PočetnaNajaveAl Jazeera Balkans: "Bellingcat", "Tell the World" i "Ideal 68"

Al Jazeera Balkans: “Bellingcat”, “Tell the World” i “Ideal 68”

|

Prvi tjedan mjeseca prosinca program Al Jazeere Balkans obilježit će nekoliko vrlo zanimljivih dokumentaraca, među kojima i “Bellingcat”, “Tell the World: The Silent Plight of China’s Uighurs” te “Ideal 68”.

“Bellingcat” (“Bellingcat: Istina u postčinjeničnom svijetu”) nizozemskog redatelja Hansa Poola donosi priču o grupi internetskih istraživača-novinara pod nazivom Bellingcat. U centru pažnje su vođa grupe Eliot Higgins iz Leicestera i njegovi suradnici, dok je film na rasporedu danas (utorak, 1.12.) od 17.05 sati. Film je hrvatsku premijeru doživio na prošlogodišnjem Rab Film Festivalu.

U četvrtak (3.12.) će u isto doba dana biti prikazan dokumentarac “Tell the World: The Silent Plight of China’s Uighurs” (2019) o kineskim zatvoreničkim centrima za Ujgure u pokrajini Xinjiang. Zbog borbe za svoj jezik, vjeru i kulturu mnogi Ujguri bivaju odvedeni u kampove za prinudni rad, gdje se prema njima postupa kao prema zatvorenicima.

Subota (5.12. u 23.05 sati) je vrijeme za dokumentarac “Ideal 68” (2018) autora Almira Šećkanovića i Marka Subotića. Naslov se odnosi na 3. lipanj 1968. godine, kada su u SFRJ-u počeli studentski protesti, prvi veći sukob s tadašnjom komunističkom vlašću. U filmu govore sudionici protesta, predstavnici tadašnje vlasti, kulturni radnici, povjesničari i drugi.

Opširnije informacije i raspored provjerite na službenoj stranici Al Jazeere Balkans.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.