PočetnaNajaveU nezavisna kina stiže dokumentarac "Zašto skačem" Jerryja Rothwella

U nezavisna kina stiže dokumentarac “Zašto skačem” Jerryja Rothwella

-

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, u nezavisnim kinima diljem zemlje bit će prikazan nagrađivani dokumentarac britanskog redatelja Jerryja Rothwella, “Zašto skačem” / “The Reason I Jump” (2020) o osjetilnom doživljaju svijeta osoba s poremećajem iz spektra autizma. Svoju zagrebačku premijeru film će imati u Dokukinu KIC u petak, 2. travnja, nakon čega će ga priliku imati vidjeti publika u nezavisnim kinima diljem Hrvatske.

Temeljen na bestseleru Naokija Higashide, “Zašto skačem” istražuje neurološke različitosti kroz iskustva petero djece s različitim oblicima autizma i iz različitih dijelova svijeta, od Velike Britanije preko Indije do Sierra Leonea. Trenuci iz života protagonistâ povezani su s putovanjem japanskog dječaka kroz epske pejzaže. Pripovijedani odlomci iz Naokijeve knjige postupno otkrivaju što za njega znači autizam, kako se njegov doživljaj svijeta razlikuje od ostalih i, na koncu, zašto skače.

Iako toga najčešće nismo svjesni, živimo u neurotipičnom svijetu i kao takvom neosjetljivom za čitav veličanstveni spektar različitih doživljaja stvarnosti ili neurorazličitosti. Ne moći govoriti ne znači nemati što za reći, a “Zašto skačem” pomaže da shvatimo da unutar tijela osobe s poremećajem iz spektra autizma postoji znatiželjan, suptilan i složen um, baš kao i svaki drugi.

U ovom poetičnom istraživačkom dokumentarcu spajaju se Naokijevi doživljaji autizma, koje je zabilježio kada mu je bilo tek trinaest godina, s dirljivim prikazima petero izvanrednih mladih ljudi, što publici daje priliku zaviriti u intenzivan, često bolan ali i radostan svijet osjetila. Film je dobitnik Nagrade publike na Sundance Film Festivalu, te nekolicine drugih nagrada na festivalima u Denveru, Valladolidu i Vancouveru.

Film će se prikazati u Zagrebu (Dokukino KIC), Rijeci (Art-kino), Puli (Kino Valli), Rovinju (Kino A. Gandusio), Korčuli (Centar za kulturu Korčula), Dubrovniku (Dvorana Visia), Koprivnici (Kino Velebit), Novom Marofu (Kino Marof), Samoboru (Pop up kino) i Osijeku (Kinoklub dvorana).

Restart Label film donosi u suradnji sa Savezom udruga za autizam Hrvatske (SUZAH).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije