PočetnaVijestiHrvatski doku-projekt nagrađen u Češkoj, drugi ušao na Hot Docs Forum

Hrvatski doku-projekt nagrađen u Češkoj, drugi ušao na Hot Docs Forum

|

Dvije lijepe vijesti za hrvatsku dokumentaristiku ovih dana stižu s međunarodnih meridijana. Oba su pak vezana za projekte u nastajanju: “Godina prođe, dan nikako” Renate Lučić, odnosno “Posljednji nomadi” Biljane Tutorov i Petra Glomazića.

Dugometražni dokumentarac “Godina prođe, dan nikako” koji nastaje u produkciji hrvatskog Wolfgang&Dollyja (producentica Tamara Babun), osvojio je Nagradu Ex Oriente Fine Cut. Ista se dodjeljuje u sklopu poznatog češkog programa usavršavanja Ex Oriente Film (East Doc Forum / East Doc Platform), a uključuje konzultacije s etabliranim montažerom u vrijednosti od tri tisuće eura. Film prati redateljičinog oca Tomislava i njegovog prijatelja Josu, koje su supruge napustile zbog rada u inozemstvu i tamo započele nove živote.

“Posljednji nomadi” srpsko-crnogorskog autorskog dvojca Biljana Tutorov i Petar Glomazić nastaje u manjinskoj koprodukciji hrvatskog Kinematografa i koproducentice Dijane Mlađenović (producenti Biljana Tutorov, Wake Up Films i Veliša Popović, Cut-Up), dok će projekt 4. i 5. svibnja sudjelovati na online izdanju Hot Docs Foruma, industrijskom dijelu jednog od najznačajnijih svjetskih filmskih festivala – kanadskog Hot Docsa. Zbog koronavirusa festival će se održavati online putem od 29. travnja do 9. svibnja. Inače, film donosi priču o Gari i njenoj usvojenoj kćeri Nadi koje žive od stočarstva i proizvodnje sira u planinskom području Crne Gore. One se suprotstavljaju obližnjem vojnom poligonu koji ugrožava okoliš, a slučaj predstavljaju i parlamentu Europske Unije. Na Hot Docsu će uz ovaj biti predstavljeno još devetnaest projekata. Na filmu od hrvatskih filmskih profesionalaca sudjeluje i direktorica fotografije Eva Kraljević.

Više o East Doc Platofrmu pročitajte ovdje, a Hot Docs Forumu na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.