PočetnaNajave"Hall of Fame": "Priča o vjetru"

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

-

Filmsko-diskurzivni program “Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma” u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, u zagrebačko Dokukino KIC donosi dokumentarni esej “Priča o vjetru” / “A Tale of the Wind” / “Une histoire de vent” (1986), filmski testament slavnog nizozemskog dokumentarista i političkog aktivista Jorisa Ivensa (1898. – 1989.), nastao u suradnji s njegovom suprugom, redateljicom Marceline Loridan.

Godinu dana prije smrti devedesetogodišnji Ivens putuje u Kinu, duboko u nepristupačnu pustinju Gobi, kako bi ulovio vjetar na filmu i naučio nešto o “umjetnosti disanja”. Ivens naime boluje od astme, a “Priča o vjetru” snažno odražava njegovu cjeloživotnu preokupaciju metafizikom daha. Ovo remek-djelo filmskog esejizma kombinira nefikciju i fikciju, od dokumentarnih snimki do vizualno raskošnih oniričkih sekvenci koje uključuju Pekinšku operu. Starčev kreativni put i nesputani duh iscrtava se u krajolicima, sjećanjima i kulturama koje susreće tijekom filma.

Za Ivensa film je ključno oružje u borbi za pravedniji svjetski poredak, a do kraja 1970-ih ključna je ličnost angažiranog dokumentarizma – uz još jednog globetrottera s kamerom u ruci Chrisa Markera – uvijek prisutan na poprištima velikih svjetskih događanja i povijesnih prijelomnica. Uvodnu riječ uoči projekcije održat će kustosica i filmska kritičarka Jelena Pašić.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.

Marina Kožul: “I dalje su rijetke prilike za susrete s nenarativnim filmom”

Selektorica Marina Kožul za naš portal najavljuje 19. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (27. - 30.9.).

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.