PočetnaNajaveDokumentarac Wernera Herzoga na 8. Antičkim filmskim večerima u Vinkovcima

Dokumentarac Wernera Herzoga na 8. Antičkim filmskim večerima u Vinkovcima

-

Vinkovačka Udruga ljubitelja filma RARE i četvrtu godinu zaredom pripremila je bogat filmski program u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima. Povezivanjem programa 8. Antičkih filmskih večeri i 14. Festivala dokumentarnog rock filma DORF, slavonski će ljubitelji dokumentarnih filmova u Filmskom tjednu, uz popratni program, od 18. do 22. kolovoza uživati u projekcijama recentne filmske produkcije.

Nakon svečanog otvorenja u utorak, 18. kolovoza, na programu je kratki igrani film “Posljednji bunar” (Antitalent / Insolence Productions; 2017.) redatelja Filipa Filkovića. Distopijski film smješten u suhoj Dalmatinskoj zagori gdje posljednji izvor pitke vode generira niz peripetija, nakon tridesetak festivalskih nagrada otvara i Filmski tjedan u Vinkovcima.

Iste večeri prikazat će se dokumentarac velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga, “Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta” / “Lo and Behold, Reveries of the Connected World” (2016). Herzog prikazuje virtualni svijet od njegovih početaka do krajnjih dosega, a digitalni krajolik istražuje jednako znatiželjno i maštovito kao što je dočarao raznolike zemaljske destinacije, od Amazone do Sahare, od Južnog pola do australskih divljina. Autor gledatelja vodi na putovanje kroz niz provokativnih razgovora koji otkrivaju kako je svijet interneta promijenio doslovno cjelokupno funkcioniranje stvarnog svijeta – od poslovanja do obrazovanja, od putovanja u svemir do zdravstva, kao i samu srž naših privatnih odnosa.

Drugi dan Filmskog tjedna (srijeda, 19.kolovoza) počinje kratkim predavanjem s novostima iz Gradskog muzeja Vinkovci, već tradicionalno predstavljanje ovogodišnjih rezultata i najava arheoloških radova u drugom dijelu godine. Nakon toga, filmsko-glazbeni kviz powered by Klasik TV vodi poznata kvizašica Morana Zibar, od 2013. godine široj javnosti poznatija kao lovkinja u HRT-ovu kvizu “Potjera”.

Vinkovčani će u srijedu moći vidjeti i dokumentarni film Dalibora Platenika, “Čovjek i drvo” (Eureka video, 2019.) o Vladimiru Dimiću Jodi, rođenom Vinkovčaninu koji živi u centru Zagreba, a dane provodi družeći se s drvećem. Prije više od trideset godina počeo je anonimno saditi stabla i do sada ih je posadio više od 450. S njima razgovara, zalijeva ih i čuva, vraćajući tako svoj dug majci Zemlji.

Autor dizajna Antičkih filmskih večeri je Martin Peranović, dok ovogodišnju Nagradu za životno djelo Festival DORF dodjeljuje Želimiru Babogredcu, glazbeniku, menadžeru i nagrađivanom producentu s iznimno uspješnom diskografskom karijerom.

Posebno priznanje DORF-a za doprinos undergroundu ove godine primit će Igor Hofbauer, jedan od najautentičnijih i najplodonosnijih hrvatskih ilustratora posljednja dva desetljeća. Strip-crtač i ilustrator, širokoj je publici najpoznatiji po brojnim plakatima (više od 100), omotima albuma (više desetaka) i programskim knjižicama koje je ilustrirao za klub Močvara. Za unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu već četvrtu godinu zadužen je splitski kipar i strip-autor Miro Župa.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije