Početna Najave Hrvatski dokumentarci na posebnom izdanju ZagrebDoxa

Hrvatski dokumentarci na posebnom izdanju ZagrebDoxa

-

U sklopu ovogodišnjeg posebnog izdanja ZagrebDoxa (4. – 11.10.) bit će prikazano dvanaest hrvatskih filmova. Nove dokumentarce u sklopu Regionalne konkurencije premijerno će u Hrvatskoj prikazati autori Đuro Gavran i Neven Hitrec, dok će svjetsku premijeru na festivalu imati film Ivane Marinić Kragić. U programu The Best of the Rest bit će prikazani filmovi Sunčice Ane Veldić, Roberta Tomića Zubera, Branka Ištvančića, Antona Mezulića i Davida Lušičića. Posebno izdanje ZagrebDoxa održat će se od 4. do 11. listopada u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu, a uključit će pedesetak recentnih dokumentarnih filmova.

Od četrnaest naslova u Regionalnoj konkurenciji četiri su domaća filma, od čega će film “Nun of Your Business” (Marinis Media / Set Sail Films; 2020.) imati svjetsku premijeru na festivalu. U spomenutom dokumentarcu autorica Ivana Marinić Kragić prati dvije časne sestre koje se zaljubljuju pa razočarane reakcijom Crkve, točnije zlostavljanjem unutar institucije, odlučuju napustiti samostan i započeti zajednički život na jednom od dalmatinskih otoka.

Novi dokumentarci Đure Gavrana, Nevena Hitreca…

Zlostavljanje u obitelji problematizira autor Đuro Gavran u filmu “Jedna od nas” (Pipser, 2020.), čija okosnica počiva na događaju obilježavanja godišnjice mature, netom prije kojeg su autor i njegovi nekadašnji školski kolege primili potresno pismeno svjedočanstvo jedne učenice u kojem ona opisuje sustavno višegodišnje zlostavljanje kojem je bila izložena. Film prati skupinu mladih ljudi koji se pokušavaju suočiti sa šokantnom informacijom koja baca potpuno novo svjetlo na zajedničko odrastanje.

Kritičkim osvrtom na obrazovni sustav, ali još više na odrastanje u doba kada je sve dostupno, kao i kritikom odgojnih metoda obitelji koju snima, na komičan način bavi se Neven Hitrec u filmu “Povuci-potegni” (Jaka produkcija, 2020.). U ovoj borbi proces učenja doima se kao suvremena verzija inkvizicije – uz puno vike, urlanja, manipulativnih obećanja i drame.

Hrvatsku premijeru na festivalu imat će i film “Govori da bih te vidio” / “Govori da bih te video” (Bilboke / Set Sail Films / Restart; 2019.) srpske autorice Marije Stojnić; riječ je o srpsko-hrvatsko-katarskoj produkciji, a donosi priču o Radio Beogradu, radiostanici koja, kao jedna od najstarijih u Europi i jedan od simbola grada, još uvijek emitira autorske sadržaje i pomaže očuvati povijest, kulturu i kritičku misao baveći se uvijek aktualnim pitanjima o nama samima i svijetu.

“Osoba” i “Anonimno jato”

U programu The Best of The Rest bit će prikazano pet domaćih filmova, od kojih će “Pitaj slobodno” (TOROlab. / Al Jazeera Balkans; 2019.) Roberta Tomića Zubera biti premijerno predstavljen u Hrvatskoj. Spomenuti film progovara o cijepljenju te propituje je li moguće naći zajednički jezik između onih koji tvrde da ne postoji alternativa cijepljenju i onih koji mu se protive.

U kratkom dokumentarcu “Osoba” (Anahonda film, 2020.) Sunčica Ana Veldić dokumentira vlastiti odlazak iz oštećenog stana u centru Zagreba nakon potresa u ožujku ove godine. Koristeći u fokusu jato riba, proučavajući njihova pravila ponašanja pri kretanju, Branko Ištvančić u dokumentarcu “Anonimno jato” (Metafizika, 2020.) metaforički progovara o ljudima. Dubrovnik, sniman tijekom kolovoza, u autorovoj se perspektivi transformira u gradski akvarij.

Autorska večer Gorana Devića

Dva su dokumentarca sa studija dokumentaristike Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu: Anton Mezulić u dokumentarcu “Melem na rane” (ADU, 2020.) prikazuje osebujan bračni par koji pronalazi razne načine i snagu da se odupre teretu iz djetinjstva. “Bez lica” (ADU Zagreb / Stvaralačka mreža Zebra; 2020.) je esejistički dokumentarac Davida Lušičića, a tematizira postavljanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Zagrebu. Širi kritički društveni kontekst postignut je pomoću snimki od nekoliko dana prije otkrivanja spomenika javnosti.

Autorska večer ove je godine posvećena našem renomiranom redatelju Goranu Deviću. Svi posjetitelji moći će pogledati tri autorova ostvarenja: filmove “Uvozne vrane” (ADU Zagreb, 2004.), “Tri” (Factum, 2007.) i “Dvije peći za udarnika Josipa Trojka” (Petnaesta umjetnost / HRT; 2012.).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Push” – Kupi jeftino, prodaj skupo pa sve opet ponovi

Fredrik Gertten u dokumentarcu "Push" (2019) ispituje širi kontekst stanovanja kao jednog od osnovnih ljudskih prava.

“Totally Under Control” – Tragična farsa virusa i Trumpa

Autori "Totally Under Control" film koriste kao ozbiljnu optužnicu protiv američke vlade, čiji je iskonski grijeh ignoriranje znanosti u korist političke (i vjerojatno financijske) dobiti.

Case study “Jedne od nas”: Zahvatiti šire od filmske slike

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu održan je i case study dokumentarnog filma "Jedne od nas" (2020) hrvatskog redatelja Đure Gavrana.

Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.

Ivan Ramljak: “Susreti i snimanja s protagonistima ‘O jednoj mladosti’ bili su poput malih psihoterapija”

Prije večerašnje kino premijere u zagrebačkom SC-u, Ivan Ramljak govori o svojem najnovijem dokumentarcu, "O jednoj mladosti" (ADU, 2020).

“A Dog Called Money” – Slabašan film o slabašnom albumu

"A Dog Called Money" (2019) Seamusa Murphyja prati nastajanje albuma "The Hope Six Demolition Project" britanske glazbenice PJ Harvey.

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma "Jedriličarke s broda Maiden" (2018) redatelja Alexa Holmesa.