PočetnaNajavePredstavljanje predavačica programa "Distribuiraj to!"

Predstavljanje predavačica programa “Distribuiraj to!”

|

Ovogodišnje izdanje programa “Distribuiraj to! – Distribute This! – o promociji i distribuciji dokumentarnog filma” održat će se od 14. do 18. prosinca 2020. online radi prevencije širenja bolesti COVID-19. Radionica će polaznicima ponuditi detaljan uvid u pripremu i realizaciju dokumentarnih projekta – od razvoja do finalizacije i distribucije. Prijave se primaju do 7. prosinca na mail [email protected].

Predavačice su producentice Iva Tkalec (Playtime Films, Belgija), Sabina Krešić (Fade In, Hrvatska), Marina Burić (ZagrebDox Pro, Hrvatska / IDFA, Nizozemska), Irena Taskovski (Taskovski Films, Velika Britanija), Tamara Babun i Una Radić (Wolfgang&Dolly, Hrvatska), Martina Petrović (DKE – Ureda MEDIA Hrvatske) i Morana Ikić Komljenović (Little Red Dot, Hrvatska).

Producentica Iva Tkalec, koja živi i radi u Belgiji, govorit će o aktualnim iskustvima rada na koprodukcijama na primjeru projekta na kojemu trenutno radi, filma “Jump Out” redateljice Nike Šaravanje, koji nastaje u koprodukciji Belgije, Italije i Hrvatske (Playtime Films / Fade In / Tico Films). Iva Tkalec od 2007. godine radi u produkciji, prvo u zagrebačkom Komakinu gdje radi na produkciji međunarodnih projekata studija poput LUCAS films, 20th Century Fox Television, ABC, Pro7… Od 2011. godine pridružuje se studiju Fade In iz Zagreba gdje radi na dokumentarnom serijalu “Direkt” (za HRT) i na drugim međunarodnim projektima. Od 2014. živi i radi u Belgiji – prvo u prodajnoj filmskoj agenciji Visible Films (kao pre-sales manager), a kasnije i za druge nezavisne produkcije. Izdvaja recentne projekte: “Moj život bez zraka” (Bojana Burnać, Restart), “Borderline” (Tiha K. Gudac, Kinoteka) te “Jump Out” na kojemu surađuje s Fade Inom i producenticom Sabinom Krešić.

Sabina Krešić ima dugogodišnje iskustvo rada kao menadžerica u kulturi na različitim projektima, a radi kao glavna producentica u Fade Inu. Ona će zajedno s Ivom Tkalec govoriti o iskustvu rada na međunarodnoj koprodukciji.

Ekspertica za edukativne programe na međunarodnim filmskim festivalima ZagrebDox i IDFA, Marina Burić, upoznat će nas sa svim promjenama i novim trendovima na filmskim festivalima. Marina Burić bila je zadužena za kinodistribuciju filmova u Restartu, radila je kao hrvatska koordinatorica međunarodnog projekta KineDok, a od 2019. godine je angažirana kao voditeljica ZagrebDox Pro edukativnog programa u sklopu Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox te kao producentica IDFA Foruma, u sklopu programa Industry Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA).

Gošća će i ove godine biti Irena Taskovski, direktorica i osnivačica tvrtke Taskovski Films, koja djeluje već više od 16 godina i ima sjedište u Londonu, a bavi se produkcijom i zastupanjem. Polaznici će moći pogledati film “Češki san” / “Czech Dream” / “Česky sen” (Vít Klusák i Filip Remunda, 2004.) koji je producirala Irena Taskovski, te će prikazati analizu slučaja tog filma i njegovog međunarodnog uspjeha.Osim toga, ona će govoriti o izazovima poslovanja tijekom pandemije COVID-19. Naime, Irena Taskovski je pokrenula vlastiti VoD servis (Taskovski Home Cinema) i otkrit će kako se mijenja način distribucije dokumentarnog filma s obzirom na promjene životnih navika gledatelja. Irena Taskovski diplomirala je na praškoj FAMU. Studirala je, također, i na jeruzalemskoj Školi Sam Spiegel za film i televiziju, a magistrirala na National Film & TV School u Londonu. Organizirala je i sastavila program za nekoliko edukativnih programa te aktivno predaje u Indiji (Docedge Kolkata), Meksiku (Guadalajara), Tajvanu (Taiwan Film Institute), Jihlavi (Emerging Producers), DOK.incubatoru (Češka), programu Doc Nomads (Sveučilišta u Portugalu, Mađarskoj i Belgiji) i drugdje.

Producentica Tamara Babun predstavit će studiju slučaja svog uspješnog projekta, dokumentarnog filma “Kuća Male Zvijezde” (Slađana Lučić; Wolfgang&Dolly / Al Jazeera Balkans; 2019.) koji je nastao u koprodukciji s Bosnom i Hercegovinom. Tamara će govoriti i važnosti regionalnih koprodukcija kao i o crowdfunding kampanji koja ja provedena u sklopu produkcije i promocije tog naslova. Tamara Babun filmom se bavi od 2006. godine na različitim funkcijama u sektorima organizacije i produkcije. Bila je producentica programa za kontinuirano usavršavanje ZagrebDox Pro, te je radila u Factumu na mjestu izvršne producentice. Početkom 2017. godine osnovala je produkcijsku kuću Wolfgang&Dolly u kojoj vodi razvoj svih projekata. Sudjelovala je u izradi teksta Preporuke Vijeća Europe za ravnopravnost spolova u AV sektoru te je članica Izvršnog odbora međunarodnog udruženja producenata FIAPF.

Redateljica i producentica Una Radić održat će predavanje i radionicu o razvoju filmskih projekata i filmskom marketingu. Radila je kao voditeljica odjela On air promocije na HRT-u gdje je bila zadužena za promociju sadržaja na njihova četiri televizijska kanala. Radi kao producentica u produkcijskoj kući Wolfgang&Dolly.

Voditeljica Deska Kreativne Europe – Ureda MEDIA, Martina Petrović predstavit će svoj rad i mogućnosti financiranja hrvatskih filmaša iz Potprograma MEDIA. Martina od 2008. godine aktivno sudjeluje u osnivanju Hrvatskog audiovizualnog centra, gdje i ostaje nakon što ju Europska komisija imenuje voditeljicom MEDIA deska Hrvatske. Hrvatska udruga producenata dodjeljuje joj prvu nagradu “Albert Kapović” 2010. Kao voditeljica DKE – Ureda MEDIA Hrvatske aktivno sudjeluje u organizaciji inovativnih i kreativnih radionica – bitnih instrumenta naobrazbe, informiranja i umrežavanja kako hrvatskih, tako i europskih filmskih profesionalaca.

Producentica Morana Ikić Komljenović će održati uvodno predavanje o osnovama pripreme dokumentarnih filmskih projekata i njihove distribucije. Morana je nezavisna stručnjakinja iz područja filmske i TV produkcije, edukacije, razvoja i distribucije AV djela. Radi kao vanjska stručnjakinja na mnogim projektima, a najviše za Potprogram MEDIA Kreativne Europe i kuću Taskovski Films (London) gdje odabire projekte za distribuciju te konzultira azijske projekte (Asian Network of Documentary).

Projekt “Distribuiraj to!” provodi Little Red Dot u suradnji sa produkcijskom kućom Wolfgang&Dolly iz Zagreba, Mini Art-kinom iz Rijeke, udrugom Filmaktiv iz Rijeke, producentskom kućom Fade In iz Zagreba te agencijom Taskovski Films iz Londona.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".