Početna Vijesti 32. Filmski festival u Trstu: Nagrada filmu "O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka

32. Filmski festival u Trstu: Nagrada filmu “O jednoj mladosti” Ivana Ramljaka

-

Najnovije, 32. izdanje Filmskog festivala u Trstu održavalo se od 21. do 30. siječnja. Ove godine isto je zbog koronavirusa priređeno online putem, dok je hrvatska dokumentaristika na festivalu/industrijskom programu bila zastupljena s ukupno dva filma te dva projekta u razvoju.

Debitantski dugometražni film Ivana Ramljaka, “O jednoj mladosti” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2020.), prikazan je u natjecateljskom programu Filmskog festivala u Trstu. Ovaj dokumentarac o sjećanju na preminulog autorovog prijatelja Marka, osvojio je Nagradu OBC Transeuropa (Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa Award), think tanka koji izvještava o društveno-političkom i kulturnom razvoju u jugoistočnoj Europi, Turskoj i Kavkazu.

Obrazloženje nagrade, pak, kako stoji na službenoj HAVC-ovoj stranici glasi: “Film redatelja Ivana Ramljaka reducira narativ na osnovne elemente, te gledatelja tako bolje upoznaje s protagonistom i s njegovom umjetničkom ostavštinom. Pretvarajući kadrove u mjesto kolektivne ispovijesti, Ramljak rekonstruira godine kreativnosti, oslobođenja, hedonizma i mladenačkog razaranja na živopisnoj kulturnoj sceni poratne Hrvatske”.

Podsjetimo, dokumentarac je svjetsku premijeru doživio prošle godine na DokuFestu, hrvatsku na Danima hrvatskog filma. Za scenarij i režiju odgovaran je Ivan Ramljak, direktor fotografije bio je Marko Čaklović, montažer Ivor Šonje, a oblikovatelj zvuka Borna Buljević. Producent je za Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu bio Matej Merlić.

U Trstu je nagradu dobio i projekt “Muzej revolucije” srpskog redatelja Srđana Keče, i to u sklopu programa Last Stop Trieste za projekte u završnoj fazi produkcije. “Muzej” je došao do nagrade Flow Digitel Cinema, dok posao producenata na projektu obavljaju Vanja Jambrović (Restart, Hrvatska) i Srđan Keča (Uzrok, Srbija), odnosno češki koproducenti iz Nutprodukcea, Lukáš Kokeš i Pavla Janoušková Kubečková. Montažu će u budućem završenom filmu potpisati naša montažerka Hrvoslava Brkušić.

Podsjetimo, u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu gledatelji su mogli vidjeti još jedan hrvatski dokumentarac, “Nulti krajolik” (Kazimir, 2020.) Bruna Pavića, čija radnja prati živote četvero protagonista koji žive u skladu s devastiranim okolišem. Filmu je ovo bila talijanska premijera, a svjetsku je doživio prošle godine na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Jihlavi.

Industrijski dio programa When East Meets West (25. – 29. siječnja), odnosno potprogram Last Stop Trieste, popunjavao je osim “Muzeja revolucije” i projekt “Tvornice radnicima” (Fade In) redatelja Srđana Kovačevića.

Opširnije informacije možete doznati na službenoj stranici Filmskog festivala u Trstu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Usidjelice” – Udaja kao imperativ

Problemsko središte filma "Usidjelice" jest jedna od nevolja suvremene Kine - danas je u toj zemlji 30 milijuna (!) muškaraca više nego žena.

“All In: The Fight for Democracy” – Pokret koji je prelomio izbore

Trumpovi simpatizeri vjerojatno će "All In: The Fight for Democracy" (2020) otpisati kao jeftinu propagandu usmjerenu protiv njih samih.

Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata uz buket filmova za 8. mart

S Međunarodnim danom žena pred vratima, Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata u zagrebačkoj Preradovićevoj 5.

Etnografija nadrealnog filmskog eksperimenta

Na 50. IFFR-u (1. - 7. veljače), u Tiger Short selekciji prikazana su četiri etnofikcijska i eksperimentalno-dokumentarna naslova.

“Usidjelice” u hrvatskim kinima

U hrvatska kina dolazi dokumentarni film "Usidjelice" (2019) izraelskih dokumentaristica Shosh Shlam i Hille Medalije.

Al Jazeera Balkans: “Galeb” i “Kuća Male Zvijezde”

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans prikazat će se između ostalih dokumentarni filmovi "Galeb" i "Kuća Male Zvijezde".

“What Would Sophia Loren Do?” – Putevima Sophije Loren

"What Would Sophia Loren Do?" Rossa Kauffmana spaja dva naizgled nespojiva života - Sophije Loren i "obične" Italoamerikanke Nancy Kulik.

Objavljeni rezultati 6. Scenarističkog programa “Krsto Papić”

Objavljeni su rezultati 6. Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.

“Cheer” – Masterclass o sportu van radara

"Cheer" (2020) Grega Whiteleyja nije "Last Chance U", ali to niti ne treba biti.

“Nun of Your Business” u hrvatskim nezavisnim kinima

"Nun of Your Business" (2020) splitske redateljice i scenaristice Ivane Marinić Kragić dolazi u nezavisna hrvatska kina.