PočetnaNajaveAl Jazeera Balkans: "Vote for Kibera"

Al Jazeera Balkans: “Vote for Kibera”

-

Al Jazeera Balkans sutra (nedjelja, 14.6.) na svojem programu emitira dokumentarni film “Vote for Kibera” / “Kibera: Příběh slumu” (bh prijevod “Glasajte za Kiberu”, 2018.) češkog redatelja Martina Páva, čija se radnja odvija u jednom od većih afričkih sirotinjskih naselja. Dokumentarac pak pokazuje da i iza zidova izgrađenih od valovitih metalnih ploča i gline, postoje pojedinci koji nastoje poboljšati svijet u kojem žive.

Don je fotograf koji živi u kenijskom sirotinjskom naselju Kibera, a na svojim fotografijama pokušava prikazati bolje aspekte života u četvrti koju zove domom. Film se zasniva na njegovoj naraciji, kroz koju predstavlja širok spektar osoba spremnih na suočavanje s okrutnom sudbinom i nepovoljnim okruženjem. Primjer su priče učiteljice Bente, zaražene HIV-om, koja je otvorila vrtić za djecu iz HIV-pozitivnih porodica; ili bivšeg boksača Tunkera, koji u svojoj školi boksa uči djecu samoobrani.

“Vote for Kibera” iznosi na vidjelo jedinstvenu atmosferu u ovom sirotinjskom kenijskom naselju, čak i u mučnim trenucima izazvanim dramatičnim događajima koji su pratili predsjedničke izbore. Dokumentarac je debitantsko filmsko djelo mladog, 28-godišnjeg češkog redatelja Martina Páva, koji je 2018. osvojio Nagradu publike na 22. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Jihlavi. Prošle godine prikazan je i u natjecatljskoj konkurenciji 2. AJB DOC Film Festivala u Sarajevu.

Film se prikazuje u sklopu AJB-ove programske sekcije “Afričke priče”, a isti možete pogledati u programu Al Jazeere Balkans sutra, u nedjelju 14.6 od 17.05 sati, reprizno od 23.05 sati, kao i na digitalnim platformama ove medijske kuće.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.