PočetnaNajaveHrvatski dokumentarci na posebnom izdanju ZagrebDoxa

Hrvatski dokumentarci na posebnom izdanju ZagrebDoxa

|

U sklopu ovogodišnjeg posebnog izdanja ZagrebDoxa (4. – 11.10.) bit će prikazano dvanaest hrvatskih filmova. Nove dokumentarce u sklopu Regionalne konkurencije premijerno će u Hrvatskoj prikazati autori Đuro Gavran i Neven Hitrec, dok će svjetsku premijeru na festivalu imati film Ivane Marinić Kragić. U programu The Best of the Rest bit će prikazani filmovi Sunčice Ane Veldić, Roberta Tomića Zubera, Branka Ištvančića, Antona Mezulića i Davida Lušičića. Posebno izdanje ZagrebDoxa održat će se od 4. do 11. listopada u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu, a uključit će pedesetak recentnih dokumentarnih filmova.

Od četrnaest naslova u Regionalnoj konkurenciji četiri su domaća filma, od čega će film “Nun of Your Business” (Marinis Media / Set Sail Films; 2020.) imati svjetsku premijeru na festivalu. U spomenutom dokumentarcu autorica Ivana Marinić Kragić prati dvije časne sestre koje se zaljubljuju pa razočarane reakcijom Crkve, točnije zlostavljanjem unutar institucije, odlučuju napustiti samostan i započeti zajednički život na jednom od dalmatinskih otoka.

Novi dokumentarci Đure Gavrana, Nevena Hitreca…

Zlostavljanje u obitelji problematizira autor Đuro Gavran u filmu “Jedna od nas” (Pipser, 2020.), čija okosnica počiva na događaju obilježavanja godišnjice mature, netom prije kojeg su autor i njegovi nekadašnji školski kolege primili potresno pismeno svjedočanstvo jedne učenice u kojem ona opisuje sustavno višegodišnje zlostavljanje kojem je bila izložena. Film prati skupinu mladih ljudi koji se pokušavaju suočiti sa šokantnom informacijom koja baca potpuno novo svjetlo na zajedničko odrastanje.

Kritičkim osvrtom na obrazovni sustav, ali još više na odrastanje u doba kada je sve dostupno, kao i kritikom odgojnih metoda obitelji koju snima, na komičan način bavi se Neven Hitrec u filmu “Povuci-potegni” (Jaka produkcija, 2020.). U ovoj borbi proces učenja doima se kao suvremena verzija inkvizicije – uz puno vike, urlanja, manipulativnih obećanja i drame.

Hrvatsku premijeru na festivalu imat će i film “Govori da bih te vidio” / “Govori da bih te video” (Bilboke / Set Sail Films / Restart; 2019.) srpske autorice Marije Stojnić; riječ je o srpsko-hrvatsko-katarskoj produkciji, a donosi priču o Radio Beogradu, radiostanici koja, kao jedna od najstarijih u Europi i jedan od simbola grada, još uvijek emitira autorske sadržaje i pomaže očuvati povijest, kulturu i kritičku misao baveći se uvijek aktualnim pitanjima o nama samima i svijetu.

“Osoba” i “Anonimno jato”

U programu The Best of The Rest bit će prikazano pet domaćih filmova, od kojih će “Pitaj slobodno” (TOROlab. / Al Jazeera Balkans; 2019.) Roberta Tomića Zubera biti premijerno predstavljen u Hrvatskoj. Spomenuti film progovara o cijepljenju te propituje je li moguće naći zajednički jezik između onih koji tvrde da ne postoji alternativa cijepljenju i onih koji mu se protive.

U kratkom dokumentarcu “Osoba” (Anahonda film, 2020.) Sunčica Ana Veldić dokumentira vlastiti odlazak iz oštećenog stana u centru Zagreba nakon potresa u ožujku ove godine. Koristeći u fokusu jato riba, proučavajući njihova pravila ponašanja pri kretanju, Branko Ištvančić u dokumentarcu “Anonimno jato” (Metafizika, 2020.) metaforički progovara o ljudima. Dubrovnik, sniman tijekom kolovoza, u autorovoj se perspektivi transformira u gradski akvarij.

Autorska večer Gorana Devića

Dva su dokumentarca sa studija dokumentaristike Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu: Anton Mezulić u dokumentarcu “Melem na rane” (ADU, 2020.) prikazuje osebujan bračni par koji pronalazi razne načine i snagu da se odupre teretu iz djetinjstva. “Bez lica” (ADU Zagreb / Stvaralačka mreža Zebra; 2020.) je esejistički dokumentarac Davida Lušičića, a tematizira postavljanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Zagrebu. Širi kritički društveni kontekst postignut je pomoću snimki od nekoliko dana prije otkrivanja spomenika javnosti.

Autorska večer ove je godine posvećena našem renomiranom redatelju Goranu Deviću. Svi posjetitelji moći će pogledati tri autorova ostvarenja: filmove “Uvozne vrane” (ADU Zagreb, 2004.), “Tri” (Factum, 2007.) i “Dvije peći za udarnika Josipa Trojka” (Petnaesta umjetnost / HRT; 2012.).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.