PočetnaNajaveFight the Power vikend u Dokukinu KIC

Fight the Power vikend u Dokukinu KIC

-

Posljednji vikend lipnja u Dokukino KIC donosi selekciju nagrađivanih dokumentaraca, koji tematiziranjem položaja Afroamerikanaca i borbi za građanska prava nude povijesni i društveni kontekst aktualne užarene političke situacije u SAD-u.

U petak, 26. lipnja u 19 sati, prikazat će se dokumentarac “Ja nisam tvoj crnac” / “I Am Not Your Negro” (2016) američkog redatelja Raoula Pecka. Baziran na memoarskim zapisima njegovog sunarodnjaka, velikog književnika Jamesa Baldwina, film je prodoran i aktualan dokumentarni esej koji kroz piščeva osobna zapažanja istražuje povijest rasizma i borbe za građanska prava u SAD-u. “Ja nisam tvoj crnac” osvojio je cijeli niz važnih nagrada, a bio je i nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg dokumentarca. Prije Peckova filma na rasporedu je kratkometražni dokumentarac “The Devil” (2012) cijenjenog francuskog filmaša Jean-Gabriela Périota koji nam donosi slike s američkih ulica tijekom političkog buđenja 1950-ih i 1960-ih.

U subotu, 27. lipnja u 19 sati, dolazi “The Black Power Mixtape 1967-1975” (2011), dokumentarni kolaž Šveđanina Görana Huga Olssona (“O nasilju”) koji prati nastanak i sudbinu pokreta Black Power, kao militantnog nastavka crnačke borbe za građanska i socijalna prava. Film donosi vibrantne arhivske materijale snimljene 16-milimetarskom kamerom na ulicama američkih gradova, ali i dragocjene, intimne intervjue s ikonama perioda, poput Stokelyja Carmichaela, Bobbyja Sealea i Angele Davis. Tu su i komentari suvremenih glazbenika kao što su Talib Kweli, Questlove i Erykah Badu.

Nedjelja (28. lipnja u 19 sati) je rezervirana za dokumentarac “Field Niggas” (2015), impresionistički dokumentarac američkog autuora Khalika Allaha (“Crna mater”, “Beyonce: Lemonade”) koji donosi priče prolaznika s ugla 125. Ulice i Avenije Lexington u zloglasnom njujorškom Harlemu. Redatelj snima i intervjuira ljude koji se tamo skupljaju – većinom su crne rase, ovisnici, neki od njih su beskućnici, dok su drugi upravo izašli iz zatvora – nudeći intimnu filmsku dijagnozu kompleksne egzistencije, političko-društvene devastacije i surovih uvjeta u kojima žive siromašni Afroamerikanaci.

Istog dana, samo sat vremena kasnije, na rasporedu je novo izdanje programa “Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma” u sklopu kojeg će biti prikazan utjecajni filmski esej “Motiv za profit i vjetar koji šapuće” / “Profit Motive and the Whispering Wind” (2007) još jednog američkog redatelja, Johna Gianvita. Nadahnuta seminalnom knjigom Howarda Zinna “Narodna povijest SAD-a”, ova dokumentarna elegija izlaže paralelnu i manje poznatu povijest SAD-a, sastavljenu od narodnih i manjinskih pobuna, ustanaka i krvavih masakra. Ulaz je slobodan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“Nakon svadbe” Mateja Kľúčika najbolji dokumentarni film 10. STIFF-a

"Nakon svadbe" (2022) slovačkog redatelja Mateja Kľúčika proglašen je najboljim dokumentarnim filmom 10. STIFF-a.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.