Početna Vijesti "Doplovit će Rex" Josipa Lukića najbolji studentski film 11. MakeDoxa

“Doplovit će Rex” Josipa Lukića najbolji studentski film 11. MakeDoxa

-

U Skoplju se od 19. do 26. kolovoza održavao 11. Festival kreativnog dokumentarnog filma MakeDox. Na jednom od značajnijih regionalnih doku-festivalskih postaja (ovogodišnji tematski okvir Stapanje s tišinom) filmovi su se prikazivali u tamošnjem Parku MKC te Ljetnom kinu Kinoteke, dok će se program do 20. rujna moći pogledati i na online platformi Cinesquare. MakeDoxove nagrade, pak, dijelile su se u pet različitih kategorija: najboljem filmu glavnog programa, te najboljem mladom autoru, kratkom filmu, kratkom studentskom filmu, odnosno filmu s najboljom etičkom idejom.

Hrvatska je na ovogodišnjem MakeDoxu imala tri dokumentarna ostvarenja: “Strujanja” (Restart / Galerija Miroslav Kraljević; 2019.) Katerine Dude i “Doplovit će Rex” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2019.) Josipa Lukića u programu studentskog dokumentarnog filma, odnosno manjinsku koprodukciju “Govori da te vidim” / “Govori da bih te vidio” (Bilboke / Set Sail Films / Restart; 2019.) srpske autorice Marije Stojnić koja je osvojila Posebno priznanje žirija u kategoriji mladih autora (Young Onion / Mladi luk).

A Nagradu za najbolji kratki studentski film (Onion Seed Award / Nagrada Sjeme luka) pripala je upravo dokumentarcu “Doplovit će Rex” Josipa Lukića, koji u njemu dokumentira obiteljsku svakodnevicu svoje sestre prije njenog ponovnog ukrcavanja na kruzer gdje radi. Žiri ovog dijela programa odlučivao je u sastavu: Srđan Keča (redatelj, Srbija), Manuel Inacker (redatelj, Njemačka) te Margot Mecca (selektorica i producentica, Italija).

“Nagrađujemo Josipa Lukića i njegov tim zbog kapaciteta da ispriča priču na dubok i samo naizgled jednostavan način, upoznavajući junakinju s publikom bez osuđivanja, ali i s izuzetnom empatijom i suosjećanjem. ‘Doplovit će Rex’ kreira portret o samohranoj majci s troje djece koja radi na kruzeru jedanaest mjeseci u godini. Film uspijeva u kreiranju odlične eliptične dramaturgije, čineći snažan primjer soc-realistične tradicije pristupa filmskom stvaralaštvu. Svaki kadar je pomno odabran, svaka scena prezentira dio cjeline koja eruptira u unikatan pogled na moderno hrvatsko društvo i loš položaj radnika u kapitalizmu te životu u stalnoj financijskoj neizvjesnosti”, stoji u obrazloženju nagrade “Rexu”.

Vrijedi za kraj spomenuti i glavnu nagradu za najbolji film festivala (Onion Award / Nagrada luk), koja je pripala dokumentarnom filmu “Epicentro” (2020), postkolonijalnom portretu Kube austrijskog redatelja Huberta Saupera. Ovdje je pak odlučivao žiri sastavljen od Nenada Puhovskog (redatelj, producent i direktor ZagrebDoxa; Hrvatska), Larryja Sudera (montažer i dizajner zvuka, Ujedinjeno Kraljevstvo) te Orwe Nyrabije (umjetnički direktor IDFA-e, Sirija).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.