PočetnaVijestiDani Budisavljević Nagrada "Vladimir Nazor" u području filmske umjetnosti

Dani Budisavljević Nagrada “Vladimir Nazor” u području filmske umjetnosti

-

Odbor Nagrade “Vladimir Nazor” pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića, na sjednici održanoj 8. lipnja 2020. godine, donio je odluke o dobitnicima za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2019. godinu. Nagradu za životno djelo dobila je glumica Vera Zima, dok je godišnja nagrada u području filmske umjetnosti pripala redateljici Dani Budisavljević za režiju njenog igrano-dokumentarnog filma “Dnevnik Diane Budisavljević” (2019). Za svoj film ove je godine primila i Nagradu Grada Zagreba.

Nagradu “Vladimir Nazor” dodjeljuje Republika Hrvatska, a istom nagrađuju najbolja umjetnička ostvarenja (književnost, glazba, film, kazalište, arhitektura, urbanizam, likovne i primijenjene umjetnosti) u protekloj godini. Također, nagrada se dodjeljuje i kao nagrada za životno djelo.

“Dnevnik Diane Budisavljević” govori o istoimenoj ženi koja je iz NDH logora za vrijeme Drugog svjetskog rata spasila više od 10 tisuća djece. Film je nastao u produkciji hrvatskog Hulahopa (producentice Miljenka Čogelja i Olinka Vištica) te koprodukciji slovenskog Decembera i srpskog This and That Productionsa. Režiju potpisuje Dana Budisavljević, uz autoricu je scenarij napisala Jelena Paljan, direktor fotografije bio je Jasenko Rasol, montažu je odradio Marko Ferković, oblikovanje zvuka Jakov Munižaba, a glazbu Alen i Nenad Sinkauz. Naslovnu ulogu Diane Budisavljević odigrala je pak Alma Prica. Film je svjetsku premijeru imao na 66. Pulskom filmskom festivalu, a kasnije je s (nagradnim) uspjehom igrao na brojnim domaćim, regionalnim i međunarodnim festivalima te kinima.

Dana Budisavljević (Zagreb, 1975.) je diplomirala filmsku i TV montažu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Radila je kao montažerka, asistentica produkcije i organizatorica filmskih festivala. Zajedno s Nenadom Puhovskim pokrenula ZagrebDox 2005. godine, a s Olinkom Višticom godinu dana kasnije produkcijsku kuću Hulahop. Kao redateljica Budisavljević je debitirala s filmom “Sve 5!” (Factum, 2004.), dok je u javnosti postala najpoznatija dokumentarcem o vlastitom coming-outu “Nije ti život pjesma Havaja” (Hulahop, 2012.). U ulozi producentice potpisuje, između ostalih, dokumentarni film “Lijepo mi je s tobom, znaš” (Hulahop, 2014.) Eve Kraljević i serijal “Betonski spavači” (Hulahop / HRT; 2016. – 2018.) Saše Bana. Njeno debitantsko redateljsko dugometražno filmsko ostvarenje “Dnevnik Diane Budisavljević” osvojilo je čak šest nagrada na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu. Prema podacima HAVC-a, “Dnevnik” je ušao među pet najgledanijih domaćih filmova u 2019. godini.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije