Početna Vijesti "Muzeju revolucije" financijska potpora Sundance Institutea

“Muzeju revolucije” financijska potpora Sundance Institutea

-

Neprofitna organizacija Sundance Institute koja stoji i iza poznatog Sundance Film Festivala, objavila je rezultate svojeg dokumentarnog ogranka (Sundance Institute Documentary Fund), točnije fonda koji financijski podupire doku-projekte u različitim fazama razvoja. Najnoviji crop odobrenih projekata zaustavio se na brojci od 23, koji će ukupno podijeliti 540 tisuća dolara za predviđene produkcijske troškove – od razvoja do postprodukcije.

Među spomenutim projektima koji će primiti Sundanceova sredstva našla se i srpsko-hrvatsko-češka koprodukcija “Muzej revolucije” srpskog redatelja Srđana Keče. Film nastaje u produkciji Uzroka (Srbija) i Restarta (Hrvatska), odnosno koprodukciji Nutprodukcea iz Češke. Producenti su pak Srđan Keča i Vanja Jambrović, koproducenti Lukás Kokes i Pavla Janoušková Kubečková. Budući film priznatog srpskog dokumentarista Srđana Keče (“Mirage”, “Pismo ocu”) donosi priču o neobičnom prijateljstvu djevojčice i starice koje žive unutar ruševnog prostora nikad do kraja izgrađenog jugoslavenskog Muzeja revolucije u Beogradu.

Da ovaj dokumentarac posjeduje i veliki međunarodni potencijal svjedoči njegovo (nagradno) sudjelovanje na nizu uglednih pitching foruma i radionica (IDFA, DOK Leipzig, Beldocs, ZagrebDox, East Doc Forum, Sarajevo Film Festival), kao i, primjerice, financijski poguranac Potprograma MEDIA Kreativne Europe u iznosu od 25 tisuća eura. “Muzej revolucije” podržali su i Filmski centar Srbije, HAVC i Češki filmski fond, ali i TV kanali Al Jazeera Documentary Channel te RTL GEO. Premijera filma očekuje se u 2021. godini.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Al Jazeera Balkans: “Galeb” i “Kuća Male Zvijezde”

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans prikazat će se između ostalih dokumentarni filmovi "Galeb" i "Kuća Male Zvijezde".

“What Would Sophia Loren Do?” – Putevima Sophije Loren

"What Would Sophia Loren Do?" Rossa Kauffmana spaja dva naizgled nespojiva života - Sophije Loren i "obične" Italoamerikanke Nancy Kulik.

Objavljeni rezultati 6. Scenarističkog programa “Krsto Papić”

Objavljeni su rezultati 6. Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.

“Cheer” – Masterclass o sportu van radara

"Cheer" (2020) Grega Whiteleyja nije "Last Chance U", ali to niti ne treba biti.

“Nun of Your Business” u hrvatskim nezavisnim kinima

"Nun of Your Business" (2020) splitske redateljice i scenaristice Ivane Marinić Kragić dolazi u nezavisna hrvatska kina.

Al Jazeera Balkans: “Love Child” i “The Long Shot”

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Love Child" te "The Long Shot".

“Colectiv” – Tranzicijske metastaze 21. stoljeća

Alexander Nanau je "Colectiv" počeo snimati želeći zabilježiti situaciju u Rumunjskoj, a potom je shvatio da je posrijedi kompleks nevaljalosti mnogo širi od europskog.

Online premijera dokumentarnog filma “Slučaj Makavejev ili sudski proces u kinodvorani”

Na platformi volimdokumentarce.net slijedi tjedan posvećen jednom od najradikalnijih i najinovativnijih jugoslavenskih filmaša, Dušanu Makavejevu.

“MLK/FBI” – Tajanstvene vrpce

"MLK/FBI" (2020) Sama Pollarda istražuje opsesiju FBI-ja slavnim političkim aktivistom Martinom Lutherom Kingom mlađim.

Osam novih Factumovih dokumentaraca u produkciji

Unatoč pandemiji koronavirusa i gubitku uredskog prostora, Factum nastavlja s radom na dokumentarnim filmovima.