PočetnaVijesti"Doplovit će Rex" Josipa Lukića najbolji studentski film 11. MakeDoxa

“Doplovit će Rex” Josipa Lukića najbolji studentski film 11. MakeDoxa

-

U Skoplju se od 19. do 26. kolovoza održavao 11. Festival kreativnog dokumentarnog filma MakeDox. Na jednom od značajnijih regionalnih doku-festivalskih postaja (ovogodišnji tematski okvir Stapanje s tišinom) filmovi su se prikazivali u tamošnjem Parku MKC te Ljetnom kinu Kinoteke, dok će se program do 20. rujna moći pogledati i na online platformi Cinesquare. MakeDoxove nagrade, pak, dijelile su se u pet različitih kategorija: najboljem filmu glavnog programa, te najboljem mladom autoru, kratkom filmu, kratkom studentskom filmu, odnosno filmu s najboljom etičkom idejom.

Hrvatska je na ovogodišnjem MakeDoxu imala tri dokumentarna ostvarenja: “Strujanja” (Restart / Galerija Miroslav Kraljević; 2019.) Katerine Dude i “Doplovit će Rex” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2019.) Josipa Lukića u programu studentskog dokumentarnog filma, odnosno manjinsku koprodukciju “Govori da bih te vidio” / “Govori da bih te vidio” (Bilboke / Set Sail Films / Restart; 2019.) srpske autorice Marije Stojnić koja je osvojila Posebno priznanje žirija u kategoriji mladih autora (Young Onion / Mladi luk).

A Nagradu za najbolji kratki studentski film (Onion Seed Award / Nagrada Sjeme luka) pripala je upravo dokumentarcu “Doplovit će Rex” Josipa Lukića, koji u njemu dokumentira obiteljsku svakodnevicu svoje sestre prije njenog ponovnog ukrcavanja na kruzer gdje radi. Žiri ovog dijela programa odlučivao je u sastavu: Srđan Keča (redatelj, Srbija), Manuel Inacker (redatelj, Njemačka) te Margot Mecca (selektorica i producentica, Italija).

“Nagrađujemo Josipa Lukića i njegov tim zbog kapaciteta da ispriča priču na dubok i samo naizgled jednostavan način, upoznavajući junakinju s publikom bez osuđivanja, ali i s izuzetnom empatijom i suosjećanjem. ‘Doplovit će Rex’ kreira portret o samohranoj majci s troje djece koja radi na kruzeru jedanaest mjeseci u godini. Film uspijeva u kreiranju odlične eliptične dramaturgije, čineći snažan primjer soc-realistične tradicije pristupa filmskom stvaralaštvu. Svaki kadar je pomno odabran, svaka scena prezentira dio cjeline koja eruptira u unikatan pogled na moderno hrvatsko društvo i loš položaj radnika u kapitalizmu te životu u stalnoj financijskoj neizvjesnosti”, stoji u obrazloženju nagrade “Rexu”.

Vrijedi za kraj spomenuti i glavnu nagradu za najbolji film festivala (Onion Award / Nagrada luk), koja je pripala dokumentarnom filmu “Epicentro” (2020), postkolonijalnom portretu Kube austrijskog redatelja Huberta Saupera. Ovdje je pak odlučivao žiri sastavljen od Nenada Puhovskog (redatelj, producent i direktor ZagrebDoxa; Hrvatska), Larryja Sudera (montažer i dizajner zvuka, Ujedinjeno Kraljevstvo) te Orwe Nyrabije (umjetnički direktor IDFA-e, Sirija).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.