Početna Vijesti "Doplovit će Rex" Josipa Lukića najbolji studentski film 11. MakeDoxa

“Doplovit će Rex” Josipa Lukića najbolji studentski film 11. MakeDoxa

-

U Skoplju se od 19. do 26. kolovoza održavao 11. Festival kreativnog dokumentarnog filma MakeDox. Na jednom od značajnijih regionalnih doku-festivalskih postaja (ovogodišnji tematski okvir Stapanje s tišinom) filmovi su se prikazivali u tamošnjem Parku MKC te Ljetnom kinu Kinoteke, dok će se program do 20. rujna moći pogledati i na online platformi Cinesquare. MakeDoxove nagrade, pak, dijelile su se u pet različitih kategorija: najboljem filmu glavnog programa, te najboljem mladom autoru, kratkom filmu, kratkom studentskom filmu, odnosno filmu s najboljom etičkom idejom.

Hrvatska je na ovogodišnjem MakeDoxu imala tri dokumentarna ostvarenja: “Strujanja” (Restart / Galerija Miroslav Kraljević; 2019.) Katerine Dude i “Doplovit će Rex” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2019.) Josipa Lukića u programu studentskog dokumentarnog filma, odnosno manjinsku koprodukciju “Govori da te vidim” / “Govori da bih te vidio” (Bilboke / Set Sail Films / Restart; 2019.) srpske autorice Marije Stojnić koja je osvojila Posebno priznanje žirija u kategoriji mladih autora (Young Onion / Mladi luk).

A Nagradu za najbolji kratki studentski film (Onion Seed Award / Nagrada Sjeme luka) pripala je upravo dokumentarcu “Doplovit će Rex” Josipa Lukića, koji u njemu dokumentira obiteljsku svakodnevicu svoje sestre prije njenog ponovnog ukrcavanja na kruzer gdje radi. Žiri ovog dijela programa odlučivao je u sastavu: Srđan Keča (redatelj, Srbija), Manuel Inacker (redatelj, Njemačka) te Margot Mecca (selektorica i producentica, Italija).

“Nagrađujemo Josipa Lukića i njegov tim zbog kapaciteta da ispriča priču na dubok i samo naizgled jednostavan način, upoznavajući junakinju s publikom bez osuđivanja, ali i s izuzetnom empatijom i suosjećanjem. ‘Doplovit će Rex’ kreira portret o samohranoj majci s troje djece koja radi na kruzeru jedanaest mjeseci u godini. Film uspijeva u kreiranju odlične eliptične dramaturgije, čineći snažan primjer soc-realistične tradicije pristupa filmskom stvaralaštvu. Svaki kadar je pomno odabran, svaka scena prezentira dio cjeline koja eruptira u unikatan pogled na moderno hrvatsko društvo i loš položaj radnika u kapitalizmu te životu u stalnoj financijskoj neizvjesnosti”, stoji u obrazloženju nagrade “Rexu”.

Vrijedi za kraj spomenuti i glavnu nagradu za najbolji film festivala (Onion Award / Nagrada luk), koja je pripala dokumentarnom filmu “Epicentro” (2020), postkolonijalnom portretu Kube austrijskog redatelja Huberta Saupera. Ovdje je pak odlučivao žiri sastavljen od Nenada Puhovskog (redatelj, producent i direktor ZagrebDoxa; Hrvatska), Larryja Sudera (montažer i dizajner zvuka, Ujedinjeno Kraljevstvo) te Orwe Nyrabije (umjetnički direktor IDFA-e, Sirija).

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Održane premijerne Nagrade Dokumetar: “Mačka je uvijek ženska” najbolji film, tri nagrade za “Na vodi”

U Dokukinu KIC sinoć su održane premijerne Nagrade Dokumetar, posvećene valorizaciji godišnje produkcije hrvatskog dokumentarnog filma.

Dodjelom nagrada i priznanja završen 3. AJB DOC

Dodjelom nagrada i priznanja sinoć je završen 3. AJB DOC.

Završen SKORO 15. DOKUart

Prvim bjelovarskim auto–kinom u nedjelju, 13. rujna, završen je SKORO 15. DOKUart, bjelovarski festival dokumentarnog filma.

3. AJB DOC: “Uhvaćeni u mreži” – Vjera u ljudski rod

"Caught in the Net" (2020) ostvario je svoju plemenitu edukacijsku, društveno korisnu namjenu, što zaslužuje nemalu pohvalu.

Posebno izdanje ZagrebDoxa od 4. do 11. listopada

Ovogodišnje posebno izdanje ZagrebDoxa održat će se od 4. do 11. listopada u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu

3. AJB DOC: “Galeb” – Mudrac imperijalnog ega

Izgrađen 1937. u Italiji, brod Galeb je poslije Drugog svjetskog rata preuređen u školski brod Jugoslavenske ratne mornarice i ploveću rezidenciju maršala Tita.

Objavljena selekcija 29. Dana hrvatskog filma

Jučer (petak, 11.9.) je službeno objavljena selekcija 29. izdanja Dana hrvatskog filma, koje će se od 16. do 19. rujna 2020 godine održati u kinu Tuškanac.

34. PRIX EUROPA: “Pouke o čovječnosti” Branka Ištvančića nominiran za najbolji europski TV-dokumentarac

Dokumentarni film "Pouke o čovječnosti" Branka Ištvančića nominiran je za nagradu PRIX EUROPA za najbolji europski TV-dokumentarac.

13. Beldocs: Dvije nagrade i priznanje za hrvatske filmove

Na netom završenom, 13. Beldocsu hrvatski filmovi osvojili su dvije nagrade i jedno priznanje.