PočetnaNajaveHrvatski dokumentarci na posebnom izdanju ZagrebDoxa

Hrvatski dokumentarci na posebnom izdanju ZagrebDoxa

-

U sklopu ovogodišnjeg posebnog izdanja ZagrebDoxa (4. – 11.10.) bit će prikazano dvanaest hrvatskih filmova. Nove dokumentarce u sklopu Regionalne konkurencije premijerno će u Hrvatskoj prikazati autori Đuro Gavran i Neven Hitrec, dok će svjetsku premijeru na festivalu imati film Ivane Marinić Kragić. U programu The Best of the Rest bit će prikazani filmovi Sunčice Ane Veldić, Roberta Tomića Zubera, Branka Ištvančića, Antona Mezulića i Davida Lušičića. Posebno izdanje ZagrebDoxa održat će se od 4. do 11. listopada u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu, a uključit će pedesetak recentnih dokumentarnih filmova.

Od četrnaest naslova u Regionalnoj konkurenciji četiri su domaća filma, od čega će film “Nun of Your Business” (Marinis Media / Set Sail Films; 2020.) imati svjetsku premijeru na festivalu. U spomenutom dokumentarcu autorica Ivana Marinić Kragić prati dvije časne sestre koje se zaljubljuju pa razočarane reakcijom Crkve, točnije zlostavljanjem unutar institucije, odlučuju napustiti samostan i započeti zajednički život na jednom od dalmatinskih otoka.

Novi dokumentarci Đure Gavrana, Nevena Hitreca…

Zlostavljanje u obitelji problematizira autor Đuro Gavran u filmu “Jedna od nas” (Pipser, 2020.), čija okosnica počiva na događaju obilježavanja godišnjice mature, netom prije kojeg su autor i njegovi nekadašnji školski kolege primili potresno pismeno svjedočanstvo jedne učenice u kojem ona opisuje sustavno višegodišnje zlostavljanje kojem je bila izložena. Film prati skupinu mladih ljudi koji se pokušavaju suočiti sa šokantnom informacijom koja baca potpuno novo svjetlo na zajedničko odrastanje.

Kritičkim osvrtom na obrazovni sustav, ali još više na odrastanje u doba kada je sve dostupno, kao i kritikom odgojnih metoda obitelji koju snima, na komičan način bavi se Neven Hitrec u filmu “Povuci-potegni” (Jaka produkcija, 2020.). U ovoj borbi proces učenja doima se kao suvremena verzija inkvizicije – uz puno vike, urlanja, manipulativnih obećanja i drame.

Hrvatsku premijeru na festivalu imat će i film “Govori da bih te vidio” / “Govori da bih te video” (Bilboke / Set Sail Films / Restart; 2019.) srpske autorice Marije Stojnić; riječ je o srpsko-hrvatsko-katarskoj produkciji, a donosi priču o Radio Beogradu, radiostanici koja, kao jedna od najstarijih u Europi i jedan od simbola grada, još uvijek emitira autorske sadržaje i pomaže očuvati povijest, kulturu i kritičku misao baveći se uvijek aktualnim pitanjima o nama samima i svijetu.

“Osoba” i “Anonimno jato”

U programu The Best of The Rest bit će prikazano pet domaćih filmova, od kojih će “Pitaj slobodno” (TOROlab. / Al Jazeera Balkans; 2019.) Roberta Tomića Zubera biti premijerno predstavljen u Hrvatskoj. Spomenuti film progovara o cijepljenju te propituje je li moguće naći zajednički jezik između onih koji tvrde da ne postoji alternativa cijepljenju i onih koji mu se protive.

U kratkom dokumentarcu “Osoba” (Anahonda film, 2020.) Sunčica Ana Veldić dokumentira vlastiti odlazak iz oštećenog stana u centru Zagreba nakon potresa u ožujku ove godine. Koristeći u fokusu jato riba, proučavajući njihova pravila ponašanja pri kretanju, Branko Ištvančić u dokumentarcu “Anonimno jato” (Metafizika, 2020.) metaforički progovara o ljudima. Dubrovnik, sniman tijekom kolovoza, u autorovoj se perspektivi transformira u gradski akvarij.

Autorska večer Gorana Devića

Dva su dokumentarca sa studija dokumentaristike Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu: Anton Mezulić u dokumentarcu “Melem na rane” (ADU, 2020.) prikazuje osebujan bračni par koji pronalazi razne načine i snagu da se odupre teretu iz djetinjstva. “Bez lica” (ADU Zagreb / Stvaralačka mreža Zebra; 2020.) je esejistički dokumentarac Davida Lušičića, a tematizira postavljanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Zagrebu. Širi kritički društveni kontekst postignut je pomoću snimki od nekoliko dana prije otkrivanja spomenika javnosti.

Autorska večer ove je godine posvećena našem renomiranom redatelju Goranu Deviću. Svi posjetitelji moći će pogledati tri autorova ostvarenja: filmove “Uvozne vrane” (ADU Zagreb, 2004.), “Tri” (Factum, 2007.) i “Dvije peći za udarnika Josipa Trojka” (Petnaesta umjetnost / HRT; 2012.).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

21. Human Rights Film Festival: “Čovjek u crnom” – Čujna crnina

Wang Xilinov život kroz film "Čovjek u crnom" (2023) Wang Binga izražen je kao još jedan stavak u životu ovog kompozitora.

21. Human Rights Film Festival: “Projekt” – Odmatanje slojeva zbilje

"Projekt" (2023) Dane Komljena jezgru ima u prenamijenjenom trgovačkom kompleksu u nigerijskom Lagosu.

21. Human Rights Film Festival: “Draga Fiona” – U potrazi za idealnim gledateljem

Film "Draga Fiona" / "Dearest Fiona" (2023) redateljice Fione Tan mogao bi poslužiti kao eskperiment potrage za idealnim gledateljem.

Znanstveni skup “Filmologija, kritika, umjetnost” povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića

Povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića, u Zagrebu će se od 9. do 10. prosinca održavati znanstveni skup "Filmologija, kritika, umjetnost".

21. Human Rights Film Festival: “Gdje su nestali svi osmijesi?” – Izvana gladac, iznutra jadac

Na ovogodišnjem HRFF-u prikazat će se i film "Gdje su nestali svi osmijesi?" / "Where Have All the Smiles Gone" (2023) Anje Strelec.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.