Početna Najave 21. Mediteran Film Festival: Remek djela bh kinematografije i kvartet filmova "U...

21. Mediteran Film Festival: Remek djela bh kinematografije i kvartet filmova “U fokusu”

-

Remek djela bosanskohercegovačke kinematografije, koja su u vremenu nastanka bila miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta, Mediteran Film Festival prikazat će u off programu “Filmski centar Sarajevo”. U online izdanju 21. Mediteran Film Festival (19. – 22.8.) tako donosi filmove “U zavjetrini vremena” (1965) Vlatka Filipovića, “Ime čovjeka” (1969) Bakira Tanovića, “Carski dan” (1969) Milutina Kosovca i “Nadu” (1970) Midhata Mutapčića. Uz ove, MFF će prikazati i “Sanjare” (1971) Vefika Hadžismajlovića te “Crne bašte” (1972) Petra Ljubojeva.

Filmski centar Sarajevo, kao pravni nasljednik arhive bosanskohercegovačke kinematografije (Bosna film, Sutjeska film, Studio film), brine se za očuvanje filmske baštine kroz arhiviranje, restauriranje i digitalizaciju arhivske građe. U katalogu Filmskog centra nalazi se više od 70 dugometražnih igranih filmova, oko 600 dokumentarnih i kratkih filmova te tisuće metara filmskih materijala koji svjedoče o bogatstvu bosanskohercegovačkog filma, ali i o burnoj povijesti zemlje u razdoblju od 1945. do 1992. godine.

Svi filmovi biti će dostupni putem digitalne platforme na službenoj festivalskoj stranici www.mff.ba.

Program “U fokusu” 21. Mediteran Film Festivala

Neka od najboljih ostvarenja kinematografije Mediterana u protekloj godini donosi program “U fokusu”, još jedan off program Mediteran Film Festivala. Na njemu će biti prikazana četiri dokumentarna filma, koja su po mišljenju selektora festivala, Zdravka Mustaća, već obilježila filmsku godinu.

Od stvaranja čovjeka 21. stoljeća, preko sjećanja i trauma iz djetinjstva, do pet priča o spašavanju pet mladih života u Kambodži, program donosi showcase priča od kojih su neke već posjetile prestižne filmske festivale širom svijeta.

Program festivala fokus stavlja na “Tribute to Judas” / “Homenatge a Judes” (2019), film španjolskog redatelja Manela Raga Rage; dokumentarnu priču “The Six Degrees of Freedom” / “Los seis grados de libertad” (2019) još jednog španjolskog autora Sergija H. Martína; te “Battambang Mission, in Kike Figaredo’s Footsteps” / “Misión en Battambang, tras los pasos de Kike Figaredo” (2019) redateljskog dvojca iz Španjolske Iosua Andíje i Davida Tejera. Iz domaće, bh produkcije, bit će prikazan film “Korijeni” (2019) Stefana Tomića. Filmovi iz ove selekcije nisu u konkurenciji za nagrade.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Tamara Babun: “Projekte, priče i suradnike biram intuitivno”

Tamara Babun za Dokumentarni.net govori o svojem producentsko-poduzetničkom putu, koji će predstaviti na radionici "Distribuiraj to!".

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".