PočetnaNajave"RBG", "Ova zemlja je moja zemlja" i "Kordiljeri snova" na programu Dokukina KIC

“RBG”, “Ova zemlja je moja zemlja” i “Kordiljeri snova” na programu Dokukina KIC

|

Na program zagrebačkog Dokukina KIC ovog vikenda (petak – nedjelja; 16. – 18. listopada) dolaze tri dokumentarna filma: “RBG” (2018) američkih redateljica Julije Cohen i Betsy West, “Ova zemlja je moja zemlja” / “This Land is My Land” (2019) njihove sunarodnjakinje Susanne Brandstätter te “Kordiljeri snova” / “The Cordillera of Dreams” / “La cordillère des songes” čileanskog dokumentarista Patricija Guzmána.

Liberalna sutkinja američkog Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg preminula je nedavno u 87. godini. Otkad je kao druga žena u povijesti SAD-a došla na tu važnu poziciju, svojim se angažmanom borila za socijalnu pravdu, prava žena i prava manjina. Iza Ginsburg ostaje važno pravno nasljeđe, a njezin predani rad i osebujni karakter učinili su je i neočekivanom ikonom pop kulture – Ozloglašenom RBG. Nagrađivani dokumentarac “RBG” istražuje njezin život i karijeru donoseći priču o jedinstvenom osobnom putovanju do statusa beskompromisne borkinje za ljudska prava i feminističke heroine.

Redateljica Susanne Brandstätter, Amerikanka iz Los Angelesa koja je većinu života provela u Europi, u dokumentarcu “Ova zemlja je moja zemlja” istražuje sve dublju polarizaciju američkog društva po stranačkim i ideološkim linijama. S kritičkom distancom Europljanke i insajderskim pogledom na tematiku, redateljica nas upoznaje s netipičnim Trumpovim glasačima u Ohiju, jednoj od tzv. swing država, u kojima vlada jednaka potpora za kandidate republikanske i demokratske stranke. Pokazujući upečatljive paralele s političkim zbivanjima u Europi, autorica istražuje razloge zašto se ljudi tvrdoglavo drže svojih političkih mišljenja – bez obzira na sve.

“Kordiljeri snova” posljednji je dio dokumentarne trilogije (“Nostalgija za svjetlošću”, “Biserno dugme”) Patricija Guzmána posvećene istraživanju odnosa između prirodne baštine i kompleksne političke povijesti Čilea. U ovom dokumentarcu redatelj posvećuje pažnju čileanskoj beskrajnoj kralježnici, impozantnom planinskom lancu koji se prostire cijelom dužinom zemlje. Guzmán propituje mjesto i simboliku Kordiljera u kolektivnoj svijesti nacije, koji za mnoge figuriraju kao majka koja istovremeno “štiti i izolira” zemlju od ostatka svijeta.

Kordiljeri su također svjedoci čileanske krvave povijesti čiji je ekonomski i politički smjer zauvijek promijenila Pinochetova vladavina. Među malobrojnim dokumentaristima tog razdoblja ističe se Pablo Salas, neumorni snimatelj čiji bogati arhiv čuva od zaborava policijsko nasilje i deportacije koje su se provodile nad civilnim stanovništvom, a za koje nitko do danas nije odgovarao. Stavljajući recentne snimke gušenja demonstracija uz bok onima od prije 40-ak godina, Guzmán sugerira da se malo toga promijenilo u zemlji, u kojoj su bivši sudionici režima danas ugledni i dobrostojeći građani.

Opširnije informacije i satnicu prikazivanja provjerite na službenoj stranici Dokukina KIC.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.