PočetnaNajaveDanas počinje 63. DOK Leipzig, niz hrvatskih projekata u industrijskom programu

Danas počinje 63. DOK Leipzig, niz hrvatskih projekata u industrijskom programu

-

Danas (ponedjeljak, 26.10.) počinje 63. Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu – DOK Leipzig. Zbog pandemije koronavirusa uobičajeni broj od tristotinjak filmova ove je godine prepolovljen, dok će cjelokupni program publika moći vidjeti uživo te online; industrijski dio pak u potpunosti je prebačen u online vode putem aplikacije Zoom. DOK Leipzig se ove godine održava od 26. listopada do 1. studenog, a organizatori se između ostalog hvale podatkom o 43 svjetske premijere prepuštene njemačkom doku-festivalskom majoru.

Na ovogodišnjem izdanju uglavljen je, između ostalih, i program posvećen belgijskoj redateljici i snimateljici Annik Leroy. U sklopu programa Stopping Times, Moving Places. Homage Annik Leroy bit će prikazan kvartet njenih filmova. Dvostruko više – osam, rezervirano je za filmska ostvarenja o lajpciškom javnom prometu (Genius Loci: Train Stations, Films and Progress), odnosno tamošnjem Glavnom željezničkom kolodvoru, nastala u razdoblju između 1960-ih i 1980-ih godina. Ova godina će inaugurirati i novi program pod nazivom Camera Lucida, rezerviran za filmove izvan konkurencije koji prkose uobičajenim filmskim konvencijama.

U natjecateljskom programu dugog metra svjetsku premijeru doživjet će novi dokumentarac američke autorice Shelly Silver, koja u filmu “Girls/Museum” (2020) u lajpciškom MdbK muzeju prati mlade djevojčice i djevojke kako reagiraju na umjetnička djela uglavnom stvorena od strane muškaraca. Zanimljiv bi trebao biti i dokumentarac kongoanskog redatelja Dieudoa Hamadija, “Downstream to Kinshasa” / “En route pour le milliard” (2020). Film je osvojio ovogodišnje Posebno priznanje na 45. Međunarodnom filmskom festivalu u Toronto, a donosi svjedočanstva žrtava šestodnevnog rata između Ruande i Ugande, koji dvadeset godina čekaju na odštetu i priznanje svojih patnji.

Hrvatskih dokumentaraca, nažalost, ove godine nema u glavnim DOK Leipzigovim programima, ali ima u onim industrijskim. Tako će u sklopu programa Dok Partner Presentations – za projekte partnerskih organizacija – sudjelovati njih pet, i to u suradnji programskih selektora i Hrvatskog audiovizualnog centra. Kvintet projekata hrvatski će timovi putem unaprijed snimljene prezentacije predstaviti akreditiranim gostima, nakon čega slijedi okrugli stol s autorima i stručnjacima iz filmske industrije.

Radi se o sljedećim projektima: “Borac” redatelja Damira Markovine i producentice Tamare Babun (produkcija Wolfgang&Dolly); “Budi realan, traži nemoguće” redateljice Vanje Juranić i producenta Tibora Kesera (produkcija Restart, koprodukcija Kompot); “Otkrivajući Geu” redatelja i producenta Ivana Perića (Odjel za vizije produkcija, Handful Films – SAD, Doc Service LAB – Italija); “Tvornice radnicima” redatelja Srđana Kovačevića i producenata Sabine Krešić i Luke Venturina (produkcija Fade In); te “Ljudi u mojoj kući” redateljice Tatjane Božić i producentice Magdalene Petrović (LEWA productions, Spacedust Productions – Nizozemska, Conjin Films – Nizozemska).

Na šesnaestom izdanju koprodukcijskog sajma DOK Co-Pro Market sudjelovat će hrvatski dokumentarac u razvoju, Restartov “Cordon” scenarista i redatelja Antona Mezulića te producenta Olivera Sertića i izvršne producentice Suzane Erbežnik. Eksperimentalno-dokumentarni projekt “Valeria” u režiji Sare Jurinčić, bit će predstavljen na pitching forumu Short n’ Sweet. Ovaj projekt pak nastaje u koprodukcijskom angažmanu Nomad Studija i Restarta.

Na ovogodišnjem DOK Leipzigu bit će zastupljena i hrvatska kritičarska struka, i to kroz mjesto u FIPRESCI žiriju za Hrvoja Pukšeca, koji će zajedno s dvoje kolega (Yun-hua Chen, Tajvan; i Glenn Dunks, Australija) odlučivati o pobjedniku međunarodne konkurencije.

Opširnije informacije doznajte na službenoj stranici DOK Leipziga.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije