PočetnaVijesti“Dnevnik Diane Budisavljević” od jeseni u školskom kurikulumu za učenike osnovnih i...

“Dnevnik Diane Budisavljević” od jeseni u školskom kurikulumu za učenike osnovnih i srednjih škola

-

Igrano-dokumentarni film “Dnevnik Diane Budisavljević” (Hulahop / December / This and That Productions; 2019.) redateljice Dane Budisavljević dobio je službenu suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske za uključivanje u nastavni kurikulum. Kako stoji u obavijesti obavljenoj na službenoj stranici filma, Ministarstvo je za korištenje odobrilo i predloženu stručno izrađenu metodičku pripremu nastavne jedinice “Dnevnik Diane Budisavljević i period Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj” ocijenivši je promišljenom i s jasno određenim odgojno-obrazovnim ishodima.

“Budući da je cilj uz pomoć edukativnih filmova skrenuti pozornost mladih i senzibilizirati ih na različite oblike netolerancije i diskriminacije, podupiremo uključenje filma ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ u redovnu nastavu u skladu s kurikulumima predmetne nastave, njegovo prikazivanje učenicima od 13 do 18 godina starosti u okviru projektnog dana ili kao školski projekt koji će ih potaknuti na promišljanje i pozitivno djelovanje u svijetu u kojem žive”, obrazloženje je odluke o suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Edukativni materijali vezani uz film “Dnevnik Diane Budisavljević” dio su projekta “Dnevnik Diane Budisavljević – od filma do virtualnog muzeja” čiji razvoj je podržalo Ministarstvo kulture. Na službenoj stranici dostupni su i materijali namijenjeni nastavnicima i učenicima, kao i sve ostale potrebne informacije. Osim informacija o filmu, na toj stranici dostupni su edukativni sadržaji, a u planu je izrada dodatnih materijala na temelju mnoštva materijala nastalih tijekom višegodišnjeg istraživanja za film.

Film “Dnevnik Diane Budisavljević” apsolutni je pobjednik prošlogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, a dosad je osvojio više od petnaest nagrada. Redateljica filma Dana Budisavljević nagrađena je najvišim hrvatskim državnim priznanjem u području filma, Nagradom “Vladimir Nazor”. Film je unazad godinu dana igrao u kinima regije i pogledalo ga je više od 70 tisuća ljudi. Na inicijativu nastavnika, u Hrvatskoj ga je unazad godinu dana pogledalo više od pet tisuća učenika. Trenutačno je dostupan na online platformama Kino Europa Online i Cinneseum.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije