PočetnaNajaveAl Jazeera Balkans: "Vote for Kibera"

Al Jazeera Balkans: “Vote for Kibera”

|

Al Jazeera Balkans sutra (nedjelja, 14.6.) na svojem programu emitira dokumentarni film “Vote for Kibera” / “Kibera: Příběh slumu” (bh prijevod “Glasajte za Kiberu”, 2018.) češkog redatelja Martina Páva, čija se radnja odvija u jednom od većih afričkih sirotinjskih naselja. Dokumentarac pak pokazuje da i iza zidova izgrađenih od valovitih metalnih ploča i gline, postoje pojedinci koji nastoje poboljšati svijet u kojem žive.

Don je fotograf koji živi u kenijskom sirotinjskom naselju Kibera, a na svojim fotografijama pokušava prikazati bolje aspekte života u četvrti koju zove domom. Film se zasniva na njegovoj naraciji, kroz koju predstavlja širok spektar osoba spremnih na suočavanje s okrutnom sudbinom i nepovoljnim okruženjem. Primjer su priče učiteljice Bente, zaražene HIV-om, koja je otvorila vrtić za djecu iz HIV-pozitivnih porodica; ili bivšeg boksača Tunkera, koji u svojoj školi boksa uči djecu samoobrani.

“Vote for Kibera” iznosi na vidjelo jedinstvenu atmosferu u ovom sirotinjskom kenijskom naselju, čak i u mučnim trenucima izazvanim dramatičnim događajima koji su pratili predsjedničke izbore. Dokumentarac je debitantsko filmsko djelo mladog, 28-godišnjeg češkog redatelja Martina Páva, koji je 2018. osvojio Nagradu publike na 22. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Jihlavi. Prošle godine prikazan je i u natjecatljskoj konkurenciji 2. AJB DOC Film Festivala u Sarajevu.

Film se prikazuje u sklopu AJB-ove programske sekcije “Afričke priče”, a isti možete pogledati u programu Al Jazeere Balkans sutra, u nedjelju 14.6 od 17.05 sati, reprizno od 23.05 sati, kao i na digitalnim platformama ove medijske kuće.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen”: Prva projekcija ovosezonskog “Slučajnog kina” na Molo longu

Na prvoj projekciji ovosezonskog ciklusa "Slučajnog kina" prikazat će se dokumentarni film "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023).

7. AJB DOC propituje pojam pravde i pravednosti

Sedmi festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održat će se od 13. do 17. rujna 2024. godine u Sarajevu.

“C.S.A.: The Confederate States of America” – Ropstvo kao izvor humora

"C.S.A.: The Confederate States of America" Kevin Willmotta, poseban je po tome što pseudodokumentarni film spaja sa spekulativnim žanrom alternativne povijesti.