PočetnaVijestiDan Reed i Nick Broomfield prijete pravnim mjerama za spas svojih filmova

Dan Reed i Nick Broomfield prijete pravnim mjerama za spas svojih filmova

|

Da dokumentaristički brod ovih dana dobrano ljulja koronavirusna oluja, dobro je poznato. Kako jedna nevolja uglavnom nikad ne dolazi sama, dokazuje bujajući skandal vezan za kanadsku producentsko-distributersku tvrtku Kew Media (Kew Media Group) kojoj prijeti gašenje zbog problematičnih odluka vezanih za ulaganje, odnosno rapidno širenje bez jasno razrađenog plana.

Još uvijek mlada tvrtka 2016. godine krenula je u osvajački pohod s burze u Torontu (Toronto Stock Exchange), uloživši sredstva/dionice u petnaestak različitih tvrtki, uključujući Jigsaw Productions američkog dokumentarista Alexa Gibneyja. Snovi o novom velikom igraču na filmskom/TV tržištu brzo su ustupili mjesto surovoj realnosti, najprije šuškanjima o manjku strategije i nelikvidnosti same tvrtke, zatim i službenog priopćenja čelnika Kew Media grupe Geogga Webba o “netočnim informacijama vezanim za kapital kojim tvrtka raspolaže”.

Ubrzo je KMG-u postao prevelik teret plaćati kredit u vrijednosti od 100 milijuna dolara, tvrtka je počela prodavati najvrjedniju imovinu, ali prekasno za spašavanje žive glave.
Vrijedne imovine još ima, poput kataloga distributerskog ogranka Kew Media Distribution, koji na lageru ima više od tisuću filmova, uključujući dokumentarce nekih od najjačih britanskih doku-autora poput Dana Reeda (“Napuštajući Neverland”) i Nicka Broomfielda (“Whitney: Biti svoja”). Cjelokupni katalog procijenjen je na nešto više od dva milijuna dolara, ali cijena mu je u međuvremenu drastično pala uslijed komplikacija vezanih za distributerska prava.

Među oštećenim strankama nalaze se i dva spomenuta britanska redatelja, koji su prije propasti KMG-a pokrenuli postupak za raskid ugovora. Sad već pokojna tvrtka autorima nije isplaćivala tantijeme od međunarodne prodaje, no svojevrsni stečajni upravitelj FTI Consulting vjeruje kako su ugovori još uvijek valjani, bez obzira na novonastale okolnosti. Reed i Broomfield najavljuju pravne mjere protiv pojedinaca ili tvrtki koji se okoriste trenutnom situacijom i dođu u posjed vrijednog kataloga. Očekuje se daljnji rasplet ove uistinu komplicirane situacije.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".

Petra Seliškar: “‘Tijelo’ je dokaz kako nastaviti živjeti i voljeti život”

Redateljica Petra Seliškar i glavna protagonistica Urška Ristić, za naš su portal pričali o dokumentarnom filmu "Tijelo" (2023).

Uskoro se održava 17. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sedamnaesto po redu Gledalište Kinokluba Zagreb, održavat će se od 29. svibnja do 1. lipnja u kinu Kinoteka.

Opatijska projekcija dokumentarca “Funne: Djevojke koje sanjaju more”

U sklopu programa "Liburnia uplovljava", u Opatiji će se prikazati dokumentarac "Funne: Djevojke koje sanjaju more" (2016) Katije Bernardi.

Nagrada hrvatskom projektu na 39. DOK.fest Münchenu

Projekt hrvatskog dokumentarnog filma "Kuće na pijesku" redatelja Vida Begića osvojio je industrijsku nagradu na 39. DOK.fest Münchenu.

Pobjednik CPH:DOX-a predvodi dokumentarnu konkurenciju 17. Subversive Film Festivala

Od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC održat će se 17. izdanje Subversive Film Festivala, uz lijep broj dokumentarnih filmova.

Projekcija “Tijela” Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra će se održati projekcija filma "Tijelo" Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom.

Svjetska premijera “Paviljona 6” Gorana Devića na 31. Sheffield DocFestu

Hrvatski dokumentarist Goran Dević svoj će najnoviji dokumentarni film "Paviljon 6" (2024) najprije predstaviti na 31. Sheffield DocFestu.