PočetnaNajaveDanas počinje 63. DOK Leipzig, niz hrvatskih projekata u industrijskom programu

Danas počinje 63. DOK Leipzig, niz hrvatskih projekata u industrijskom programu

-

Danas (ponedjeljak, 26.10.) počinje 63. Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu – DOK Leipzig. Zbog pandemije koronavirusa uobičajeni broj od tristotinjak filmova ove je godine prepolovljen, dok će cjelokupni program publika moći vidjeti uživo te online; industrijski dio pak u potpunosti je prebačen u online vode putem aplikacije Zoom. DOK Leipzig se ove godine održava od 26. listopada do 1. studenog, a organizatori se između ostalog hvale podatkom o 43 svjetske premijere prepuštene njemačkom doku-festivalskom majoru.

Na ovogodišnjem izdanju uglavljen je, između ostalih, i program posvećen belgijskoj redateljici i snimateljici Annik Leroy. U sklopu programa Stopping Times, Moving Places. Homage Annik Leroy bit će prikazan kvartet njenih filmova. Dvostruko više – osam, rezervirano je za filmska ostvarenja o lajpciškom javnom prometu (Genius Loci: Train Stations, Films and Progress), odnosno tamošnjem Glavnom željezničkom kolodvoru, nastala u razdoblju između 1960-ih i 1980-ih godina. Ova godina će inaugurirati i novi program pod nazivom Camera Lucida, rezerviran za filmove izvan konkurencije koji prkose uobičajenim filmskim konvencijama.

U natjecateljskom programu dugog metra svjetsku premijeru doživjet će novi dokumentarac američke autorice Shelly Silver, koja u filmu “Girls/Museum” (2020) u lajpciškom MdbK muzeju prati mlade djevojčice i djevojke kako reagiraju na umjetnička djela uglavnom stvorena od strane muškaraca. Zanimljiv bi trebao biti i dokumentarac kongoanskog redatelja Dieudoa Hamadija, “Downstream to Kinshasa” / “En route pour le milliard” (2020). Film je osvojio ovogodišnje Posebno priznanje na 45. Međunarodnom filmskom festivalu u Toronto, a donosi svjedočanstva žrtava šestodnevnog rata između Ruande i Ugande, koji dvadeset godina čekaju na odštetu i priznanje svojih patnji.

Hrvatskih dokumentaraca, nažalost, ove godine nema u glavnim DOK Leipzigovim programima, ali ima u onim industrijskim. Tako će u sklopu programa Dok Partner Presentations – za projekte partnerskih organizacija – sudjelovati njih pet, i to u suradnji programskih selektora i Hrvatskog audiovizualnog centra. Kvintet projekata hrvatski će timovi putem unaprijed snimljene prezentacije predstaviti akreditiranim gostima, nakon čega slijedi okrugli stol s autorima i stručnjacima iz filmske industrije.

Radi se o sljedećim projektima: “Borac” redatelja Damira Markovine i producentice Tamare Babun (produkcija Wolfgang&Dolly); “Budi realan, traži nemoguće” redateljice Vanje Juranić i producenta Tibora Kesera (produkcija Restart, koprodukcija Kompot); “Otkrivajući Geu” redatelja i producenta Ivana Perića (Odjel za vizije produkcija, Handful Films – SAD, Doc Service LAB – Italija); “Tvornice radnicima” redatelja Srđana Kovačevića i producenata Sabine Krešić i Luke Venturina (produkcija Fade In); te “Ljudi u mojoj kući” redateljice Tatjane Božić i producentice Magdalene Petrović (LEWA productions, Spacedust Productions – Nizozemska, Conjin Films – Nizozemska).

Na šesnaestom izdanju koprodukcijskog sajma DOK Co-Pro Market sudjelovat će hrvatski dokumentarac u razvoju, Restartov “Cordon” scenarista i redatelja Antona Mezulića te producenta Olivera Sertića i izvršne producentice Suzane Erbežnik. Eksperimentalno-dokumentarni projekt “Valeria” u režiji Sare Jurinčić, bit će predstavljen na pitching forumu Short n’ Sweet. Ovaj projekt pak nastaje u koprodukcijskom angažmanu Nomad Studija i Restarta.

Na ovogodišnjem DOK Leipzigu bit će zastupljena i hrvatska kritičarska struka, i to kroz mjesto u FIPRESCI žiriju za Hrvoja Pukšeca, koji će zajedno s dvoje kolega (Yun-hua Chen, Tajvan; i Glenn Dunks, Australija) odlučivati o pobjedniku međunarodne konkurencije.

Opširnije informacije doznajte na službenoj stranici DOK Leipziga.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.

Novi kulturni projekt o kulturnoj kartografiji grada Subversive Festivala i KIC-a

Siječanj se u zagrebačkom Dokukinu KIC nastavlja u znaku...

Svjetske premijere novih filmova Borisa Poljaka i Damira Čučića u Rotterdamu

Na 52. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu svjetsku će premijeru doživjeti dva nova filma Borisa Poljaka i Damira Čučića.

“Factumov Mediteran” u Dokukinu KIC

U Dokukinu KIC sutra (20.1. u 19 sati) će se održati "Factumov Mediteran", projekcija od tri dokumentarna naslova koje potpisuju čak četiri redatelja.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2022. godine

Što nam je donijela dokumentarna 2022.? Godinu je otvorila...

“Čekaj me” Damira Markovine ponovno na programu Al Jazeere Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna ponovno će se prikazivati dokumentarac "Čekaj me" Damira Markovine.

“Futura” na programu Dokukina KIC

"Futura" će prije početka kinodistribucije po hrvatskim nezavisnim kinima, najprije biti premijerno prikazana u četvrtak, 19. siječnja, u zagrebačkom Dokukinu KIC.