PočetnaNajaveU nezavisna kina stiže dokumentarac "Zašto skačem" Jerryja Rothwella

U nezavisna kina stiže dokumentarac “Zašto skačem” Jerryja Rothwella

-

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, u nezavisnim kinima diljem zemlje bit će prikazan nagrađivani dokumentarac britanskog redatelja Jerryja Rothwella, “Zašto skačem” / “The Reason I Jump” (2020) o osjetilnom doživljaju svijeta osoba s poremećajem iz spektra autizma. Svoju zagrebačku premijeru film će imati u Dokukinu KIC u petak, 2. travnja, nakon čega će ga priliku imati vidjeti publika u nezavisnim kinima diljem Hrvatske.

Temeljen na bestseleru Naokija Higashide, “Zašto skačem” istražuje neurološke različitosti kroz iskustva petero djece s različitim oblicima autizma i iz različitih dijelova svijeta, od Velike Britanije preko Indije do Sierra Leonea. Trenuci iz života protagonistâ povezani su s putovanjem japanskog dječaka kroz epske pejzaže. Pripovijedani odlomci iz Naokijeve knjige postupno otkrivaju što za njega znači autizam, kako se njegov doživljaj svijeta razlikuje od ostalih i, na koncu, zašto skače.

Iako toga najčešće nismo svjesni, živimo u neurotipičnom svijetu i kao takvom neosjetljivom za čitav veličanstveni spektar različitih doživljaja stvarnosti ili neurorazličitosti. Ne moći govoriti ne znači nemati što za reći, a “Zašto skačem” pomaže da shvatimo da unutar tijela osobe s poremećajem iz spektra autizma postoji znatiželjan, suptilan i složen um, baš kao i svaki drugi.

U ovom poetičnom istraživačkom dokumentarcu spajaju se Naokijevi doživljaji autizma, koje je zabilježio kada mu je bilo tek trinaest godina, s dirljivim prikazima petero izvanrednih mladih ljudi, što publici daje priliku zaviriti u intenzivan, često bolan ali i radostan svijet osjetila. Film je dobitnik Nagrade publike na Sundance Film Festivalu, te nekolicine drugih nagrada na festivalima u Denveru, Valladolidu i Vancouveru.

Film će se prikazati u Zagrebu (Dokukino KIC), Rijeci (Art-kino), Puli (Kino Valli), Rovinju (Kino A. Gandusio), Korčuli (Centar za kulturu Korčula), Dubrovniku (Dvorana Visia), Koprivnici (Kino Velebit), Novom Marofu (Kino Marof), Samoboru (Pop up kino) i Osijeku (Kinoklub dvorana).

Restart Label film donosi u suradnji sa Savezom udruga za autizam Hrvatske (SUZAH).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".

Nagrade za hrvatske projekte na industrijskom ogranku 34. Filmskog festivala u Trstu

Na trinaestom izdanju industrijskog programa "When East Meets West" 34. Filmskog festivala u Trstu nagrađena su i dva hrvatska projekta.

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.