PočetnaNajaveČasne i Jean-Luc Godard u Dokukinu KIC

Časne i Jean-Luc Godard u Dokukinu KIC

-

Nastavlja se redovni program zagrebačkog Dokukina KIC. Dokumentarac “Nun of Your Business” (Marinis Media / Set Sail Films; 2020.) prikazuje život dviju mladih časnih sestara koje se na katoličkom okupljanju upoznaju i zaljubljuju. Iako žive u odvojenim samostanima, njihova ljubav polako buja i nadilazi granice, one doslovne i duhovne. Nakon projekcije filma u petak, 19. ožujka, Dokukino će ugostiti redateljicu Ivanu Marinić Kragić te protagonistice Maritu i Fani. Razgovor će moderirati filmski kritičar Nino Kovačić, a za one koji ne stignu na današnju projekciju, osigurani su subotnji i nedjeljni termini (20.3. u 21 sat, 21.3. u 19 sati).

Ostatak programa za vikend donosi francuska ostvarenja, djela Jean-Gabriela Périota i nezamjenjivog Jean-Luca Godarda. Jean-Gabriel Périot će nas u “Našim porazima” / “Our Defeats” / “Nos défaites” (2019) podučiti o (ne)mogućnostima angažiranja današnjih neborbenih generacija iz perspektive učenika jedne pariške srednje škole. Mladi će prvo morati rekonstruirati ulomke iz najvažnijih djela koji su obilježili vrijeme nemira u Francuskoj u svibnju 1968., da bi ih potom analizirali iz sadašnje perspektive. Što je kapitalizam, što politika, a što štrajk? Mogu li učenici artikulirati što od njih traži tri desetljeća stariji redatelj i proširiti područje borbe na sebi poznate teritorije? Dokumentarac nagrađen na Berlinaleu moguće je pogledati u subotu, 20. ožujka u 17 sati; odnosno u nedjelju, 21. ožujka u 21 sat.

Ime koje zaista ne treba posebne uvode je legendarni Jean-Luc Godard koji ni u svojim pozamašnim godinama ne prestaje raditi filmove. “Kaleidoskop” / “The Image Book” / “Le livre d’image” (2018) je njegovo posljednje ostvarenje koje se esejističkom minucioznosti i, nužno, poetskom slobodom bavi narušenim položajem slike i filma u suvremenom svijetu prezasićenom podražajima. A do zasićenja dolazi i u gustom intertekstualnom tkivu njegova rada; raznim intervencijama izobličuju se i oblikuju, brišu i razvlače govoreni i pisani tekstovi, filmski i televizijski isječci, nerijetko do neprepoznatljivosti. No, njegov 45. dugometražni film itekako je prepoznat, toliko da je u Cannesu osvojio Posebnu Zlatnu palmu, prvu takvu u povijesti. Godardov filmski esej na programu Dokukina je u subotu (20.3. u 19 sati) i nedjelju (21.3. u 17 sati).

Organizatori podsjećaju da je, sukladno važećim epidemiološkim mjerama, broj posjetitelja u kinu smanjen na 25 mjesta. Posjetitelji se stoga pozivaju da svoje ulaznice osiguraju na vrijeme.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije