PočetnaVijestiHrvatski projekt na 20. Ex Oriente Filmu

Hrvatski projekt na 20. Ex Oriente Filmu

-

Na jubilarnom, dvadesetom izdanju filmskog programa usavršavanja Ex Oriente Film, namijenjenog razvoju dokumentarnih projekata iz Srednje i Istočne Europe, naći će se i jedan (budući) hrvatski dokumentarni film. Među dvanaest odabranih projekata, svoje mjesto našao je i “Vuk Europske unije” (produkcija Hulahop, producentica Dana Budisavljević) redatelja Jadrana Bobana.

Film prikazuje područje Ravnih Kotara i Bukovice u dalmatinskom zaleđu, tamošnje devastirane i ruševne kuće i neprohodne puteve, te rijetke mještane kojima nemir unosi i pojava vukova, koji sve češće napadaju njihova stada ovaca. Stanovnici ovog kraja vjeruju da je vukove zavjerom i planski naselila Europska unija.

Za scenarij filma odgovoran je Dragan Grozdanić, snimatelji su Goran Legović, Srđan Kovačević i Jadran Boban, dok je montažerka Iva Kraljević. Redatelj Jadran Boban i producentica Dana Budisavljević sudjelovat će na radionici Ex Oriente, koja ima tri sesije: od 17. do 22. lipnja u Francuskoj (La Rochelle, sajam Sunny Side of the Doc), potom od 24. do 28. listopada u Češkoj (Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi), te od 24. do 30. ožujka 2023. godine u Pragu, u sklopu programa East Doc Platform i Međunarodnog festivala dokumentarnog filma o ljudskim pravima One World.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 32. Dane hrvatskog filma

Otvorene su prijave za 32. Dane hrvatskog filma, koji će se održati od 15. do 20. svibnja 2023. u Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu.

“All the Beauty and the Bloodshed” – Glas kroz fotoaparat

Najnoviji film Laure Poitras, "All the Beauty and the Bloodshed" rastvara život Nan Goldin, poznate američke fotografkinje i aktivistice.

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".

Nagrade za hrvatske projekte na industrijskom ogranku 34. Filmskog festivala u Trstu

Na trinaestom izdanju industrijskog programa "When East Meets West" 34. Filmskog festivala u Trstu nagrađena su i dva hrvatska projekta.

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.