PočetnaIntervjui"Brak na papiru" Renate Lučić na radionici Ex Oriente Film

“Brak na papiru” Renate Lučić na radionici Ex Oriente Film

|

Prvog dana lipnja praški Institut dokumentarnog filma (Institute od Documentary Film – IDF) javnosti je predočio listu od dvanaest dokumentarnih projekata izabranih za radionicu Ex Oriente Film. Radi se o jednom od najuglednijih filmskih programa takve vrste, koji će pak ove godine svojim osamnaestim izdanjem zakoračiti u punoljetnost. Ex Oriente Film je namijenjen razvoju dokumentarnih projekata iz Srednje i Istočne Europe te potrazi za financijskim partnerima, dok glavni dio ipak okupira trotjedna radionica raspoređena u tri različite sesije, svaka koncentrirana na različitu fazu razvoja samih projekata. Prvi sastanak mentora i autora održat će se online od 22. do 27. lipnja, preostala dva u Jihlavi, odnosno Pragu.

Od 108 prijavljenih projekata u 2020., samo je njih dvanaest uspjelo ući u ovogodišnji Ex Oriente Film. Među njima se našao i hrvatski dokumentarni film “Brak na papiru” scenaristice, redateljice i snimateljice Renate Lučić, koji nastaje u produkciji zagrebačkog Wolfgang&Dollyja producentice Tamare Babun. Na filmu još sudjeluju Matija Drniković u ulozi izvršnog producenta, Filip Filković kao asistent režije i drugi snimatelj te Vedran Husremović, koscenarist i dramaturg.

“Brak na papiru” Renate Lučić fokusira trojicu muškaraca u pedesetim godinama koje su njihove žene napustile u potrazi za poslom, potom i emotivno nakon pronalaska novih partnera u inozemstvu. I dalje su u braku, ali kao što i naslov dokumentarca sugerira – samo na papiru. Sjetite ćete se, mlada autorica rođena u Brčkom 1991. godine, sličnu je temu obradila u svojem dokumentarcu iz 2018. godine, “Kol’ko god nas noge nose” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu / More Magnets).

“Ideja za ovaj film sigurno je potekla iz mog prethodnog dokumentarnog filma ‘Kol’ko god nas noge nose’, stoga mogu reći da je ovo njegov svojevrsni nastavak. Mislim da je većini redatelja rodno mjesto i obitelj neiscrpan izvor ideja. Kroz ovaj portret mog rodnog mjesta i povratak u njega htjela bih pronaći odgovore na neka pitanja koja me i danas proganjaju, odnosno na neki način posvetiti film tamošnjim ljudima i krajoliku. Jer, koliko god ne volim svoj rodni kraj i ne razumijem taj mentalitet, ipak osjećam vječnu zahvalnost prema njemu i ljudima koji su me odgojili”, govori za naš portal redateljica Renata Lučić.

U kakvoj produkcijskoj fazi je trenutno “Brak na papiru”?

“Projekt je trenutno u fazi razvoja. U potrazi smo za još jednim protagonistom, promišljamo i analiziramo koliko ću ja kao redateljica biti zastupljena u filmu, razmišljamo hoću li na sljedeće snimanje ići sama ili sa snimateljem itd. U tim potragama prikupili smo dobar dio materijala te posložili i smontirali već nekoliko scena za film”, govori nam Renata Lučić koja premijeru svog novog dokumentarca, u idealnim okolnostima najavljuje početkom 2022. godine.

Za dodatni grumen-dva informacijskog zlata zaslužna je i producentica Tamara Babun.

“Projekt je podržan sredstavima Hrvatskog audiovizualnog centra, a prema trenutnom planu financijsku konstrukciju trebali bismo zatvoriti u prvom kvartalu 2021. godine. U međuvremenu intenzivno radimo na kreativnim elementima, kao i na strategiji plasmana”, govori Tamara. HAVC je, podsjetimo, potkraj prošle godine “Braku” dodijelio 140 tisuća hrvatskih novčanica u prvom roku razvoja projekata dugometražnog dokumentarnog filma.

Od Nizozemske do Češke, projektu zasad ide dobro…

“Nekoliko sastanaka vezanih uz projekt održala sam tijekom prošlogodišnje IDFA-e gdje sam sudjelovala na programu IDFA Academy. ExOriente je prva radionica na kojoj će projekt sudjelovati službeno. Jako smo sretne da je primljen na tako opsežnu i sadržajnu radionicu koja nudi mogućnost kreativne razmjene i susreta s potencijalnim financijskim partnerima i sales agentima. Također, gledajući popis i sadržaj drugih primljenih projekata, čini mi se da ćemo biti u baš dobrom društvu”, kaže za kraj Tamara Babun.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Dokunet podcast #2: Damir Markovina i Ivan Ramljak

U našem drugom podcastu ugostili smo redatelje Damira Markovinu i Ivana Ramljaka.

Silvestar Kolbas: “Živimo u kulturi uspjeha i ljudi u pravilu ne vole pokazivati svoje slabosti”

Silvestar Kolbas je na ovogodišnjem ZagrebDoxu predstavio svoj najnoviji dokumentarni film, "Naša djeca" (Factum, 2024.).

“Dont Look Back” – Začetak autorske rock dokumentaristike

U prvom tekstu serije eseje "Rockdocs" pišemo o filmu "Dont Look Back" (1967) američkog autora D.A. Pennebakera.

Preminuo Morgan Spurlock

U četvrtak je od posljedica raka u 53. godini preminuo američki redatelj, scenarist i producent Morgan Spurlock.

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.