PočetnaVijestiLiburnia uplovljava na internet

Liburnia uplovljava na internet

-

“Liburnia uplovljava”, program turneje pobjedničkih filmova Liburnia Film Festivala, gostuje od utorka, 19. svibnja na Restartovoj platformi volimdokumentarce.net sa šest filmova nagrađenih 2018. i 2019. godine na ovom najstarijem festivalu dokumentarnog filma u Hrvatskoj i jedinom koji prikazuje isključivo recentne hrvatske dokumentarce.

Punoljetno, 18. izdanje Liburnia Film Festivala održava se ove godine od 23. do 28. kolovoza u Opatiji, a program “Liburnia uplovljava” svojevrsna je uvertira u novo izdanje festivala koja kroz selekciju nagrađenih filmova daje pregled najboljeg od domaće recentne dokumentarne produkcije. Selekcija donosi filmove koji pokrivaju raznolike teme: od posrnule industrije, post-tranzicije, tradicijskih običaja, trans-generacijskih odnosa/sukoba, feminizma, umjetnosti, ljudskih prava i tretmana osoba s mentalnim poteškoćama,  do vode/mora kao punopravnog subjekta filmske priče, i to većinom kroz formu filmskih portreta.

Među njima je i prošlogodišnji domaći dokumentarni hit “Na vodi” (Petnaesta umjetnost, 2018.), nagrađen na Liburniji za najbolju režiju (Goran Dević) i najbolji dizajn zvuka (Martin Semenčić), u kojem redatelj prateći rijeku koja teče središtem njegova rodnog Siska gradi portret nekadašnjeg industrijskog grada u čiju su noviju povijest duboko upisani društveni konflikti tranzicije. “Na vodi” je nagrađen i Posebnim priznanjem na jednom od najvećih europskih festivala dokumentarnog filma, DOK Leipzigu, Nagradom za najbolju kameru na Danima hrvatskog filma, Posebnim priznanjem na Underhillfestu u Podgorici te Posebnim priznanjem žirija na najvećem regionalnom festivalu dokumentarnog filma, DokuFestu. Na platformi volimdokumentarce.net besplatno je dostupna i snimka razgovora s Goranom Devićem održanog u Dokukinu KIC u sklopu redovnog programa “Upoznaj autora”.

Za film “Mačka je uvijek ženska” (Kreativni sindikat, 2019.), autorica Martina Meštrović i Tanja Vujasinović na Liburniji su prošle godine nagrađene Posebnim priznanjem žirija, a njime su odale hommage svojoj profesorici na Akademiji likovnih umjetnosti, jednoj od najznačajnijih hrvatskih kiparica, Mariji Ujević Galetović, prenijevši njezin životni i umjetnički put hibridom dokumentarnog, eksperimentalnog i animiranog filma.

Opservacijski dokumentarac “Susjedi” (Gral Film, 2019.) autora Tomislava Žaje prati štićenike Doma za psihički oboljele osobe u Osijeku čiji je ravnatelj pokrenuo proces zatvaranja doma i uključivanja njegovih stanara u zajednicu. Upoznajemo često nevidljive briljantne karaktere čiji je svijet na osobito lijep način prenio direktor fotografije Jasenko Rasol, za što je i osvojio nagradu na prošlom LFF-u (Nagradu za najbolju fotografiju). I “Susjedi” su obišli međunarodne i domaće filmske festivale s kojih se vratio s nagradama poput Nagrade publike na ZagrebDoxu; čak dvije nagrade, za najbolji dokumentarni film i najbolju fotografiju na South East European Film Festivalu u Los Angelesu i Nagrade za etiku i ljudska prava na Danima hrvatskog filma.

Među izabranim dokumentarcima nalaze se i dva kratka filma izuzetno plodnog istarskog dokumentarista i novinara Elvisa Lenića. Prošlogodišnji dobitnik Nagrade za najbolji regionalni film, “PLUF!” (Pulska filmska tvornica, 2019.), bio je i jedan od najpopularnijih filmova LFF-a. Duhovita je to priča o tradicionalnom prvomajskom natjecanju u plufizmu, ludičkoj disciplini u kojoj se vrednuje zvuk kamena bačenog u Limski kanal. Žiri LFF-a je film nagradio ”za plufističku poeziju koju evocira kroz humor i jednostavnost”.

Lenićev kratki film “Meso” (Kinematograf, 2018.), godinu ranije bio je apsolutni festivalski pobjednik s čak tri nagrade (najbolji film, najbolji regionalni film i najbolji zvuk – Martin Semenčić). Prikaz drevnog rituala svinjokolje ili prašćine u Istri, propituje što nam danas znači meso i možemo li odustati od njegove utilitarne rudimentarnosti uslijed političkih, ekoloških, nutricionističkih i ostalih suvremenih trendova.

Redateljica Vlatka Vorkapić (“Sonja i bik”) u selekciji je zastupljena s filmom “Pusti Dobre, pusti” (Fade In, 2018.) s kojim je osvojila Nagradu publike na LFF-u 2018. godine. Mediteranska je to komedija o brodu vodonošcu i njegovom čangrizavom kapetanu koji se osim stalne borbe s birokracijom i bahatim turistima, suočava s novim izazovom, otkad mu se na brodu pridružio mladi nećak – onim generacijskim. Na Liburnia Film Festivalu 2018. godine film je osvojio Nagradu publike. Film je besplatan na tjedan dana, do ponoći 26. svibnja uz promotivni kôd LIBURNIA-UPLOVLJAVA, dok su ostali filmovi dostupni uz popust također uz unošenje kôda.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije