PočetnaNajave"RBG", "Ova zemlja je moja zemlja" i "Kordiljeri snova" na programu Dokukina...

“RBG”, “Ova zemlja je moja zemlja” i “Kordiljeri snova” na programu Dokukina KIC

-

Na program zagrebačkog Dokukina KIC ovog vikenda (petak – nedjelja; 16. – 18. listopada) dolaze tri dokumentarna filma: “RBG” (2018) američkih redateljica Julije Cohen i Betsy West, “Ova zemlja je moja zemlja” / “This Land is My Land” (2019) njihove sunarodnjakinje Susanne Brandstätter te “Kordiljeri snova” / “The Cordillera of Dreams” / “La cordillère des songes” čileanskog dokumentarista Patricija Guzmána.

Liberalna sutkinja američkog Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg preminula je nedavno u 87. godini. Otkad je kao druga žena u povijesti SAD-a došla na tu važnu poziciju, svojim se angažmanom borila za socijalnu pravdu, prava žena i prava manjina. Iza Ginsburg ostaje važno pravno nasljeđe, a njezin predani rad i osebujni karakter učinili su je i neočekivanom ikonom pop kulture – Ozloglašenom RBG. Nagrađivani dokumentarac “RBG” istražuje njezin život i karijeru donoseći priču o jedinstvenom osobnom putovanju do statusa beskompromisne borkinje za ljudska prava i feminističke heroine.

Redateljica Susanne Brandstätter, Amerikanka iz Los Angelesa koja je većinu života provela u Europi, u dokumentarcu “Ova zemlja je moja zemlja” istražuje sve dublju polarizaciju američkog društva po stranačkim i ideološkim linijama. S kritičkom distancom Europljanke i insajderskim pogledom na tematiku, redateljica nas upoznaje s netipičnim Trumpovim glasačima u Ohiju, jednoj od tzv. swing država, u kojima vlada jednaka potpora za kandidate republikanske i demokratske stranke. Pokazujući upečatljive paralele s političkim zbivanjima u Europi, autorica istražuje razloge zašto se ljudi tvrdoglavo drže svojih političkih mišljenja – bez obzira na sve.

“Kordiljeri snova” posljednji je dio dokumentarne trilogije (“Nostalgija za svjetlošću”, “Biserno dugme”) Patricija Guzmána posvećene istraživanju odnosa između prirodne baštine i kompleksne političke povijesti Čilea. U ovom dokumentarcu redatelj posvećuje pažnju čileanskoj beskrajnoj kralježnici, impozantnom planinskom lancu koji se prostire cijelom dužinom zemlje. Guzmán propituje mjesto i simboliku Kordiljera u kolektivnoj svijesti nacije, koji za mnoge figuriraju kao majka koja istovremeno “štiti i izolira” zemlju od ostatka svijeta.

Kordiljeri su također svjedoci čileanske krvave povijesti čiji je ekonomski i politički smjer zauvijek promijenila Pinochetova vladavina. Među malobrojnim dokumentaristima tog razdoblja ističe se Pablo Salas, neumorni snimatelj čiji bogati arhiv čuva od zaborava policijsko nasilje i deportacije koje su se provodile nad civilnim stanovništvom, a za koje nitko do danas nije odgovarao. Stavljajući recentne snimke gušenja demonstracija uz bok onima od prije 40-ak godina, Guzmán sugerira da se malo toga promijenilo u zemlji, u kojoj su bivši sudionici režima danas ugledni i dobrostojeći građani.

Opširnije informacije i satnicu prikazivanja provjerite na službenoj stranici Dokukina KIC.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mate” – Antikapitalistički manifest iz Dalmatinske zagore

"Mate" (Samostalna produkcija, 2023.) splitskog autora Ivana Efendića jedan je od najdojmljivijih domaćih doku-kratkiša u recentnom razdoblju.

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.