Početna Najave "RBG", "Ova zemlja je moja zemlja" i "Kordiljeri snova" na programu Dokukina...

“RBG”, “Ova zemlja je moja zemlja” i “Kordiljeri snova” na programu Dokukina KIC

-

Na program zagrebačkog Dokukina KIC ovog vikenda (petak – nedjelja; 16. – 18. listopada) dolaze tri dokumentarna filma: “RBG” (2018) američkih redateljica Julije Cohen i Betsy West, “Ova zemlja je moja zemlja” / “This Land is My Land” (2019) njihove sunarodnjakinje Susanne Brandstätter te “Kordiljeri snova” / “The Cordillera of Dreams” / “La cordillère des songes” čileanskog dokumentarista Patricija Guzmána.

Liberalna sutkinja američkog Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg preminula je nedavno u 87. godini. Otkad je kao druga žena u povijesti SAD-a došla na tu važnu poziciju, svojim se angažmanom borila za socijalnu pravdu, prava žena i prava manjina. Iza Ginsburg ostaje važno pravno nasljeđe, a njezin predani rad i osebujni karakter učinili su je i neočekivanom ikonom pop kulture – Ozloglašenom RBG. Nagrađivani dokumentarac “RBG” istražuje njezin život i karijeru donoseći priču o jedinstvenom osobnom putovanju do statusa beskompromisne borkinje za ljudska prava i feminističke heroine.

Redateljica Susanne Brandstätter, Amerikanka iz Los Angelesa koja je većinu života provela u Europi, u dokumentarcu “Ova zemlja je moja zemlja” istražuje sve dublju polarizaciju američkog društva po stranačkim i ideološkim linijama. S kritičkom distancom Europljanke i insajderskim pogledom na tematiku, redateljica nas upoznaje s netipičnim Trumpovim glasačima u Ohiju, jednoj od tzv. swing država, u kojima vlada jednaka potpora za kandidate republikanske i demokratske stranke. Pokazujući upečatljive paralele s političkim zbivanjima u Europi, autorica istražuje razloge zašto se ljudi tvrdoglavo drže svojih političkih mišljenja – bez obzira na sve.

“Kordiljeri snova” posljednji je dio dokumentarne trilogije (“Nostalgija za svjetlošću”, “Biserno dugme”) Patricija Guzmána posvećene istraživanju odnosa između prirodne baštine i kompleksne političke povijesti Čilea. U ovom dokumentarcu redatelj posvećuje pažnju čileanskoj beskrajnoj kralježnici, impozantnom planinskom lancu koji se prostire cijelom dužinom zemlje. Guzmán propituje mjesto i simboliku Kordiljera u kolektivnoj svijesti nacije, koji za mnoge figuriraju kao majka koja istovremeno “štiti i izolira” zemlju od ostatka svijeta.

Kordiljeri su također svjedoci čileanske krvave povijesti čiji je ekonomski i politički smjer zauvijek promijenila Pinochetova vladavina. Među malobrojnim dokumentaristima tog razdoblja ističe se Pablo Salas, neumorni snimatelj čiji bogati arhiv čuva od zaborava policijsko nasilje i deportacije koje su se provodile nad civilnim stanovništvom, a za koje nitko do danas nije odgovarao. Stavljajući recentne snimke gušenja demonstracija uz bok onima od prije 40-ak godina, Guzmán sugerira da se malo toga promijenilo u zemlji, u kojoj su bivši sudionici režima danas ugledni i dobrostojeći građani.

Opširnije informacije i satnicu prikazivanja provjerite na službenoj stranici Dokukina KIC.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi

U Češkoj danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi, koji će potrajati od 27. listopada do 8. studenog.

Al Jazeera Balkans: “Ponoćni putnik” i “Ivanova igra”

Al Jazeera Balkans na svom će programu ovog tjedna prikazati "Ponoćnog putnika" Hassana Fazilija te "Ivanovu igru" Tomislava Žaje.

Danas počinje 63. DOK Leipzig, niz hrvatskih projekata u industrijskom programu

Danas (ponedjeljak, 26.10.) počinje 63. Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu - DOK Leipzig.

“Hall of Fame”: Chantal Akerman

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma", donosi dvije projekcije posvećene Chantal Akerman.

18. Liburnia Film Festival: “Zašto mama vazda plače?” – Sjećanja iz Pustograda

"Zašto mama vazda plače?" (2019) Karmen Obrdalj, prati glavnu protagonisticu Enu na putovanju u grad iz djetinjstva.

“Push” – Kupi jeftino, prodaj skupo pa sve opet ponovi

Fredrik Gertten u dokumentarcu "Push" (2019) ispituje širi kontekst stanovanja kao jednog od osnovnih ljudskih prava.

“Totally Under Control” – Tragična farsa virusa i Trumpa

Autori "Totally Under Control" film koriste kao ozbiljnu optužnicu protiv američke vlade, čiji je iskonski grijeh ignoriranje znanosti u korist političke (i vjerojatno financijske) dobiti.

Case study “Jedne od nas”: Zahvatiti šire od filmske slike

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu održan je i case study dokumentarnog filma "Jedne od nas" (2020) hrvatskog redatelja Đure Gavrana.

Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.