PočetnaNajave"Hall of Fame": "Priča o vjetru"

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

-

Filmsko-diskurzivni program “Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma” u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, u zagrebačko Dokukino KIC donosi dokumentarni esej “Priča o vjetru” / “A Tale of the Wind” / “Une histoire de vent” (1986), filmski testament slavnog nizozemskog dokumentarista i političkog aktivista Jorisa Ivensa (1898. – 1989.), nastao u suradnji s njegovom suprugom, redateljicom Marceline Loridan.

Godinu dana prije smrti devedesetogodišnji Ivens putuje u Kinu, duboko u nepristupačnu pustinju Gobi, kako bi ulovio vjetar na filmu i naučio nešto o “umjetnosti disanja”. Ivens naime boluje od astme, a “Priča o vjetru” snažno odražava njegovu cjeloživotnu preokupaciju metafizikom daha. Ovo remek-djelo filmskog esejizma kombinira nefikciju i fikciju, od dokumentarnih snimki do vizualno raskošnih oniričkih sekvenci koje uključuju Pekinšku operu. Starčev kreativni put i nesputani duh iscrtava se u krajolicima, sjećanjima i kulturama koje susreće tijekom filma.

Za Ivensa film je ključno oružje u borbi za pravedniji svjetski poredak, a do kraja 1970-ih ključna je ličnost angažiranog dokumentarizma – uz još jednog globetrottera s kamerom u ruci Chrisa Markera – uvijek prisutan na poprištima velikih svjetskih događanja i povijesnih prijelomnica. Uvodnu riječ uoči projekcije održat će kustosica i filmska kritičarka Jelena Pašić.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije