PočetnaVijestiHot Docs Forum: Hrvatski projekt na najvećem sjevernoameričkom doku-okupljanju

Hot Docs Forum: Hrvatski projekt na najvećem sjevernoameričkom doku-okupljanju

-

Toronto je od 30. travnja do 10. svibnja trebao biti domaćinom 27. Hot Docsa – međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Kanadi, najveće doku-manifestacije u Sjevernoj Americi. Trebao – nije zbog dobro poznatih virusnih razloga, no industrijski će dio pod nazivom Hot Docs Forum, po prvi put u povijesti svoja vrata ipak otvoriti online ključem.

Važan je to događaj za dokumentariste i producente iz svih zemaljskih kuteva, jer će odabrani projekti – ove godine gotovo pet stotina prijavljenih – biti predstavljeni na pitchingu i jedan-na-jedan sesijama velikim produkcijsko-distributerskim igračima poput Netflixa, HBO-a, Al Jazeere, ESPN-a, National Geographica itd. Najboljima će biti uručene i nagrade (First Look Pitch Prize te Corus – Hot Doc Forum Pitch Prize za naj kanadski projekt), ali glavni ulov ipak je sklapanje financijsko-distributivnog dogovora s nekom od spomenutih kompanija.

Jedan od tek 21 izabranih projekata u različitim fazama razvoja jest i “The New Greatness” ruske autorice Anne Šišova-Bogolubove, u čijem su središte dvije ruske tinejdžerice, Maša i Anja. One su pak zbog svojih stavova na internetu o političkim, ekološkim i društvenim temama u Rusiji, optužene za pokušaj rušenja postojećeg državnog sustava. Film se sastoji od dvije narativne linije: borbe djevojčinih roditelja za njihove živote i dokazivanje nevinosti, odnosno istrage slučaja od strane novinara Vasilija Polonskog.

Film trenutno nastaje u produkcijskom angažmanu Rusije (Ethnofund NPO), Hrvatske (Nukleus film) i Ujedinjenog Kraljevstva (Roast Beef Productions). Prema riječima producenta Siniše Juričića, potencijal projekta od strane Nukleus filma uočen je još prošle godine na pitching forumu Ex Orientea u Pragu. Da stvari idu dobrim putem za “The New Greatness”, svjedoče i osigurana sredstva iz kofera Kreativne Europe – Potprograma MEDIA, odnosno nizozemskog IDFA Bertha fonda.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije