Početna Najave Fight the Power vikend u Dokukinu KIC

Fight the Power vikend u Dokukinu KIC

-

Posljednji vikend lipnja u Dokukino KIC donosi selekciju nagrađivanih dokumentaraca, koji tematiziranjem položaja Afroamerikanaca i borbi za građanska prava nude povijesni i društveni kontekst aktualne užarene političke situacije u SAD-u.

U petak, 26. lipnja u 19 sati, prikazat će se dokumentarac “Ja nisam tvoj crnac” / “I Am Not Your Negro” (2016) američkog redatelja Raoula Pecka. Baziran na memoarskim zapisima njegovog sunarodnjaka, velikog književnika Jamesa Baldwina, film je prodoran i aktualan dokumentarni esej koji kroz piščeva osobna zapažanja istražuje povijest rasizma i borbe za građanska prava u SAD-u. “Ja nisam tvoj crnac” osvojio je cijeli niz važnih nagrada, a bio je i nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg dokumentarca. Prije Peckova filma na rasporedu je kratkometražni dokumentarac “The Devil” (2012) cijenjenog francuskog filmaša Jean-Gabriela Périota koji nam donosi slike s američkih ulica tijekom političkog buđenja 1950-ih i 1960-ih.

U subotu, 27. lipnja u 19 sati, dolazi “The Black Power Mixtape 1967-1975” (2011), dokumentarni kolaž Šveđanina Görana Huga Olssona (“O nasilju”) koji prati nastanak i sudbinu pokreta Black Power, kao militantnog nastavka crnačke borbe za građanska i socijalna prava. Film donosi vibrantne arhivske materijale snimljene 16-milimetarskom kamerom na ulicama američkih gradova, ali i dragocjene, intimne intervjue s ikonama perioda, poput Stokelyja Carmichaela, Bobbyja Sealea i Angele Davis. Tu su i komentari suvremenih glazbenika kao što su Talib Kweli, Questlove i Erykah Badu.

Nedjelja (28. lipnja u 19 sati) je rezervirana za dokumentarac “Field Niggas” (2015), impresionistički dokumentarac američkog autuora Khalika Allaha (“Crna mater”, “Beyonce: Lemonade”) koji donosi priče prolaznika s ugla 125. Ulice i Avenije Lexington u zloglasnom njujorškom Harlemu. Redatelj snima i intervjuira ljude koji se tamo skupljaju – većinom su crne rase, ovisnici, neki od njih su beskućnici, dok su drugi upravo izašli iz zatvora – nudeći intimnu filmsku dijagnozu kompleksne egzistencije, političko-društvene devastacije i surovih uvjeta u kojima žive siromašni Afroamerikanaci.

Istog dana, samo sat vremena kasnije, na rasporedu je novo izdanje programa “Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma” u sklopu kojeg će biti prikazan utjecajni filmski esej “Motiv za profit i vjetar koji šapuće” / “Profit Motive and the Whispering Wind” (2007) još jednog američkog redatelja, Johna Gianvita. Nadahnuta seminalnom knjigom Howarda Zinna “Narodna povijest SAD-a”, ova dokumentarna elegija izlaže paralelnu i manje poznatu povijest SAD-a, sastavljenu od narodnih i manjinskih pobuna, ustanaka i krvavih masakra. Ulaz je slobodan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

36. Nagrade za dokumentarni film IDA: “Crip Camp” najbolji dokumentarac, Garrett Bradley naj-redatelj

Na 36. Nagradama za dokumentarni film "Crip Camp" je proglašen najboljim dokumentarcem, Garret Bradley redateljem.

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu u američkim tvornicama, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala “Black France”

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje filmove o koronavirusu, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala "Black France".

Dva hrvatska dokumentarca u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu

Dva hrvatska dokumentarca prikazat će se u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.