PočetnaIntervjuiTiha K. Gudac: "Ništa nije crno-bijelo"

Tiha K. Gudac: “Ništa nije crno-bijelo”

-

Prije nešto manje od tjedan dana (19. lipnja) DKE – Ured MEDIA Hrvatske obznanio je rezultate prvog roka poziva (EACEA 20/2019) za potpore televizijskim projektima od strane europskog Potprograma MEDIA Kreativne Europe. Od 35 odabranih projekata, potporu je dobio i jedan hrvatski u iznosu od 52.500 eura (ukupna vrijednost potpore 225 tisuća eura), koji će pak biti isplaćen producentskoj kući Kinoteka (koproducent Ljubo Zdjelarević) kao jednom od koproducenata.

Projekt “Granice” / “Borderline” zamišljen je kao televizijski serijal od šest nastavaka, a glavna mu je svrha promišljanje značenja i svrhe granica u zapadnoeuropskom društvu. Kao nositelj projekta prijavljen je belgijski Off World, dok su koproducenti već spomenuta hrvatska Kinoteka, litvanski In Script, norveški Relation04 Media te slovenski URGH!. Autor projekta je belgijski producent Frederik Nicolai, a kao redatelji/ce pojedinačnih epizoda angažirani su Tiha K. Gudac (Hrvatska), Anna Savčenko (Bjelorusija), Georg Götmark (Švedska), Annabel Verbeke (Belgija), John Utsi (Švedska), Vitautas Puidokas (Litva) te Isabella Rinaldi (Italija). Podsjetimo, prije nepune dvije godine financijsku potporu projektu dao je i naš HAVC (Poticanje filmskih koprodukcija s manjinskim hrvatskim udjelom) sa 150 tisuća hrvatskih novčanica.

Hrvatsku epizodu “Granica” pod nazivom “Kupa, granica Hrvatska” režirat će, rekosmo, Tiha K. Gudac, kojoj će ovo biti prvo samostalno dugometražno doku-ostvarenje nakon filma “Goli” (Factum, 2014.). Naime, ono što je u početku trebala biti epizoda TV-serijala, u međuvremenu je evoluiralo prema dugometražnoj formi. Tako će hrvatska epizoda jedina od ostalih šest, biti razvijana kao epizoda, ali i samostalni film.

Tiha je na projekt pozvana prije četiri godine, a što ju je istom privuklo, pa – neka kaže sama autorica.

“Privukla me je činjenica da se radi o kompleksnom europskom projektu u kojem sam od samog početka imala dosta slobode u istraživanju i pristupu temi, a u konačnici i svom izražavanju. Producent Frederik Nicolai želio je okupiti više europskih redatelja koji će ispričati priču vezanu uz granice zemalja u kojima žive. Izvršna producentica Iva Tkalec, koja živi i radi između Brisela i Zagreba, kontaktirala je Kinoteku kao potencijalnog hrvatskog koproducenta i mene kao redateljicu. I tako smo započeli razvoj hrvatskog dijela priče. Početak i kraj priče je kanjon Kupe na hrvatsko-slovenskoj granici gdje sredinom rijeke prolazi granica Schengena. Zbog iste je na slovensku obalu rijeke postavljena žilet-žica. Film se najvećim dijelom bavi ljudima koji žive s lijeve i desne strane rijeke, u blizini graničnih prijelaza Brod na Kupi i Petrina. Manji dio filma sniman je na granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, na području Kladuše i Bihaća”, govori nam hrvatska redateljica.

Film je trenutno u fazi montaže, iako Tiha ističe i mogućnost dodatnog snimanja. No, zbog trenutne situacije s koronarivusom, odnosno ograničene mobilnosti međunarodne ekipe serijala, teško je iscrtavati neke fiksne planove. Izazova je za vrijeme snimanja bilo dosta, priča nam autorica.

“Moj prvi izazov u dokumentarizmu uvijek je moralne i etičke prirode – tko sam ja pred ljudima koji me s kamerom puštaju u svoje živote, zašto sam ovdje i koja je priča koju trebam ispričati za njih i gledatelje. Često na snimanju ne spavam prebirući po glavi je li ono što vidim i osjećam kao važno, zaista ušlo u kadar. Novi izazov također je bio i rad s međunarodnom ekipom, pri čemu je vrlo često mogućnost odlaska na teren i snimanja ovisila o dostupnosti suradnika koji su dolazili iz inozemstva i odlazili prema fiksnom planu. Nažalost, to je u pravilu značilo da snimamo što možemo, unutar unaprijed određenih dana snimanja, pri čemu se često gubila mogućnost spontane reakcije na događaje s terena”, priča nam Tiha kojoj trenutno najveću glavobolju ako to tako možemo nazvati, pričinjava Skype montaža na daljinu. Ona, naime, sjedi u Zagrebu, montažer u Belgiji. Korona je i ovdje uplela prste.

A gdje bi sa žanrovske strane smjestila svoje novo filmsko djelo?

“Pokušala sam postići efekt opservacije, koliko je bilo moguće obzirom na različita ograničenja tijekom snimanja. Ako bih ovaj film uspoređivala sa stilom svog prvog filma ‘Goli’, ovdje se radi o puno čišćem pristupu – nema naratora, grafike, arhive i sl.”, objašnjava nam redateljica koja je film/epizodu serije počela snimati u jednom svijetu, nastavila pak u drugom.

“Kada smo snimali trailer nije bilo zamišljeno da će se film ikada baviti migrantskom krizom kao takvom. Prvi fokus bili su mi stanovnici malog područja koje su teški životni uvjeti u kanjonu rijeke Kupe nagnali da stoljećima žive zajedno bez obzira na nacionalne predznake. Film je počinjao destrukcijom nastalom nakon postavljanja žilet-žice na obalu rijeke, kao obrana od potpuno fiktivne migrantske prijetnje. Međutim, situacija se od snimanja trailera do početka snimanja filma promijenila, jer su na Kupu počeli stizati migranti. O njima se najčešće govori kao o bezimenoj homogenoj masi nekih drugih ljudi. Osjetila sam potrebu ući u tu realnost i prikazati ju na nekoj bliskoj razini. Ništa nije crno-bijelo – najjasnija je stvar koju sam naučila za vrijeme snimanja”, zaključuje naš razgovor Tiha K. Gudac. Premijeru serijala “Granice” poremetila je pandemija koronavirusa, ali nastavi li se ostatak produkcijskog puta prema voznom redu, konačni proizvod mogli bismo ugledati početkom 2021. godine.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.

Dokukino KIC: Novi ciklus “Hall of Famea” i “20 dana u Mariupolju”

U zagrebačko Dokukino KIC između ostalog dolazi novi ciklus programa "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma".

Fantomske niti

U zagrebačkom Dokukinu KIC nedavno je održan program "Čile: Filmom protiv zaborava".

Hrvatski dokumentarci u Sloveniji i Rumunjskoj

Predstojećih dana i tjedana šest hrvatskih dokumentarnih filmova bit će prikazano na festivalima u Sloveniji i Rumunjskoj.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen” Nicolasa Philiberta od 21. ožujka u hrvatskim kinima

U hrvatska kina od 21. ožujka dolazi dokumentarac "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023) Nicolasa Philiberta.

“The Barber of Little Rock” – Banking while black

"The Barber of Little Rock" američkog redateljskog dvojca John Hoffman - Christine Turner, osvojio je ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara.

96. Oscari: Očekivani Zlatni kipić za “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova

U losanđeleskom Dolby Theatreu sinoć je održana 96. po redu svečana dodjela nagrade Oscar.

Otvorene prijave za treći “AJD Industry Days @ AJB DOC”

Otvorene su prijave za treći "AJD Industry Days @ AJB DOC", koji se održava u sklopu Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans.

Ususret Oscarima u Dokukinu KIC

Vikend u zagrebačkom Dokukinu KIC posvećen je programu "Ususret Oscarima".

[VIDEO] Tamara Babun: “Crowdfunding ne može biti redoviti način financiranja filmova”

Producentica Tamara Babun za naš portal govori o svojoj producentskoj kući Wolfgang&Dolly te između ostalog i novom projektu 'Sakupljač snova'.