Početna Najave Al Jazeera Balkans: "Vote for Kibera"

Al Jazeera Balkans: “Vote for Kibera”

-

Al Jazeera Balkans sutra (nedjelja, 14.6.) na svojem programu emitira dokumentarni film “Vote for Kibera” / “Kibera: Příběh slumu” (bh prijevod “Glasajte za Kiberu”, 2018.) češkog redatelja Martina Páva, čija se radnja odvija u jednom od većih afričkih sirotinjskih naselja. Dokumentarac pak pokazuje da i iza zidova izgrađenih od valovitih metalnih ploča i gline, postoje pojedinci koji nastoje poboljšati svijet u kojem žive.

Don je fotograf koji živi u kenijskom sirotinjskom naselju Kibera, a na svojim fotografijama pokušava prikazati bolje aspekte života u četvrti koju zove domom. Film se zasniva na njegovoj naraciji, kroz koju predstavlja širok spektar osoba spremnih na suočavanje s okrutnom sudbinom i nepovoljnim okruženjem. Primjer su priče učiteljice Bente, zaražene HIV-om, koja je otvorila vrtić za djecu iz HIV-pozitivnih porodica; ili bivšeg boksača Tunkera, koji u svojoj školi boksa uči djecu samoobrani.

“Vote for Kibera” iznosi na vidjelo jedinstvenu atmosferu u ovom sirotinjskom kenijskom naselju, čak i u mučnim trenucima izazvanim dramatičnim događajima koji su pratili predsjedničke izbore. Dokumentarac je debitantsko filmsko djelo mladog, 28-godišnjeg češkog redatelja Martina Páva, koji je 2018. osvojio Nagradu publike na 22. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Jihlavi. Prošle godine prikazan je i u natjecatljskoj konkurenciji 2. AJB DOC Film Festivala u Sarajevu.

Film se prikazuje u sklopu AJB-ove programske sekcije “Afričke priče”, a isti možete pogledati u programu Al Jazeere Balkans sutra, u nedjelju 14.6 od 17.05 sati, reprizno od 23.05 sati, kao i na digitalnim platformama ove medijske kuće.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.

Pula počinje potkraj kolovoza, Motovun na turneji

Pokreću se koronavirusom odgođena najnovija izdanja Pulskog filmskog festivala, odnosno Motovun Film Festivala.

“Što je film? (ep. 13): Faktografski ili dokumentarni film” – Vrijeme i istina

U posljednjim ovosezonskim "Prozorima" naglasak je stavljen na epizodu serijala "Što je film?" (1987) voditelja Ante Peterlića.