PočetnaRecenzije"What Would Sophia Loren Do?" - Putevima Sophije Loren

“What Would Sophia Loren Do?” – Putevima Sophije Loren

-

Filmska karijera britanskog redatelja i producenta Rossa Kauffmana traje već eto dvadesetak godina. Ponešto je možda drugačija u odnosu na ostatak kolega, jer je Kauffman već na njenom samom početku osvojio Oscara za dokumentarni film “Born Into Brothels: Calcutta’s Red Light Kids” (koredateljica Zana Briski, 2004.). Tijekom godina Kauffman se orijentirao uglavnom na kratkometražne doku-uratke (“E-Team”, “Taken by the Tiger”), pa će neki filmski kroničari možda biti razočarani uvjetno rečeno profesionalnom stagnacijom Britanca, barem iz kuta vatrometnog početka jedne obećavajuće karijere. Koliko je to pošteno prema Kauffmanu – možda i nije previše, ali autor se nedavno ponovno vratio u fokus međunarodne filmske zajednice prednominacijskim izborom za Oscara njegovog najnovijeg filma “What Would Sophia Loren Do?” (2021).

Možda si nikad niste postavili pitanje iz naslova – “Što bi napravila Sophia Loren?”, ali jest simpatična i srčana Vincenza Nancy Kulik, 82-godišnja Italoamerikanka iz New Jerseyja. A upravo se talijanskoj filmskoj divi, tek nekoliko godina starijoj od naše glavne protagonistice, Nancy obraćala za savjet gledajući ovu na malom TV-ekranu ili velikom kino-platnu, prisjećajući se i teškog glumičinog životnog puta kroz koji je prolazila uvijek uzdignute glave. Sophije Loren većina se sjeća kao graciozne, svemirski lijepe i karizmatične crnopute krasotice koja je s tek navršenih sedamnaest zaigrala u “The Gold of Naples” (1954) Vittorija De Sice, da bi je suradnja s istim redateljem dovela do najvećeg profesionalnog uspjeha, Oscara za “Two Women” (1960). Ispod glamuroznih uspjeha i suradnji s kremom tadašnje holivudske filmske mašinerije (Cary Grant, Clark Gable, Frank Sinatra, Paul Newman), konstantno je tinjala bol teškog djetinjstva obilježenog glađu i nesređenom obiteljskom situacijom. Sve ono što joj je bilo uskraćeno u formativnim godinama, Loren je odlučila ispraviti u osobnom i profesionalnom životu, često glumeći snažne žene koje se ne slamaju pod pritiskom, primjerice u već spomenutom napuljskom filmu, još jednom dobitniku Oscara “Yesterday, Today, and Tomorrow” (1963), “Marriage, Italian Style” (1964) itd.

“What Would Sophia Loren Do?” ne pretendira na tron ultimativnog bio-doksa o Sophiji Loren, ali gledateljske poene skuplja zanimljivim biografskom slikom u slici, života toliko različitih, a opet toliko sličnih u onoj osnovnoj ljudskoj srži.

Baš potonja dva filma citira Nancy Kulik kao inspirirajuću snagu tijekom nekih od svojih životnih oluja. Svim okolnostima unatoč fiktivna ili prava Sophia nikad nije klonula duhom, izvlačeći najbolje iz zadane situacije. Ako već njena Sophia ne baca koplje u travu, pa kako će onda i Nancy? Ovu šarmantnu i još uvijek nevjerojatno lucidnu ženu zatičemo u njenom obiteljskom gnijezdu u New Jerseyju, kojeg je izgradila s mužem Alanom i četvero, sada već odavno odrasle djece. Jedno od njih, najmlađi Dominic, nesretno je preminuo 2016. godine surfajući u Puerto Ricu. Događaj je to kojeg se, razumljivo, prisjeća s tugom, iako je i poput njene filmske junakinje bila prisiljena ostati prisebna i jaka. Kauffman ovdje, primjerice, vuče paralelu sa smrću producenta Carla Pontija, dugogodišnjeg Loreninog životnog partnera.

“What Would Sophia Loren Do?” ne pretendira na tron ultimativnog bio-doksa o Sophiji Loren, ali gledateljske poene skuplja zanimljivim biografskom slikom u slici, života toliko različitih, a opet toliko sličnih u onoj osnovnoj ljudskoj srži. Izvršna producentica dokumentarca je glavom i bradom Regina Scully (“The Invisible War”), Nancyjina kćerka koja svojim vezama dogovara upoznavanje Loren i svoje majke. Vrhunac je to “WWSLD”-a, koji protječe poput ostatka filma – prozračno, nepretenciozno, s puno duha. Dvije dive za ugodan početak tjedna, a mogle bi – tko zna – uskoro, ruku pod ruku prošetati i do Zlatnog kipića.

"What Would Sophia Loren Do?"
Režija: Ross Kauffman
Producenti: Nicole Galovski, Robin Honan i Ross Kauffman
Direktor fotografije: Ross Kauffman
Montaža: Keiko Deguchi i Hypatia Porter
Zemlja podrijetla: SAD
Godina proizvodnje: 2021.
Trajanje: 32 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.

Dokukino KIC: Novi ciklus “Hall of Famea” i “20 dana u Mariupolju”

U zagrebačko Dokukino KIC između ostalog dolazi novi ciklus programa "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma".

Fantomske niti

U zagrebačkom Dokukinu KIC nedavno je održan program "Čile: Filmom protiv zaborava".

Hrvatski dokumentarci u Sloveniji i Rumunjskoj

Predstojećih dana i tjedana šest hrvatskih dokumentarnih filmova bit će prikazano na festivalima u Sloveniji i Rumunjskoj.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen” Nicolasa Philiberta od 21. ožujka u hrvatskim kinima

U hrvatska kina od 21. ožujka dolazi dokumentarac "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023) Nicolasa Philiberta.

“The Barber of Little Rock” – Banking while black

"The Barber of Little Rock" američkog redateljskog dvojca John Hoffman - Christine Turner, osvojio je ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara.

96. Oscari: Očekivani Zlatni kipić za “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova

U losanđeleskom Dolby Theatreu sinoć je održana 96. po redu svečana dodjela nagrade Oscar.

Otvorene prijave za treći “AJD Industry Days @ AJB DOC”

Otvorene su prijave za treći "AJD Industry Days @ AJB DOC", koji se održava u sklopu Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans.

Ususret Oscarima u Dokukinu KIC

Vikend u zagrebačkom Dokukinu KIC posvećen je programu "Ususret Oscarima".

[VIDEO] Tamara Babun: “Crowdfunding ne može biti redoviti način financiranja filmova”

Producentica Tamara Babun za naš portal govori o svojoj producentskoj kući Wolfgang&Dolly te između ostalog i novom projektu 'Sakupljač snova'.
Režija: Ross Kauffman<br> Producenti: Nicole Galovski, Robin Honan i Ross Kauffman<br> Direktor fotografije: Ross Kauffman<br> Montaža: Keiko Deguchi i Hypatia Porter<br> Zemlja podrijetla: SAD<br> Godina proizvodnje: 2021.<br> Trajanje: 32 minute"What Would Sophia Loren Do?" - Putevima Sophije Loren