PočetnaNajaveRazgovorni i edukacijski program 18. Liburnia FIlm Festivala

Razgovorni i edukacijski program 18. Liburnia FIlm Festivala

|

Sve je spremno za 18. Liburnia Film Festival koji će se održati od 24. do 28. kolovoza u Opatiji. Kvarnerska stara dama ugostit će autore 33 dokumentarna filma, od kojih će njih čak petnaest imati svoju svjetsku, hrvatsku ili festivalsku premijeru. Osim filmskog programa, organizatori su pripremili edukativni i razgovorni program koji je za sve zainteresirane besplatan.

Djeca od sedam do deset godina mogu se aktivno uključiti u istraživanje filma na još jednoj “Filmskoj početnici”. Ove godine bavit će se stop-animacijom, a tema je “Zemlja u Svemiru”. Polaznici će kroz tri dana proći kroz osnove stop-animacije: izrada flipbooka, crtanje, gledanje, slušanje, snimanje. Radionicu pripremaju Vanja Babić i Vanda Kreutz iz udruge Restart. Radionica će se održavati od 25. do 27. kolovoza od 19 do 20 sati u Kulturnom domu Zora (Nikole Tesle 2, Opatija). Za prijavu na radionicu potrebno je poslati mail na [email protected] do 20. kolovoza. U mailu je potrebno navesti naziv radionice na koju se prijavljujete, kontakt podatke polaznika/skrbnika (ime i prezime, broj mobitela, mail) te dob polaznika.

Sa željom da publika dobije priliku postaviti pitanja o filmovima koji se prikazuju u konkurenciji za nagrade, LFF već nekoliko godina organizira “Piće s autorima”. Razgovori su otvoreni za javnost, a održavaju se u Caffe baru Eugenian (Vjekoslava Spinčića 9, Opatija), dan nakon projekcije filmova u večernjem programu. Razgovore će svaki dan od 25. do 28. kolovoza u 16.30 sati moderirati Dina Pokrajac.

U četvrtak, 27. kolovoza, s početkom u 18.30 sati, u Vili Antonio (Vladimira Nazora 2, Opatija) u sklopu popratnog programa “Stanje pripravnosti”, održat će se okrugli stol pod nazivom “Mali i veliki (faš)izmi”. Na okruglom stolu, koji će moderirati Boris Ružić, bit će održan razgovor s redateljima koji su snimali filmove o jačanju ekstremne desnice diljem Europe. Njihovi filmovi su na rasporedu svakog festivalskog dana.

Redateljica Dana Budisavljević održat će case study predavanje o filmu “Dnevnik Diane Budisavljević” (Hulahop / December / This and That Productions; 2019.), koji je obilježio 2019. godinu dobivši dvadesetak nagrada. Autorica će naglasak staviti na istraživački proces koji je prethodio nastanku filma, stvaranju hibridnog žanra igrano-dokumentarnog filma te kino distribuciji. Case study će se održati u petak, 28. kolovoza, u Vili Antonio u 18 sati. Iste večeri, na maloj Ljetnoj pozornici, nakon dodjele nagrada, bit će prikazan i film “Dnevnik Diane Budisavljević” koji će zatvoriti 18. Liburnia Film Festival.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.