PočetnaVijesti"Doplovit će Rex" Josipa Lukića najbolji studentski film 11. MakeDoxa

“Doplovit će Rex” Josipa Lukića najbolji studentski film 11. MakeDoxa

-

U Skoplju se od 19. do 26. kolovoza održavao 11. Festival kreativnog dokumentarnog filma MakeDox. Na jednom od značajnijih regionalnih doku-festivalskih postaja (ovogodišnji tematski okvir Stapanje s tišinom) filmovi su se prikazivali u tamošnjem Parku MKC te Ljetnom kinu Kinoteke, dok će se program do 20. rujna moći pogledati i na online platformi Cinesquare. MakeDoxove nagrade, pak, dijelile su se u pet različitih kategorija: najboljem filmu glavnog programa, te najboljem mladom autoru, kratkom filmu, kratkom studentskom filmu, odnosno filmu s najboljom etičkom idejom.

Hrvatska je na ovogodišnjem MakeDoxu imala tri dokumentarna ostvarenja: “Strujanja” (Restart / Galerija Miroslav Kraljević; 2019.) Katerine Dude i “Doplovit će Rex” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2019.) Josipa Lukića u programu studentskog dokumentarnog filma, odnosno manjinsku koprodukciju “Govori da te vidim” / “Govori da bih te vidio” (Bilboke / Set Sail Films / Restart; 2019.) srpske autorice Marije Stojnić koja je osvojila Posebno priznanje žirija u kategoriji mladih autora (Young Onion / Mladi luk).

A Nagradu za najbolji kratki studentski film (Onion Seed Award / Nagrada Sjeme luka) pripala je upravo dokumentarcu “Doplovit će Rex” Josipa Lukića, koji u njemu dokumentira obiteljsku svakodnevicu svoje sestre prije njenog ponovnog ukrcavanja na kruzer gdje radi. Žiri ovog dijela programa odlučivao je u sastavu: Srđan Keča (redatelj, Srbija), Manuel Inacker (redatelj, Njemačka) te Margot Mecca (selektorica i producentica, Italija).

“Nagrađujemo Josipa Lukića i njegov tim zbog kapaciteta da ispriča priču na dubok i samo naizgled jednostavan način, upoznavajući junakinju s publikom bez osuđivanja, ali i s izuzetnom empatijom i suosjećanjem. ‘Doplovit će Rex’ kreira portret o samohranoj majci s troje djece koja radi na kruzeru jedanaest mjeseci u godini. Film uspijeva u kreiranju odlične eliptične dramaturgije, čineći snažan primjer soc-realistične tradicije pristupa filmskom stvaralaštvu. Svaki kadar je pomno odabran, svaka scena prezentira dio cjeline koja eruptira u unikatan pogled na moderno hrvatsko društvo i loš položaj radnika u kapitalizmu te životu u stalnoj financijskoj neizvjesnosti”, stoji u obrazloženju nagrade “Rexu”.

Vrijedi za kraj spomenuti i glavnu nagradu za najbolji film festivala (Onion Award / Nagrada luk), koja je pripala dokumentarnom filmu “Epicentro” (2020), postkolonijalnom portretu Kube austrijskog redatelja Huberta Saupera. Ovdje je pak odlučivao žiri sastavljen od Nenada Puhovskog (redatelj, producent i direktor ZagrebDoxa; Hrvatska), Larryja Sudera (montažer i dizajner zvuka, Ujedinjeno Kraljevstvo) te Orwe Nyrabije (umjetnički direktor IDFA-e, Sirija).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.

Novi kulturni projekt o kulturnoj kartografiji grada Subversive Festivala i KIC-a

Siječanj se u zagrebačkom Dokukinu KIC nastavlja u znaku...

Svjetske premijere novih filmova Borisa Poljaka i Damira Čučića u Rotterdamu

Na 52. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu svjetsku će premijeru doživjeti dva nova filma Borisa Poljaka i Damira Čučića.

“Factumov Mediteran” u Dokukinu KIC

U Dokukinu KIC sutra (20.1. u 19 sati) će se održati "Factumov Mediteran", projekcija od tri dokumentarna naslova koje potpisuju čak četiri redatelja.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2022. godine

Što nam je donijela dokumentarna 2022.? Godinu je otvorila...

“Čekaj me” Damira Markovine ponovno na programu Al Jazeere Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna ponovno će se prikazivati dokumentarac "Čekaj me" Damira Markovine.

“Futura” na programu Dokukina KIC

"Futura" će prije početka kinodistribucije po hrvatskim nezavisnim kinima, najprije biti premijerno prikazana u četvrtak, 19. siječnja, u zagrebačkom Dokukinu KIC.