Početna Najave Al Jazeera Balkans: "Vote for Kibera"

Al Jazeera Balkans: “Vote for Kibera”

-

Al Jazeera Balkans sutra (nedjelja, 14.6.) na svojem programu emitira dokumentarni film “Vote for Kibera” / “Kibera: Příběh slumu” (bh prijevod “Glasajte za Kiberu”, 2018.) češkog redatelja Martina Páva, čija se radnja odvija u jednom od većih afričkih sirotinjskih naselja. Dokumentarac pak pokazuje da i iza zidova izgrađenih od valovitih metalnih ploča i gline, postoje pojedinci koji nastoje poboljšati svijet u kojem žive.

Don je fotograf koji živi u kenijskom sirotinjskom naselju Kibera, a na svojim fotografijama pokušava prikazati bolje aspekte života u četvrti koju zove domom. Film se zasniva na njegovoj naraciji, kroz koju predstavlja širok spektar osoba spremnih na suočavanje s okrutnom sudbinom i nepovoljnim okruženjem. Primjer su priče učiteljice Bente, zaražene HIV-om, koja je otvorila vrtić za djecu iz HIV-pozitivnih porodica; ili bivšeg boksača Tunkera, koji u svojoj školi boksa uči djecu samoobrani.

“Vote for Kibera” iznosi na vidjelo jedinstvenu atmosferu u ovom sirotinjskom kenijskom naselju, čak i u mučnim trenucima izazvanim dramatičnim događajima koji su pratili predsjedničke izbore. Dokumentarac je debitantsko filmsko djelo mladog, 28-godišnjeg češkog redatelja Martina Páva, koji je 2018. osvojio Nagradu publike na 22. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Jihlavi. Prošle godine prikazan je i u natjecatljskoj konkurenciji 2. AJB DOC Film Festivala u Sarajevu.

Film se prikazuje u sklopu AJB-ove programske sekcije “Afričke priče”, a isti možete pogledati u programu Al Jazeere Balkans sutra, u nedjelju 14.6 od 17.05 sati, reprizno od 23.05 sati, kao i na digitalnim platformama ove medijske kuće.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Dokumentarci o Andreju Tarkovskom i Dušanu Makavejevu u Dokukinu KIC

Program Dokukina KIC ovaj vikend donosi premijere dokumentaraca o slavnim redateljima koji su ostavili neizbrisiv trag u povijesti filma.

Danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi

U Češkoj danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi, koji će potrajati od 27. listopada do 8. studenog.

Al Jazeera Balkans: “Ponoćni putnik” i “Ivanova igra”

Al Jazeera Balkans na svom će programu ovog tjedna prikazati "Ponoćnog putnika" Hassana Fazilija te "Ivanovu igru" Tomislava Žaje.

Danas počinje 63. DOK Leipzig, niz hrvatskih projekata u industrijskom programu

Danas (ponedjeljak, 26.10.) počinje 63. Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu - DOK Leipzig.

“Hall of Fame”: Chantal Akerman

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma", donosi dvije projekcije posvećene Chantal Akerman.

18. Liburnia Film Festival: “Zašto mama vazda plače?” – Sjećanja iz Pustograda

"Zašto mama vazda plače?" (2019) Karmen Obrdalj, prati glavnu protagonisticu Enu na putovanju u grad iz djetinjstva.

“Push” – Kupi jeftino, prodaj skupo pa sve opet ponovi

Fredrik Gertten u dokumentarcu "Push" (2019) ispituje širi kontekst stanovanja kao jednog od osnovnih ljudskih prava.

“Totally Under Control” – Tragična farsa virusa i Trumpa

Autori "Totally Under Control" film koriste kao ozbiljnu optužnicu protiv američke vlade, čiji je iskonski grijeh ignoriranje znanosti u korist političke (i vjerojatno financijske) dobiti.

Case study “Jedne od nas”: Zahvatiti šire od filmske slike

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu održan je i case study dokumentarnog filma "Jedne od nas" (2020) hrvatskog redatelja Đure Gavrana.

Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.