PočetnaVijesti"Inconvenient Indian" do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

-

Prije nekoliko dana završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. – 19.9.), kako sami čelnici ovog kanadskog festivalskog majora kažu – u godini koju nećemo tako lako zaboraviti. Bila je to i godina u kojoj je TIFF odlučio dati više prostora nečujnim glasovima ili onima koje nismo čuli na adekvatan način, pa se organizatori hvale podatkom od 46 posto filmova ženskih autora u ovogodišnjem programu. Zbog pandemije koronavirusa festival je u 2020. prikazao manje filmova, dok su projekcije organizirane kako na fizičkim lokacijama, tako i putem sve novo-normalnijih online kanala. Da sve ipak ne prođe baš u crnim tonovima, pobrinuli su se novi filmovi Wernera Herzoga, Fredericka Wisemana, Gianfranca Rosija

Ovogodišnju TIFF-ovu glavnu doku-nagradu – People’s Choice Documentary Award, koju bira publika – osvojio je film “Inconvenient Indian” (2020) kanadske redateljice i glumice Michelle Latimer, koji istražuje kulturnu kolonizaciju autohtonih naroda u Sjevernoj Americi. Film je pak baziran na nagrađivanoj knjizi “The Inconvenient Indian: A Curious Account of Native People in North America” američko-kanadskog pisca Thomasa Kinga, koji u filmu sudjeluje kao narator.

“Inconvenient Indian” je osvojio i nagradu koja se dodjeljuje nebjelačkim i autohtonim redateljima, odnosno njen kanadski ogranak (Amplify Voices Award for Best Canadian Feature Film). Posebno priznanje međunarodnog Amplify Voicesa dobilo je ostvarenje Dieudoa Hamadija iz Konga, “Downstream to Kinshasa” / “En route pour le milliard” (2020). Spomenuti dokumentarac potretira ovu afričku zemlju kroz svjedočanstva žrtava šestodnevnog rata između Ruande i Ugande u gradu Kisangani, 2000. godine.

Ostale pobjednike provjerite na službenoj stranici Međunarodnog filmskog festivala u Torontu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije