Početna Vijesti Hrvatski filmaši na međunarodnim festivalima

Hrvatski filmaši na međunarodnim festivalima

-

Nastavlja se (virtualni) hod hrvatskih filmaša po međunarodnim festivalima. Tako će dugometražni prvijenac Ivana Ramljaka, “O jednoj mladosti” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2020.), biti prikazan na 62. Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Bilbau – ZINEBI (13. – 20.11.). Film je ušao u natjecateljsku konkurenciju debitantskih filmova (ZINEBI First Film), a kroz fotografije i video materijale autor se prisjeća prerano preminulog najboljeg prijatelja i njihovog međusobnog odnosa. Svi filmovi koji sudjeluju u natjecateljskom programu španjolskog festivala, automatski postaju nominacijski kandidati za nagrade BAFTA i Oscar.

Dokumentarac “O jednoj mladosti” nadavno je osvojio Posebno priznanje u regionalnoj selekciji Horizonti Balkana, 15. Filmskog festivala Slobodna Zona u Beogradu. Sljedećih dana film će se prikazati i na francuskom Poitiers Film Festivalu te Pravo Ljudski Film Festivalu Sarajevu.

Od 15. do 22. studenog na rasporedu je 61. Međunarodni festival dokumentarnog filma Festival dei Popoli, koji se inače održava u Firenzi. Ove godine i ovo ugledno filmsko okupljanje ide online preko platforme MYMovie, a na njemu će međunarodnu premijeru doživjeti dokumentarni film “Starac i roda” (Antitalent / Tramal Films / Transmedia Production / RTV Slovenija / HRT; 2020.) Tomislava Jelinčića. Svjetsku premijeru ovaj je dokumentarac o neumornom Stjepanu Vokiću i njegovom prijateljstvu s rodom Malenom i njenim partnerom Klepetanom, doživio na ovogodišnjem Liburnia Film Festivalu.

IDFA

Nekoliko dana nakon Festivala dei Popolija kreće i 33. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Amsterdamu – popularna i iznimno ugledna IDFA (18.11. – 6.12.). U industrijskom dijelu Hrvatska će biti zastupljena s nekoliko filmova, odnosno filmskih djelatnika. Online katalog Docs for Sale namijenjen je potencijalnim kupcima, distributerima i festivalskim selektorima, a na njemu ćemo ove godine imati tri naslova: “Ivanovu igru” (Gral Film, 2019.) Tomislava Žaje, “Kuću Male Zvijezde” (Wolfgang & Dolly / Al Jazeera Balkans; 2019.) Slađane Lučić te “Nun of Your Business” (Marinis Media, 2020.) Ivane Marinić Kragić.

Na edukativnom programu za obuku mladih filmaša – IDFA Academy – sudjelovat će hrvatska producentica Mirta Puhlovski, dok će IDFA Forum pohoditi još dvije njene kolegice, Tamara Babun i Vanja Jambrović.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.