Početna Vijesti Hrvatski filmaši na međunarodnim festivalima

Hrvatski filmaši na međunarodnim festivalima

-

Nastavlja se (virtualni) hod hrvatskih filmaša po međunarodnim festivalima. Tako će dugometražni prvijenac Ivana Ramljaka, “O jednoj mladosti” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2020.), biti prikazan na 62. Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Bilbau – ZINEBI (13. – 20.11.). Film je ušao u natjecateljsku konkurenciju debitantskih filmova (ZINEBI First Film), a kroz fotografije i video materijale autor se prisjeća prerano preminulog najboljeg prijatelja i njihovog međusobnog odnosa. Svi filmovi koji sudjeluju u natjecateljskom programu španjolskog festivala, automatski postaju nominacijski kandidati za nagrade BAFTA i Oscar.

Dokumentarac “O jednoj mladosti” nadavno je osvojio Posebno priznanje u regionalnoj selekciji Horizonti Balkana, 15. Filmskog festivala Slobodna Zona u Beogradu. Sljedećih dana film će se prikazati i na francuskom Poitiers Film Festivalu te Pravo Ljudski Film Festivalu Sarajevu.

Od 15. do 22. studenog na rasporedu je 61. Međunarodni festival dokumentarnog filma Festival dei Popoli, koji se inače održava u Firenzi. Ove godine i ovo ugledno filmsko okupljanje ide online preko platforme MYMovie, a na njemu će međunarodnu premijeru doživjeti dokumentarni film “Starac i roda” (Antitalent / Tramal Films / Transmedia Production / RTV Slovenija / HRT; 2020.) Tomislava Jelinčića. Svjetsku premijeru ovaj je dokumentarac o neumornom Stjepanu Vokiću i njegovom prijateljstvu s rodom Malenom i njenim partnerom Klepetanom, doživio na ovogodišnjem Liburnia Film Festivalu.

IDFA

Nekoliko dana nakon Festivala dei Popolija kreće i 33. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Amsterdamu – popularna i iznimno ugledna IDFA (18.11. – 6.12.). U industrijskom dijelu Hrvatska će biti zastupljena s nekoliko filmova, odnosno filmskih djelatnika. Online katalog Docs for Sale namijenjen je potencijalnim kupcima, distributerima i festivalskim selektorima, a na njemu ćemo ove godine imati tri naslova: “Ivanovu igru” (Gral Film, 2019.) Tomislava Žaje, “Kuću Male Zvijezde” (Wolfgang&Dolly / Al Jazeera Balkans; 2019.) Slađane Lučić te “Nun of Your Business” (Marinis Media, 2020.) Ivane Marinić Kragić.

Na edukativnom programu za obuku mladih filmaša – IDFA Academy – sudjelovat će hrvatska producentica Mirta Puhlovski, dok će IDFA Forum pohoditi još dvije njene kolegice, Tamara Babun i Vanja Jambrović.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Al Jazeera Balkans: “Galeb” i “Kuća Male Zvijezde”

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans prikazat će se između ostalih dokumentarni filmovi "Galeb" i "Kuća Male Zvijezde".

“What Would Sophia Loren Do?” – Putevima Sophije Loren

"What Would Sophia Loren Do?" Rossa Kauffmana spaja dva naizgled nespojiva života - Sophije Loren i "obične" Italoamerikanke Nancy Kulik.

Objavljeni rezultati 6. Scenarističkog programa “Krsto Papić”

Objavljeni su rezultati 6. Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.

“Cheer” – Masterclass o sportu van radara

"Cheer" (2020) Grega Whiteleyja nije "Last Chance U", ali to niti ne treba biti.

“Nun of Your Business” u hrvatskim nezavisnim kinima

"Nun of Your Business" (2020) splitske redateljice i scenaristice Ivane Marinić Kragić dolazi u nezavisna hrvatska kina.

Al Jazeera Balkans: “Love Child” i “The Long Shot”

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Love Child" te "The Long Shot".

“Colectiv” – Tranzicijske metastaze 21. stoljeća

Alexander Nanau je "Colectiv" počeo snimati želeći zabilježiti situaciju u Rumunjskoj, a potom je shvatio da je posrijedi kompleks nevaljalosti mnogo širi od europskog.

Online premijera dokumentarnog filma “Slučaj Makavejev ili sudski proces u kinodvorani”

Na platformi volimdokumentarce.net slijedi tjedan posvećen jednom od najradikalnijih i najinovativnijih jugoslavenskih filmaša, Dušanu Makavejevu.

“MLK/FBI” – Tajanstvene vrpce

"MLK/FBI" (2020) Sama Pollarda istražuje opsesiju FBI-ja slavnim političkim aktivistom Martinom Lutherom Kingom mlađim.

Osam novih Factumovih dokumentaraca u produkciji

Unatoč pandemiji koronavirusa i gubitku uredskog prostora, Factum nastavlja s radom na dokumentarnim filmovima.