PočetnaNajaveAl Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu i jugoslavenskoj cenzuri

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu i jugoslavenskoj cenzuri

-

Na program Al Jazeere Balkans u srijedu (27.1. u 17.05 sati) u sklopu serijala “Fault Lines” (“Linije razdvajanja”) dolazi filmska epizoda “Pandemic in Prison: The San Quentin Outbreak” (“Pandemija u američkim zatvorima”, 2020.). Po izbijanju pandemije koronavirusa, kalifornijski vladini službenici prebacili su zatvorenike u prenatrpani zatvor San Quentin. Kao posljedica ovog stanja, zbog korone je preminulo 28 zatvorenika.

U četvrtak (28.1. u 17.05 sati) će se pak prikazati prva od ukupno tri epizode serijala “Immigration Nation” (“Nacija imigranata”, 2016.). Unatoč mišljenju o Australiji kao svjetioniku ljudskih prava i jednakosti, donedavno je tamo rasizam bio izuzetno raširen. U serijalu se govori o tome kako je ta zemlja savladala izazove, odnosno kako i dalje pokušava prevladati nasljeđe društvene neravnopravnosti

Za subotu (30.1. u 23.05 sati) je na AJB-u predviđeno emitiranje dokumentarnog filma “Cenzura” (2016) u kojem beogradski filmski redatelj Milutin Petrović, gledatelje vodi kroz priču koja se bavi cenzurom i državnom kontrolom kulturnih sadržaja u periodu jugoslavenskog komunizma. Pored kritike nedemokratskog režima i slučajeva kršenja ljudskih prava, film se bavi i pozitivnim pogledom takvog društvenog uređenja.

Opširnije informacije i raspored provjerite na službenoj stranici Al Jazeere Balkans.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.