PočetnaNajavePobjednički filmovi 18. Liburnia Film Festivala u Dokukinu KIC

Pobjednički filmovi 18. Liburnia Film Festivala u Dokukinu KIC

|

U zagrebački Dokukino KIC predstojeći vikend, od 21. do 23. svibnja, uplovljavaju pobjednički filmovi lanjskog, 18. Liburnia Film Festivala, festivala hrvatskog dokumentarnog filma koji se krajem kolovoza održao u Opatiji, uz prisustvo svih autora. U sklopu programa “Liburnia uplovljava” uz svih pet nagrađenih filmova, a održat će se i zagrebačka premijera kratkometražnog dokumentarca najpoznatije hrvatske performerice Vlaste Delimar, hommage njezinu ocu, “Užarska radionica Ivana Delimara” (Domino, 2020.).

U petak, 21. svibnja u 19 sati, program “Liburnia uplovljava” kreće s filmom koji je osvojio Posebno priznanje žirija, “Ono drugo selo” (Fade In, 2020.). U selo s “dva imena, dvije povijesti i dva groblja” redatelj Jadran Boban odlazi kako bi ispričao priču o bolnoj i kompleksnoj temi Španovice/Novog Sela koje je istrpjelo i ratove i egzekucije, da bi danas služilo kao memento (mori) na obostrani osjećaj nepravde i generalizacije krivnje. Nakon projekcije filmski kritičar Nino Kovačić razgovarat će s redateljem Jadranom Bobanom i snimateljem Srđanom Kovačevićem o procesu snimanja filma prema scenariju novinarke i aktivistkinje Vesne Kesić, i metodi usmene povijesti koju su dvojac Boban/Kesić zajedno usavršili.

Nakon toga, u 21 sat, dolazi kratkometražni program s tri dokumentarca koji tematiziraju krhkost ljudskog sjećanja, od dizanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku u “Bez lica” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu / Stvaralačka mreža Zebra; 2020.) Davida Lušičića (dobitnik Nagrade za najbolji regionalni film), preko ljubavnih pisama iz rata u “Zašto mama vazda plače?” (Akademija umjetnosti univerziteta u Banjoj Luci / Samostalna produkcija; 2019.) Karmen Obrdalj (dobitnica Nagrade za najbolju režiju i najbolju montažu), do gradića Porvenir na dnu zemaljske kugle koji su osnovali hrvatski migranti početkom 20. stoljeća u istoimenom filmu “Porvenir” (REA, 2020.) Renate Poljak, koja je kući odnijela nagrade za najbolji film, najbolju kameru i najbolji dizajn zvuka. Razgovor će se održati i nakon ovog programa sa svim redatelji(ca)ma filmova uz moderaciju Nina Kovačića. Ulaz na kratkometražni program i razgovor je besplatan.

U subotu, 22. svibnja u 19 sati, vrijeme je za pretpremijeru dobitnika Nagrade publike na 18. LFF-u. Riječ je o dokumentarcu novinara i redatelja Tomislava Jelinčića, “Starac i roda” (Antitalent / Tramal Films / Transmedia Production / HRT, 2020.), koji donosi priču o ljubavi između udovca Stjepana i rode Malene koju je prije gotovo trideset godina pronašao ranjenoga krila i spasio. Starac i roda su nerazdvojni, njihove su se svakodnevice stopile u iščekivanju toplijih dana. Malena ima vjernog partnera Klepetana koji joj se vraća svake godine. No, dolaskom jeseni Klepetan se vraća prema Africi, dok Malena ostaje s požrtvovnim Stjepanom. Nakon filma Nino Kovačić će porazgovarati s redateljem.

Za kraj, u nedjelju 23. svibnja u 19 sati, u Dokukino KIC dolazi i Vlasta Delimar predstaviti svoj film posvećen ocu, “Užarska radionica Ivana Delimara”. “Kad umrem, pokopajte me na mojem imanju, ispod jalše, uz radionicu”, rekao je Vlastin otac jednom prilikom i upravo na njegovu imanju redateljica i performerica odlučuje započeti svoj novi konceptualni performans. Kako nije dozvoljeno pokapanje ljudskih tijela, u svoje dvorište Vlasta Delimar odlučila je pokopati očevu radionicu. Čin rušenja utoliko postaje kreativan, estetski i stvaralački čin. Nakon filma održat će se i razgovor s Delimar koji će voditi umjetnica Josipa Bubaš. Ulaz na projekciju i razgovor je besplatan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".