PočetnaNajavePredstavljanje predavačica programa "Distribuiraj to!"

Predstavljanje predavačica programa “Distribuiraj to!”

-

Ovogodišnje izdanje programa “Distribuiraj to! – Distribute This! – o promociji i distribuciji dokumentarnog filma” održat će se od 14. do 18. prosinca 2020. online radi prevencije širenja bolesti COVID-19. Radionica će polaznicima ponuditi detaljan uvid u pripremu i realizaciju dokumentarnih projekta – od razvoja do finalizacije i distribucije. Prijave se primaju do 7. prosinca na mail [email protected].

Predavačice su producentice Iva Tkalec (Playtime Films, Belgija), Sabina Krešić (Fade In, Hrvatska), Marina Burić (ZagrebDox Pro, Hrvatska / IDFA, Nizozemska), Irena Taskovski (Taskovski Films, Velika Britanija), Tamara Babun i Una Radić (Wolfgang&Dolly, Hrvatska), Martina Petrović (DKE – Ureda MEDIA Hrvatske) i Morana Ikić Komljenović (Little Red Dot, Hrvatska).

Producentica Iva Tkalec, koja živi i radi u Belgiji, govorit će o aktualnim iskustvima rada na koprodukcijama na primjeru projekta na kojemu trenutno radi, filma “Jump Out” redateljice Nike Šaravanje, koji nastaje u koprodukciji Belgije, Italije i Hrvatske (Playtime Films / Fade In / Tico Films). Iva Tkalec od 2007. godine radi u produkciji, prvo u zagrebačkom Komakinu gdje radi na produkciji međunarodnih projekata studija poput LUCAS films, 20th Century Fox Television, ABC, Pro7… Od 2011. godine pridružuje se studiju Fade In iz Zagreba gdje radi na dokumentarnom serijalu “Direkt” (za HRT) i na drugim međunarodnim projektima. Od 2014. živi i radi u Belgiji – prvo u prodajnoj filmskoj agenciji Visible Films (kao pre-sales manager), a kasnije i za druge nezavisne produkcije. Izdvaja recentne projekte: “Moj život bez zraka” (Bojana Burnać, Restart), “Borderline” (Tiha K. Gudac, Kinoteka) te “Jump Out” na kojemu surađuje s Fade Inom i producenticom Sabinom Krešić.

Sabina Krešić ima dugogodišnje iskustvo rada kao menadžerica u kulturi na različitim projektima, a radi kao glavna producentica u Fade Inu. Ona će zajedno s Ivom Tkalec govoriti o iskustvu rada na međunarodnoj koprodukciji.

Ekspertica za edukativne programe na međunarodnim filmskim festivalima ZagrebDox i IDFA, Marina Burić, upoznat će nas sa svim promjenama i novim trendovima na filmskim festivalima. Marina Burić bila je zadužena za kinodistribuciju filmova u Restartu, radila je kao hrvatska koordinatorica međunarodnog projekta KineDok, a od 2019. godine je angažirana kao voditeljica ZagrebDox Pro edukativnog programa u sklopu Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox te kao producentica IDFA Foruma, u sklopu programa Industry Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA).

Gošća će i ove godine biti Irena Taskovski, direktorica i osnivačica tvrtke Taskovski Films, koja djeluje već više od 16 godina i ima sjedište u Londonu, a bavi se produkcijom i zastupanjem. Polaznici će moći pogledati film “Češki san” / “Czech Dream” / “Česky sen” (Vít Klusák i Filip Remunda, 2004.) koji je producirala Irena Taskovski, te će prikazati analizu slučaja tog filma i njegovog međunarodnog uspjeha.Osim toga, ona će govoriti o izazovima poslovanja tijekom pandemije COVID-19. Naime, Irena Taskovski je pokrenula vlastiti VoD servis (Taskovski Home Cinema) i otkrit će kako se mijenja način distribucije dokumentarnog filma s obzirom na promjene životnih navika gledatelja. Irena Taskovski diplomirala je na praškoj FAMU. Studirala je, također, i na jeruzalemskoj Školi Sam Spiegel za film i televiziju, a magistrirala na National Film & TV School u Londonu. Organizirala je i sastavila program za nekoliko edukativnih programa te aktivno predaje u Indiji (Docedge Kolkata), Meksiku (Guadalajara), Tajvanu (Taiwan Film Institute), Jihlavi (Emerging Producers), DOK.incubatoru (Češka), programu Doc Nomads (Sveučilišta u Portugalu, Mađarskoj i Belgiji) i drugdje.

Producentica Tamara Babun predstavit će studiju slučaja svog uspješnog projekta, dokumentarnog filma “Kuća Male Zvijezde” (Slađana Lučić; Wolfgang&Dolly / Al Jazeera Balkans; 2019.) koji je nastao u koprodukciji s Bosnom i Hercegovinom. Tamara će govoriti i važnosti regionalnih koprodukcija kao i o crowdfunding kampanji koja ja provedena u sklopu produkcije i promocije tog naslova. Tamara Babun filmom se bavi od 2006. godine na različitim funkcijama u sektorima organizacije i produkcije. Bila je producentica programa za kontinuirano usavršavanje ZagrebDox Pro, te je radila u Factumu na mjestu izvršne producentice. Početkom 2017. godine osnovala je produkcijsku kuću Wolfgang&Dolly u kojoj vodi razvoj svih projekata. Sudjelovala je u izradi teksta Preporuke Vijeća Europe za ravnopravnost spolova u AV sektoru te je članica Izvršnog odbora međunarodnog udruženja producenata FIAPF.

Redateljica i producentica Una Radić održat će predavanje i radionicu o razvoju filmskih projekata i filmskom marketingu. Radila je kao voditeljica odjela On air promocije na HRT-u gdje je bila zadužena za promociju sadržaja na njihova četiri televizijska kanala. Radi kao producentica u produkcijskoj kući Wolfgang&Dolly.

Voditeljica Deska Kreativne Europe – Ureda MEDIA, Martina Petrović predstavit će svoj rad i mogućnosti financiranja hrvatskih filmaša iz Potprograma MEDIA. Martina od 2008. godine aktivno sudjeluje u osnivanju Hrvatskog audiovizualnog centra, gdje i ostaje nakon što ju Europska komisija imenuje voditeljicom MEDIA deska Hrvatske. Hrvatska udruga producenata dodjeljuje joj prvu nagradu “Albert Kapović” 2010. Kao voditeljica DKE – Ureda MEDIA Hrvatske aktivno sudjeluje u organizaciji inovativnih i kreativnih radionica – bitnih instrumenta naobrazbe, informiranja i umrežavanja kako hrvatskih, tako i europskih filmskih profesionalaca.

Producentica Morana Ikić Komljenović će održati uvodno predavanje o osnovama pripreme dokumentarnih filmskih projekata i njihove distribucije. Morana je nezavisna stručnjakinja iz područja filmske i TV produkcije, edukacije, razvoja i distribucije AV djela. Radi kao vanjska stručnjakinja na mnogim projektima, a najviše za Potprogram MEDIA Kreativne Europe i kuću Taskovski Films (London) gdje odabire projekte za distribuciju te konzultira azijske projekte (Asian Network of Documentary).

Projekt “Distribuiraj to!” provodi Little Red Dot u suradnji sa produkcijskom kućom Wolfgang&Dolly iz Zagreba, Mini Art-kinom iz Rijeke, udrugom Filmaktiv iz Rijeke, producentskom kućom Fade In iz Zagreba te agencijom Taskovski Films iz Londona.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“Nakon svadbe” Mateja Kľúčika najbolji dokumentarni film 10. STIFF-a

"Nakon svadbe" (2022) slovačkog redatelja Mateja Kľúčika proglašen je najboljim dokumentarnim filmom 10. STIFF-a.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.