Početna Vijesti "For Sama" najbolji dokumentarni film 2019. godine po izboru Međunarodnog udruženja dokumetarista

“For Sama” najbolji dokumentarni film 2019. godine po izboru Međunarodnog udruženja dokumetarista

-

Zahuktala se nagradna doku-sezona, pa smo tako u subotu navečer (7.12.) doznali osvajače ovogodišnje, 35. Nagrade Međunarodnog udruženja dokumentarista (IDA Documentary Awards). Svečanost je tradicionalno održana u Los Angelesu (Paramount Studios), dok je izvršni direktor IDA-e Simon Kilmurry istaknuo kako sva nagrađena djela hrabro reagiraju na izazove burne današnjice. Također je predstavljena i nova inicijativa, točnije financijska potpora (IDA Global Grant) u suradnji s Netflixom, koja će u prvoj godini isporučiti 25 tisuća dolara nadolazećem filmašu iz Brazila, Meksika, Južne Koreje ili Indije.

Cijelu šumu nagrađenih u 2019. predvodi “For Sama” (2019) Sirijke Waad al-Kateab i Britanca Edwarda Wattsa. Film donosi osobno svjedočanstvo al-Kateab iz sirijskog ratnog pakla, koje je u konačnici osvojilo najprestižniju IDA-inu Nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film. Isti je film, podsjetimo, u subotu proglašen i najboljim europskim doku-ostvarenjem po mišljenju članova Europske filmske akademije.

Najboljim kratkometražnim dokumentarnim filmom po izboru glasača Međunarodnog udruženja dokumentarista, imenovan je “Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl)” (2019) Amerikanke Carol Dysinger, priča o mladim afganistanskim djevojkama koje u Kabulu uče čitati, pisati i – skejtati.

Titulu najboljeg redatelja ove su godine podijelili Amerikanci Steven Bognar i Julia Reichert, doduše za isto doku-ostvarenje. “American Factory” (2019) recenzirali smo i na našoj stranici, a film kroz funkcioniranje jedne američke tvornice rastvara duboke kulturološke rascjepe između SAD-a i Kine.

U sve kvalitetnijoj konkurenciji dokumentarnog mini-serijala (Best Multi-Part Documentary), najboljim takvim uratkom u 2019. godini proglašen je šokantni “Napuštajući Neverland” / “Leaving Neverland” (2019) Amerikanca Dana Reeda, koji kroz uvjerljiva svjedočenja danas odraslih muškaraca podastire konkretne dokaze pedofilije kralja popa, Michaela Jacksona.

Od strukovnih nagrada treba izdvojiti pobjedu makedonske “Medene zemlje” / “Honeyland” / “Medena zemja” (Tamara Kotevska i Ljubomir Stefanov, 2019.) u kategoriji najbolje fotografije (Fejmi Daut i Samir Ljuma), a isti film o putešesvijama vrijedne pčelarice Hatidže došao je i do Nagrade Pare Lorentz (Pare Lorentz Award) koja se dodjeljuje ostvarenjima s jakom društvenom porukom.

Sve ostale pobjednike provjerite na službenoj stranici IDA-e.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Hrvatski dokumentarci na posebnom izdanju ZagrebDoxa

U sklopu ovogodišnjeg posebnog izdanja ZagrebDoxa (4. - 11.10.) bit će prikazano dvanaest hrvatskih filmova.

Otvorene prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva

Otvorene su prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja će se održati u Buzetu.

Dodijeljeni 72. Kreativni Emmyji i 41. Emmyji za najbolje vijesti i dokumentarne filmove

Doznali smo pobjednike 72. Kreativnih Emmyja i 41. Emmyja za najbolje vijesti i dokumentarne filmove.

U utorak počinje 4. Arteria – tjedan filma o umjetnicima

Ovog utorka u Zagrebu počinje četvrta Arteria - tjedan filma o umjetnicima u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC).

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.

3. AJB DOC: U srazu s virtualnim

Donosimo osvrt na 3. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, koji se u nešto drugačijim okolnostima održavao od 11. do 15.9.

Šesnaest filmova u Međunarodnoj konkurenciji 16. ZagrebDoxa

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu u natjecateljskoj konkurenciji prikazat će se i šesnaest filmova iz međunarodnog programa.

29. Dani hrvatskog filma: “O jednoj mladosti” – Balada o prolaznosti

"O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka univerzalno je prepoznatljiva priča, filozofična balada o prolaznosti, mijenama, iznevjerenim nadama.