PočetnaVijestiDan Reed i Nick Broomfield prijete pravnim mjerama za spas svojih filmova

Dan Reed i Nick Broomfield prijete pravnim mjerama za spas svojih filmova

-

Da dokumentaristički brod ovih dana dobrano ljulja koronavirusna oluja, dobro je poznato. Kako jedna nevolja uglavnom nikad ne dolazi sama, dokazuje bujajući skandal vezan za kanadsku producentsko-distributersku tvrtku Kew Media (Kew Media Group) kojoj prijeti gašenje zbog problematičnih odluka vezanih za ulaganje, odnosno rapidno širenje bez jasno razrađenog plana.

Još uvijek mlada tvrtka 2016. godine krenula je u osvajački pohod s burze u Torontu (Toronto Stock Exchange), uloživši sredstva/dionice u petnaestak različitih tvrtki, uključujući Jigsaw Productions američkog dokumentarista Alexa Gibneyja. Snovi o novom velikom igraču na filmskom/TV tržištu brzo su ustupili mjesto surovoj realnosti, najprije šuškanjima o manjku strategije i nelikvidnosti same tvrtke, zatim i službenog priopćenja čelnika Kew Media grupe Geogga Webba o “netočnim informacijama vezanim za kapital kojim tvrtka raspolaže”.

Ubrzo je KMG-u postao prevelik teret plaćati kredit u vrijednosti od 100 milijuna dolara, tvrtka je počela prodavati najvrjedniju imovinu, ali prekasno za spašavanje žive glave.
Vrijedne imovine još ima, poput kataloga distributerskog ogranka Kew Media Distribution, koji na lageru ima više od tisuću filmova, uključujući dokumentarce nekih od najjačih britanskih doku-autora poput Dana Reeda (“Napuštajući Neverland”) i Nicka Broomfielda (“Whitney: Biti svoja”). Cjelokupni katalog procijenjen je na nešto više od dva milijuna dolara, ali cijena mu je u međuvremenu drastično pala uslijed komplikacija vezanih za distributerska prava.

Među oštećenim strankama nalaze se i dva spomenuta britanska redatelja, koji su prije propasti KMG-a pokrenuli postupak za raskid ugovora. Sad već pokojna tvrtka autorima nije isplaćivala tantijeme od međunarodne prodaje, no svojevrsni stečajni upravitelj FTI Consulting vjeruje kako su ugovori još uvijek valjani, bez obzira na novonastale okolnosti. Reed i Broomfield najavljuju pravne mjere protiv pojedinaca ili tvrtki koji se okoriste trenutnom situacijom i dođu u posjed vrijednog kataloga. Očekuje se daljnji rasplet ove uistinu komplicirane situacije.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.

Marina Kožul: “I dalje su rijetke prilike za susrete s nenarativnim filmom”

Selektorica Marina Kožul za naš portal najavljuje 19. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (27. - 30.9.).

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.