, 2020.), koji donosi priču o ljubavi između udovca Stjepana i rode Malene koju je prije gotovo trideset godina pronašao ranjenoga krila i spasio. Starac i roda su nerazdvojni, njihove su se svakodnevice stopile u iščekivanju toplijih dana. Malena ima vjernog partnera Klepetana koji joj se vraća svake godine. No, dolaskom jeseni Klepetan se vraća prema Africi, dok Malena ostaje s požrtvovnim Stjepanom. Nakon filma Nino Kovačić će porazgovarati s redateljem.

Za kraj, u nedjelju 23. svibnja u 19 sati, u Dokukino KIC dolazi i Vlasta Delimar predstaviti svoj film posvećen ocu, “Užarska radionica Ivana Delimara”. “Kad umrem, pokopajte me na mojem imanju, ispod jalše, uz radionicu”, rekao je Vlastin otac jednom prilikom i upravo na njegovu imanju redateljica i performerica odlučuje započeti svoj novi konceptualni performans. Kako nije dozvoljeno pokapanje ljudskih tijela, u svoje dvorište Vlasta Delimar odlučila je pokopati očevu radionicu. Čin rušenja utoliko postaje kreativan, estetski i stvaralački čin. Nakon filma održat će se i razgovor s Delimar koji će voditi umjetnica Josipa Bubaš. Ulaz na projekciju i razgovor je besplatan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.