PočetnaVijesti32. Filmski festival u Trstu: Nagrada filmu "O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka

32. Filmski festival u Trstu: Nagrada filmu “O jednoj mladosti” Ivana Ramljaka

-

Najnovije, 32. izdanje Filmskog festivala u Trstu održavalo se od 21. do 30. siječnja. Ove godine isto je zbog koronavirusa priređeno online putem, dok je hrvatska dokumentaristika na festivalu/industrijskom programu bila zastupljena s ukupno dva filma te dva projekta u razvoju.

Debitantski dugometražni film Ivana Ramljaka, “O jednoj mladosti” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2020.), prikazan je u natjecateljskom programu Filmskog festivala u Trstu. Ovaj dokumentarac o sjećanju na preminulog autorovog prijatelja Marka, osvojio je Nagradu OBC Transeuropa (Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa Award), think tanka koji izvještava o društveno-političkom i kulturnom razvoju u jugoistočnoj Europi, Turskoj i Kavkazu.

Obrazloženje nagrade, pak, kako stoji na službenoj HAVC-ovoj stranici glasi: “Film redatelja Ivana Ramljaka reducira narativ na osnovne elemente, te gledatelja tako bolje upoznaje s protagonistom i s njegovom umjetničkom ostavštinom. Pretvarajući kadrove u mjesto kolektivne ispovijesti, Ramljak rekonstruira godine kreativnosti, oslobođenja, hedonizma i mladenačkog razaranja na živopisnoj kulturnoj sceni poratne Hrvatske”.

Podsjetimo, dokumentarac je svjetsku premijeru doživio prošle godine na DokuFestu, hrvatsku na Danima hrvatskog filma. Za scenarij i režiju odgovaran je Ivan Ramljak, direktor fotografije bio je Marko Čaklović, montažer Ivor Šonje, a oblikovatelj zvuka Borna Buljević. Producent je za Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu bio Matej Merlić.

U Trstu je nagradu dobio i projekt “Muzej revolucije” srpskog redatelja Srđana Keče, i to u sklopu programa Last Stop Trieste za projekte u završnoj fazi produkcije. “Muzej” je došao do nagrade Flow Digitel Cinema, dok posao producenata na projektu obavljaju Vanja Jambrović (Restart, Hrvatska) i Srđan Keča (Uzrok, Srbija), odnosno češki koproducenti iz Nutprodukcea, Lukáš Kokeš i Pavla Janoušková Kubečková. Montažu će u budućem završenom filmu potpisati naša montažerka Hrvoslava Brkušić.

Podsjetimo, u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu gledatelji su mogli vidjeti još jedan hrvatski dokumentarac, “Nulti krajolik” (Kazimir, 2020.) Bruna Pavića, čija radnja prati živote četvero protagonista koji žive u skladu s devastiranim okolišem. Filmu je ovo bila talijanska premijera, a svjetsku je doživio prošle godine na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Jihlavi.

Industrijski dio programa When East Meets West (25. – 29. siječnja), odnosno potprogram Last Stop Trieste, popunjavao je osim “Muzeja revolucije” i projekt “Tvornice radnicima” (Fade In) redatelja Srđana Kovačevića.

Opširnije informacije možete doznati na službenoj stranici Filmskog festivala u Trstu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije