PočetnaVijestiNjujorško priznanje za "Baršunaste teroriste"

Njujorško priznanje za “Baršunaste teroriste”

-

Kraj 22. Međunarodnog filmskog festivala u Hamptonsu (NY, 11. – 14. listopada) donio je novi razlog za slavlje manjinskoj hrvatskoj koprodukciji (Nukleus film) “Baršunasti teroristi” / “Zamatovi teroristi” / “Velvet Terrorists” (2013).

Film o trojici bivših čehoslovačkih petokolonaša, redatelja Ivana Ostrochovskog, Pavola Pekarčika i Petera Kerekesa, osvojio je Posebno priznanje za umjetničke zasluge (Special Mention For Artistic Merit). U istom razrednom odjeljku Posebno priznanje za vizionarsko filmaštvo (Special Prize for Visionary Filmmaking) pripalo je francusko-izraelskoj autorici Tamari Erde, i to za film “This is My Land” (2014), koji kroz oči najmlađih generacija probira izraelsko-palestinski konflikt.

Glavna nagrada u nefikcijskoj konkurenciji, Zlatna morska zvijezda za najbolji dugometražni dokumentarni film, uručena je “Posebnoj potrebi” / “The Special Need” Talijana Carla Zorattija. Film o autističnom Talijanu u potrazi za ženom svojeg života igrao je na prošlogodišnjem Human Rights Film Festivalu u Zagrebu, a dobio je i Mali pečat za najbolji film autorice ili autora do 35 godina na jubilarnom 10. ZagrebDoxu.

Kratkometražni dio programa pripao je dokumentarcu koji prati pripreme 11-godišnje djevojčice za karnevalsku paradu u Argentini, “The Queen” / “La Reina” (2013) Manuela Abramovicha, koji je također prikazan na ZagrebDoxu.

Od ostalih dokumentaraca, Nagrada davanja glasa onima koji se ne čuju (Zelda Penzel Giving Voice to the Voiceless Award) dodijeljena je dokumentarcu “Virunga” (2014., Orlando von Einsiedel), a istom djelu o turbulentnim događajima oko kongoanskog Nacionalnog parka Virunga, proslijeđena je i Nagrada za socijalnu pravdu Victor Rabinowitz i Joanne Grant (Victor Rabinowitz & Joanne Grant Award for Social Justice).

I konačno, Nagrada obitelji Brizzolara za film koji promiče razrješenje sukoba (Brizzolara Family Foundation Award for a Film of Conflict & Resolution), uručena je filmu “E-Team” (2014., Katy Chevigny i Ross Kauffman), koji oslikava stvarnost agencije za zaštitu ljudskih prava (Human Rights Watch) i njezinog interventnog tima zaduženog za dokumentiranje ratnih zločina.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 3. Novu školu dokumentarnog filma

Filmaktiv otvara prijave za novu, treću generaciju polaznika Nove škole dokumentarnog filma. Prijaviti se može do 15. veljače 2023. godine.

“A Marriage” Kateřine Hager i Asada Faruqija na programu Al Jazeere Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "A Marriage" Kateřine Hager i Asada Faruqija.

“Kako spasiti mrtvog prijatelja” u kinima od 14. veljače

Film Marusje Siroječovskaje, "Kako spasiti mrtvog prijatelja" / "How to Save a Dead Friend" (2022) od 14. veljače dolazi u hrvatska kina.

Otvorene prijave za 32. Dane hrvatskog filma

Otvorene su prijave za 32. Dane hrvatskog filma, koji će se održati od 15. do 20. svibnja 2023. u Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu.

“All the Beauty and the Bloodshed” – Glas kroz fotoaparat

Najnoviji film Laure Poitras, "All the Beauty and the Bloodshed" rastvara život Nan Goldin, poznate američke fotografkinje i aktivistice.

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".