PočetnaVijestiSvjetska premijera novog dokumentarca Tihe K. Gudac na 36. DOK.festu München

Svjetska premijera novog dokumentarca Tihe K. Gudac na 36. DOK.festu München

|

Najveći njemački festival dokumentarnog filma DOK.fest München, ove će godine po 36. put otvoriti svoja vrata, i to od 5. do 23. svibnja. Do zadnjeg su trenutka organizatori računali s opcijom hibridnog festivala, ali će zbog situacije s koronavirusom isti ipak biti priređen u potpunosti online. Na jednom od najuglednijih europskih doku-festivalskih fešti gledatelji će moći pogledati sedam dokumentaraca iz Kanade, koja je u ovogodišnjem fokusu minhenske filmske manifestacije. Također, bit će priređen i hommage poznatoj češkoj dokumentaristici Heleni Třeštíkovoj. Sveukupno – 131 film iz 43 zemlje.

Zanimljivo za domaću filmsku industriju, svjetsku premijeru na 36. DOK.fest Münchenu doživjet će dokumentarni film “Žica” / “The Wire” (2021) Tihe K. Gudac, koji će se prikazati u sklopu službenog programa DOK.panorama, rezerviranom za inovativne dokumentarce koji mapiraju raznolikost i trenutne trendove nefikcijskog pripovijedanja. Film je dio šestodijelnog doku-serijala “Granice” / “Borderline” koju produciraju Frederik Nikolai i Eric Goossens (Off World, Belgija), Ljubo Zdjelarević (Kinoteka, Hrvatska), Karl-Emil Rikardsen (Relation04 Media, Norveška), Lukas Trimonis (Inscript, Litva) te Viva Videnović (URGH!, Slovenija).

“Privukla me je činjenica da se radi o kompleksnom europskom projektu u kojem sam od samog početka imala dosta slobode u istraživanju i pristupu temi, a u konačnici i svom izražavanju. Producent Frederik Nicolai želio je okupiti više europskih redatelja koji će ispričati priču vezanu uz granice zemalja u kojima žive. Početak i kraj priče je kanjon Kupe na hrvatsko-slovenskoj granici gdje sredinom rijeke prolazi granica Schengena. Zbog iste je na slovensku obalu rijeke postavljena žilet-žica. Film se najvećim dijelom bavi ljudima koji žive s lijeve i desne strane rijeke, u blizini graničnih prijelaza Brod na Kupi i Petrina. Manji dio filma sniman je na granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, na području Kladuše i Bihaća”, rekla je Tiha K. Gudac o svom novom dokumentarcu prije nešto manje od godinu dana za naš portal.

Režiju filma “Žica” potpisuje spomenuta autorica, produkciju Ljubo Zdjelarević (Kinoteka), koscenaristi su uz Gudac Igor Bašin (Slovenija) i Frederik Nicolai (Belgija). Fotografske zadaće podijelili su Darko Herič (Slovenija) i Thomas Szacka-Marier (Kanada), za montažu je bio zadužen Thijs Van Nuffel (Belgija), dizajn zvuka Rune Hansen (Norveška) te za glazbu Frédéric Vercheval (Belgija).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".