PočetnaNajave"RBG", "Ova zemlja je moja zemlja" i "Kordiljeri snova" na programu Dokukina...

“RBG”, “Ova zemlja je moja zemlja” i “Kordiljeri snova” na programu Dokukina KIC

-

Na program zagrebačkog Dokukina KIC ovog vikenda (petak – nedjelja; 16. – 18. listopada) dolaze tri dokumentarna filma: “RBG” (2018) američkih redateljica Julije Cohen i Betsy West, “Ova zemlja je moja zemlja” / “This Land is My Land” (2019) njihove sunarodnjakinje Susanne Brandstätter te “Kordiljeri snova” / “The Cordillera of Dreams” / “La cordillère des songes” čileanskog dokumentarista Patricija Guzmána.

Liberalna sutkinja američkog Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg preminula je nedavno u 87. godini. Otkad je kao druga žena u povijesti SAD-a došla na tu važnu poziciju, svojim se angažmanom borila za socijalnu pravdu, prava žena i prava manjina. Iza Ginsburg ostaje važno pravno nasljeđe, a njezin predani rad i osebujni karakter učinili su je i neočekivanom ikonom pop kulture – Ozloglašenom RBG. Nagrađivani dokumentarac “RBG” istražuje njezin život i karijeru donoseći priču o jedinstvenom osobnom putovanju do statusa beskompromisne borkinje za ljudska prava i feminističke heroine.

Redateljica Susanne Brandstätter, Amerikanka iz Los Angelesa koja je većinu života provela u Europi, u dokumentarcu “Ova zemlja je moja zemlja” istražuje sve dublju polarizaciju američkog društva po stranačkim i ideološkim linijama. S kritičkom distancom Europljanke i insajderskim pogledom na tematiku, redateljica nas upoznaje s netipičnim Trumpovim glasačima u Ohiju, jednoj od tzv. swing država, u kojima vlada jednaka potpora za kandidate republikanske i demokratske stranke. Pokazujući upečatljive paralele s političkim zbivanjima u Europi, autorica istražuje razloge zašto se ljudi tvrdoglavo drže svojih političkih mišljenja – bez obzira na sve.

“Kordiljeri snova” posljednji je dio dokumentarne trilogije (“Nostalgija za svjetlošću”, “Biserno dugme”) Patricija Guzmána posvećene istraživanju odnosa između prirodne baštine i kompleksne političke povijesti Čilea. U ovom dokumentarcu redatelj posvećuje pažnju čileanskoj beskrajnoj kralježnici, impozantnom planinskom lancu koji se prostire cijelom dužinom zemlje. Guzmán propituje mjesto i simboliku Kordiljera u kolektivnoj svijesti nacije, koji za mnoge figuriraju kao majka koja istovremeno “štiti i izolira” zemlju od ostatka svijeta.

Kordiljeri su također svjedoci čileanske krvave povijesti čiji je ekonomski i politički smjer zauvijek promijenila Pinochetova vladavina. Među malobrojnim dokumentaristima tog razdoblja ističe se Pablo Salas, neumorni snimatelj čiji bogati arhiv čuva od zaborava policijsko nasilje i deportacije koje su se provodile nad civilnim stanovništvom, a za koje nitko do danas nije odgovarao. Stavljajući recentne snimke gušenja demonstracija uz bok onima od prije 40-ak godina, Guzmán sugerira da se malo toga promijenilo u zemlji, u kojoj su bivši sudionici režima danas ugledni i dobrostojeći građani.

Opširnije informacije i satnicu prikazivanja provjerite na službenoj stranici Dokukina KIC.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Vlad Petri: “Ovo nije samo film o politici, već i o ljudima, prijateljstvu, ljubavi i povezanosti”

Rumunjski redatelj Vlad Petri na skorašnjem će ZagrebDoxu predstaviti svoj novi film, "Između revolucija" (2023).

Hrvatski projekti i filmovi na East Doc Platformu i Oberhausenu

Hrvatska dokumentaristika bit će zastupljena na dva važna filmska programa/manifestacije: East Doc Platformu te 69. Oberhausenu.

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.