PočetnaNajaveSKORO 15. DOKUart na bilogorskim brežuljcima

SKORO 15. DOKUart na bilogorskim brežuljcima

|

15. DOKUart – bjelovarski festivala dokumentarnog filma, ove se godine održava u posve drukčijem formatu u odnosu na prijašnje godine. Zbog epidemiološke situacije isti se neće organizirati u jesenskom terminu u Kulturnom i multimedijskom centru u Bjelovaru, već se tijekom ljetnih mjeseci održava na otvorenom prostoru i to u četiri faze.

Nakon prva dva dijela SKORO 15. DOKUarta u bjelovarskom Boho parku na Trgu Eugena Kvaternika i u dvorištima najvećih bjelovarskih stambenih zgrada, festival dolazi na bilogorske brežuljke. U subotu, 29. kolovoza u 20 sati, na rasporedu je program naziva “DOKUart pod zvijezdama”, koji će se održati u izletištu Vrata Bilogore u Maglenči. Po prvi puta ondje će bjelovarska publika imati priliku vidjeti novi hrvatski dokumentarni film “Da je meni ono što mi nije” (3D2D Animatori, 2019.) redateljice Višnje Skorin. U ovom 55-minutnom filmu pratimo priču pedesetogodišnje Sandre Jurak, koja nakon što spletom okolnosti ostane bez posla na televiziji, useljava svojoj majci. Kako ne uspijeva pronaći novi posao, odlučuje konačno ispuniti svoj san i proslaviti se kao pjevačica.

Iako se cijeli program radi na otvorenom prostoru, organizatori apeliraju na sve posjetitelje da se pridržavaju epidemioloških mjera, drže distancu i ponašaju se odgovorno. Za projekcije je pripremljen ograničen broj mjesta.

Osim projekcije filma “Da je meni ono što mi nije”, u izletištu Vrata Bilogore predstavit će se četvrti i posljednji dio SKORO 15. DOKUarta – drive-in kino. Isto će biti organizirano na od petka, 11. do nedjelje, 13. rujna, a u ovoj do sada neviđenoj atrakciji u Bjelovaru dokumentarni filmovi moći će se gledati iz udobnosti vlastitih osobnih vozila. Svi ovogodišnji programi besplatni su za posjetitelje, a više detalja o programu možete pronaći na stranici festivala DOKUart. U slučaju lošeg vremena organizator zadržava pravo promjene datuma održavanja, a javnost će se o tome obavijestiti putem službene festivalske Facebook stranice.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".