PočetnaNajaveBoris Poljak u Klubu Pulske filmske tvornice

Boris Poljak u Klubu Pulske filmske tvornice

|

Danas (četvrtak, 8. travnja) s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice (Pula) bit će održan razgovor sa snimateljem, redateljem i filmskim pedagogom Borisom Poljakom. On će iz Kino kluba Split s okupljenim posjetiteljima u Klubu PFT-a te sa Zoom publikom, razgovarati o svojim klubaškim filmskim početcima, splitskoj sceni, snimanju u dokumentarnom filmu, filmskoj pedagogiji, nagradama i priznanjima te još o mnogo čemu. Razgovor će moderirati Marko Zdravković-Kunac.

Večeras će u Klubu Pulske filmske tvornice biti prikazana i tri višestruko nagrađivana Poljakova dokumentarca, dio njegove mediteranske opservacijske trilogije: “Splitski akvarel” (Hrvatski filmski savez, 2009.), “Autofocus” (MILVA film i video, 2013.) i “Oni samo dolaze i odlaze” (Hrvatski filmski savez, 2017.).

Podaci za pristup Zoom razgovoru:

http://bit.ly/PFTkaugBP
Meeting ID: 858 3256 8561
Passcode: 846094

BORIS POLJAK

Rođen 1959. godine u Splitu, gdje je završio gimnaziju i studirao pravo. U Kino klubu Split od 1978. sudjeluje u realizaciji desetak neprofesijskih filmova kao snimatelj ili autor. Od 1988. profesionalno se bavi filmom. Kao direktor fotografije snimio preko pedeset kratkometražnih (dokumentarnih i eksperimentalnih) filmova te tri dugometražna igrana filma i nekoliko dugometražnih dokumentarnih filmova. U svojstvu redatelja snimio sedam filmova od kojih su tri u koautorstvu s Damirom Čučićem. Dugogodišnji je član Kino kluba Split i Hrvatskog filmskog saveza. Voditelj je brojnih snimateljskih radionica (Medijska škola “Ante Peterlić”, Kino klub Split itd.). Nagrađen je brojnim nagradama na domaćim i međunarodnim festivalima, od kojih su najznačajnije nagrade u Nyonu, Karlovim Varima i Oberhausenu. Živi i radi u Splitu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.