PočetnaVijestiHrvatski doku-projekt nagrađen u Češkoj, drugi ušao na Hot Docs Forum

Hrvatski doku-projekt nagrađen u Češkoj, drugi ušao na Hot Docs Forum

-

Dvije lijepe vijesti za hrvatsku dokumentaristiku ovih dana stižu s međunarodnih meridijana. Oba su pak vezana za projekte u nastajanju: “Godina prođe, dan nikako” Renate Lučić, odnosno “Posljednji nomadi” Biljane Tutorov i Petra Glomazića.

Dugometražni dokumentarac “Godina prođe, dan nikako” koji nastaje u produkciji hrvatskog Wolfgang&Dollyja (producentica Tamara Babun), osvojio je Nagradu Ex Oriente Fine Cut. Ista se dodjeljuje u sklopu poznatog češkog programa usavršavanja Ex Oriente Film (East Doc Forum / East Doc Platform), a uključuje konzultacije s etabliranim montažerom u vrijednosti od tri tisuće eura. Film prati redateljičinog oca Tomislava i njegovog prijatelja Josu, koje su supruge napustile zbog rada u inozemstvu i tamo započele nove živote.

“Posljednji nomadi” srpsko-crnogorskog autorskog dvojca Biljana Tutorov i Petar Glomazić nastaje u manjinskoj koprodukciji hrvatskog Kinematografa i koproducentice Dijane Mlađenović (producenti Biljana Tutorov, Wake Up Films i Veliša Popović, Cut-Up), dok će projekt 4. i 5. svibnja sudjelovati na online izdanju Hot Docs Foruma, industrijskom dijelu jednog od najznačajnijih svjetskih filmskih festivala – kanadskog Hot Docsa. Zbog koronavirusa festival će se održavati online putem od 29. travnja do 9. svibnja. Inače, film donosi priču o Gari i njenoj usvojenoj kćeri Nadi koje žive od stočarstva i proizvodnje sira u planinskom području Crne Gore. One se suprotstavljaju obližnjem vojnom poligonu koji ugrožava okoliš, a slučaj predstavljaju i parlamentu Europske Unije. Na Hot Docsu će uz ovaj biti predstavljeno još devetnaest projekata. Na filmu od hrvatskih filmskih profesionalaca sudjeluje i direktorica fotografije Eva Kraljević.

Više o East Doc Platofrmu pročitajte ovdje, a Hot Docs Forumu na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije