PočetnaVijestiSvjetska premijera novog dokumentarca Tihe K. Gudac na 36. DOK.festu München

Svjetska premijera novog dokumentarca Tihe K. Gudac na 36. DOK.festu München

-

Najveći njemački festival dokumentarnog filma DOK.fest München, ove će godine po 36. put otvoriti svoja vrata, i to od 5. do 23. svibnja. Do zadnjeg su trenutka organizatori računali s opcijom hibridnog festivala, ali će zbog situacije s koronavirusom isti ipak biti priređen u potpunosti online. Na jednom od najuglednijih europskih doku-festivalskih fešti gledatelji će moći pogledati sedam dokumentaraca iz Kanade, koja je u ovogodišnjem fokusu minhenske filmske manifestacije. Također, bit će priređen i hommage poznatoj češkoj dokumentaristici Heleni Třeštíkovoj. Sveukupno – 131 film iz 43 zemlje.

Zanimljivo za domaću filmsku industriju, svjetsku premijeru na 36. DOK.fest Münchenu doživjet će dokumentarni film “Žica” / “The Wire” (2021) Tihe K. Gudac, koji će se prikazati u sklopu službenog programa DOK.panorama, rezerviranom za inovativne dokumentarce koji mapiraju raznolikost i trenutne trendove nefikcijskog pripovijedanja. Film je dio šestodijelnog doku-serijala “Granice” / “Borderline” koju produciraju Frederik Nikolai i Eric Goossens (Off World, Belgija), Ljubo Zdjelarević (Kinoteka, Hrvatska), Karl-Emil Rikardsen (Relation 04 Media, Norveška), Lukas Trimonis (Inscript, Litva) te Viva Videnović (URGH!, Slovenija).

“Privukla me je činjenica da se radi o kompleksnom europskom projektu u kojem sam od samog početka imala dosta slobode u istraživanju i pristupu temi, a u konačnici i svom izražavanju. Producent Frederik Nicolai želio je okupiti više europskih redatelja koji će ispričati priču vezanu uz granice zemalja u kojima žive. Početak i kraj priče je kanjon Kupe na hrvatsko-slovenskoj granici gdje sredinom rijeke prolazi granica Schengena. Zbog iste je na slovensku obalu rijeke postavljena žilet-žica. Film se najvećim dijelom bavi ljudima koji žive s lijeve i desne strane rijeke, u blizini graničnih prijelaza Brod na Kupi i Petrina. Manji dio filma sniman je na granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, na području Kladuše i Bihaća”, rekla je Tiha K. Gudac o svom novom dokumentarcu prije nešto manje od godinu dana za naš portal.

Režiju filma “Žica” potpisuje spomenuta autorica, produkciju Ljubo Zdjelarević (Kinoteka), koscenaristi su uz Gudac Igor Bašin (Slovenija) i Frederik Nicolai (Belgija). Fotografske zadaće podijelili su Darko Herič (Slovenija) i Thomas Szacka-Marier (Kanada), za montažu je bio zadužen Thijs Van Nuffel (Belgija), dizajn zvuka Rune Hansen (Norveška) te za glazbu Frédéric Vercheval (Belgija).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije