PočetnaVijesti"Doplovit će Rex" Josipa Lukića najbolji studentski film 11. MakeDoxa

“Doplovit će Rex” Josipa Lukića najbolji studentski film 11. MakeDoxa

-

U Skoplju se od 19. do 26. kolovoza održavao 11. Festival kreativnog dokumentarnog filma MakeDox. Na jednom od značajnijih regionalnih doku-festivalskih postaja (ovogodišnji tematski okvir Stapanje s tišinom) filmovi su se prikazivali u tamošnjem Parku MKC te Ljetnom kinu Kinoteke, dok će se program do 20. rujna moći pogledati i na online platformi Cinesquare. MakeDoxove nagrade, pak, dijelile su se u pet različitih kategorija: najboljem filmu glavnog programa, te najboljem mladom autoru, kratkom filmu, kratkom studentskom filmu, odnosno filmu s najboljom etičkom idejom.

Hrvatska je na ovogodišnjem MakeDoxu imala tri dokumentarna ostvarenja: “Strujanja” (Restart / Galerija Miroslav Kraljević; 2019.) Katerine Dude i “Doplovit će Rex” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2019.) Josipa Lukića u programu studentskog dokumentarnog filma, odnosno manjinsku koprodukciju “Govori da te vidim” / “Govori da bih te vidio” (Bilboke / Set Sail Films / Restart; 2019.) srpske autorice Marije Stojnić koja je osvojila Posebno priznanje žirija u kategoriji mladih autora (Young Onion / Mladi luk).

A Nagradu za najbolji kratki studentski film (Onion Seed Award / Nagrada Sjeme luka) pripala je upravo dokumentarcu “Doplovit će Rex” Josipa Lukića, koji u njemu dokumentira obiteljsku svakodnevicu svoje sestre prije njenog ponovnog ukrcavanja na kruzer gdje radi. Žiri ovog dijela programa odlučivao je u sastavu: Srđan Keča (redatelj, Srbija), Manuel Inacker (redatelj, Njemačka) te Margot Mecca (selektorica i producentica, Italija).

“Nagrađujemo Josipa Lukića i njegov tim zbog kapaciteta da ispriča priču na dubok i samo naizgled jednostavan način, upoznavajući junakinju s publikom bez osuđivanja, ali i s izuzetnom empatijom i suosjećanjem. ‘Doplovit će Rex’ kreira portret o samohranoj majci s troje djece koja radi na kruzeru jedanaest mjeseci u godini. Film uspijeva u kreiranju odlične eliptične dramaturgije, čineći snažan primjer soc-realistične tradicije pristupa filmskom stvaralaštvu. Svaki kadar je pomno odabran, svaka scena prezentira dio cjeline koja eruptira u unikatan pogled na moderno hrvatsko društvo i loš položaj radnika u kapitalizmu te životu u stalnoj financijskoj neizvjesnosti”, stoji u obrazloženju nagrade “Rexu”.

Vrijedi za kraj spomenuti i glavnu nagradu za najbolji film festivala (Onion Award / Nagrada luk), koja je pripala dokumentarnom filmu “Epicentro” (2020), postkolonijalnom portretu Kube austrijskog redatelja Huberta Saupera. Ovdje je pak odlučivao žiri sastavljen od Nenada Puhovskog (redatelj, producent i direktor ZagrebDoxa; Hrvatska), Larryja Sudera (montažer i dizajner zvuka, Ujedinjeno Kraljevstvo) te Orwe Nyrabije (umjetnički direktor IDFA-e, Sirija).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije