Početna Najave Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu i jugoslavenskoj cenzuri

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu i jugoslavenskoj cenzuri

-

Na program Al Jazeere Balkans u srijedu (27.1. u 17.05 sati) u sklopu serijala “Fault Lines” (“Linije razdvajanja”) dolazi filmska epizoda “Pandemic in Prison: The San Quentin Outbreak” (“Pandemija u američkim zatvorima”, 2020.). Po izbijanju pandemije koronavirusa, kalifornijski vladini službenici prebacili su zatvorenike u prenatrpani zatvor San Quentin. Kao posljedica ovog stanja, zbog korone je preminulo 28 zatvorenika.

U četvrtak (28.1. u 17.05 sati) će se pak prikazati prva od ukupno tri epizode serijala “Immigration Nation” (“Nacija imigranata”, 2016.). Unatoč mišljenju o Australiji kao svjetioniku ljudskih prava i jednakosti, donedavno je tamo rasizam bio izuzetno raširen. U serijalu se govori o tome kako je ta zemlja savladala izazove, odnosno kako i dalje pokušava prevladati nasljeđe društvene neravnopravnosti

Za subotu (30.1. u 23.05 sati) je na AJB-u predviđeno emitiranje dokumentarnog filma “Cenzura” (2016) u kojem beogradski filmski redatelj Milutin Petrović, gledatelje vodi kroz priču koja se bavi cenzurom i državnom kontrolom kulturnih sadržaja u periodu jugoslavenskog komunizma. Pored kritike nedemokratskog režima i slučajeva kršenja ljudskih prava, film se bavi i pozitivnim pogledom takvog društvenog uređenja.

Opširnije informacije i raspored provjerite na službenoj stranici Al Jazeere Balkans.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Usidjelice” – Udaja kao imperativ

Problemsko središte filma "Usidjelice" jest jedna od nevolja suvremene Kine - danas je u toj zemlji 30 milijuna (!) muškaraca više nego žena.

“All In: The Fight for Democracy” – Pokret koji je prelomio izbore

Trumpovi simpatizeri vjerojatno će "All In: The Fight for Democracy" (2020) otpisati kao jeftinu propagandu usmjerenu protiv njih samih.

Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata uz buket filmova za 8. mart

S Međunarodnim danom žena pred vratima, Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata u zagrebačkoj Preradovićevoj 5.

Etnografija nadrealnog filmskog eksperimenta

Na 50. IFFR-u (1. - 7. veljače), u Tiger Short selekciji prikazana su četiri etnofikcijska i eksperimentalno-dokumentarna naslova.

“Usidjelice” u hrvatskim kinima

U hrvatska kina dolazi dokumentarni film "Usidjelice" (2019) izraelskih dokumentaristica Shosh Shlam i Hille Medalije.

Al Jazeera Balkans: “Galeb” i “Kuća Male Zvijezde”

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans prikazat će se između ostalih dokumentarni filmovi "Galeb" i "Kuća Male Zvijezde".

“What Would Sophia Loren Do?” – Putevima Sophije Loren

"What Would Sophia Loren Do?" Rossa Kauffmana spaja dva naizgled nespojiva života - Sophije Loren i "obične" Italoamerikanke Nancy Kulik.

Objavljeni rezultati 6. Scenarističkog programa “Krsto Papić”

Objavljeni su rezultati 6. Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.

“Cheer” – Masterclass o sportu van radara

"Cheer" (2020) Grega Whiteleyja nije "Last Chance U", ali to niti ne treba biti.

“Nun of Your Business” u hrvatskim nezavisnim kinima

"Nun of Your Business" (2020) splitske redateljice i scenaristice Ivane Marinić Kragić dolazi u nezavisna hrvatska kina.