PočetnaVijestiHot Docs Forum: Hrvatski projekt na najvećem sjevernoameričkom doku-okupljanju

Hot Docs Forum: Hrvatski projekt na najvećem sjevernoameričkom doku-okupljanju

|

Toronto je od 30. travnja do 10. svibnja trebao biti domaćinom 27. Hot Docsa – međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Kanadi, najveće doku-manifestacije u Sjevernoj Americi. Trebao – nije zbog dobro poznatih virusnih razloga, no industrijski će dio pod nazivom Hot Docs Forum, po prvi put u povijesti svoja vrata ipak otvoriti online ključem.

Važan je to događaj za dokumentariste i producente iz svih zemaljskih kuteva, jer će odabrani projekti – ove godine gotovo pet stotina prijavljenih – biti predstavljeni na pitchingu i jedan-na-jedan sesijama velikim produkcijsko-distributerskim igračima poput Netflixa, HBO-a, Al Jazeere, ESPN-a, National Geographica itd. Najboljima će biti uručene i nagrade (First Look Pitch Prize te Corus – Hot Doc Forum Pitch Prize za naj kanadski projekt), ali glavni ulov ipak je sklapanje financijsko-distributivnog dogovora s nekom od spomenutih kompanija.

Jedan od tek 21 izabranih projekata u različitim fazama razvoja jest i “The New Greatness” ruske autorice Ane Šišove, u čijem su središte dvije ruske tinejdžerice, Maša i Anja. One su pak zbog svojih stavova na internetu o političkim, ekološkim i društvenim temama u Rusiji, optužene za pokušaj rušenja postojećeg državnog sustava. Film se sastoji od dvije narativne linije: borbe djevojčinih roditelja za njihove živote i dokazivanje nevinosti, odnosno istrage slučaja od strane novinara Vasilija Polonskog.

Film trenutno nastaje u produkcijskom angažmanu Rusije (Ethnofund NPO), Hrvatske (Nukleus film) i Ujedinjenog Kraljevstva (Roast Beef Productions). Prema riječima producenta Siniše Juričića, potencijal projekta od strane Nukleus filma uočen je još prošle godine na pitching forumu Ex Orientea u Pragu. Da stvari idu dobrim putem za “The New Greatness”, svjedoče i osigurana sredstva iz kofera Kreativne Europe – Potprograma MEDIA, odnosno nizozemskog IDFA Bertha fonda.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.