PočetnaVijestiNjujorško priznanje za "Baršunaste teroriste"

Njujorško priznanje za “Baršunaste teroriste”

-

Kraj 22. Međunarodnog filmskog festivala u Hamptonsu (NY, 11. – 14. listopada) donio je novi razlog za slavlje manjinskoj hrvatskoj koprodukciji (Nukleus film) “Baršunasti teroristi” / “Zamatovi teroristi” / “Velvet Terrorists” (2013).

Film o trojici bivših čehoslovačkih petokolonaša, redatelja Ivana Ostrochovskog, Pavola Pekarčika i Petera Kerekesa, osvojio je Posebno priznanje za umjetničke zasluge (Special Mention For Artistic Merit). U istom razrednom odjeljku Posebno priznanje za vizionarsko filmaštvo (Special Prize for Visionary Filmmaking) pripalo je francusko-izraelskoj autorici Tamari Erde, i to za film “This is My Land” (2014), koji kroz oči najmlađih generacija probira izraelsko-palestinski konflikt.

Glavna nagrada u nefikcijskoj konkurenciji, Zlatna morska zvijezda za najbolji dugometražni dokumentarni film, uručena je “Posebnoj potrebi” / “The Special Need” Talijana Carla Zorattija. Film o autističnom Talijanu u potrazi za ženom svojeg života igrao je na prošlogodišnjem Human Rights Film Festivalu u Zagrebu, a dobio je i Mali pečat za najbolji film autorice ili autora do 35 godina na jubilarnom 10. ZagrebDoxu.

Kratkometražni dio programa pripao je dokumentarcu koji prati pripreme 11-godišnje djevojčice za karnevalsku paradu u Argentini, “The Queen” / “La Reina” (2013) Manuela Abramovicha, koji je također prikazan na ZagrebDoxu.

Od ostalih dokumentaraca, Nagrada davanja glasa onima koji se ne čuju (Zelda Penzel Giving Voice to the Voiceless Award) dodijeljena je dokumentarcu “Virunga” (2014., Orlando von Einsiedel), a istom djelu o turbulentnim događajima oko kongoanskog Nacionalnog parka Virunga, proslijeđena je i Nagrada za socijalnu pravdu Victor Rabinowitz i Joanne Grant (Victor Rabinowitz & Joanne Grant Award for Social Justice).

I konačno, Nagrada obitelji Brizzolara za film koji promiče razrješenje sukoba (Brizzolara Family Foundation Award for a Film of Conflict & Resolution), uručena je filmu “E-Team” (2014., Katy Chevigny i Ross Kauffman), koji oslikava stvarnost agencije za zaštitu ljudskih prava (Human Rights Watch) i njezinog interventnog tima zaduženog za dokumentiranje ratnih zločina.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije