PočetnaVijestiHot Docs Forum: Hrvatski projekt na najvećem sjevernoameričkom doku-okupljanju

Hot Docs Forum: Hrvatski projekt na najvećem sjevernoameričkom doku-okupljanju

-

Toronto je od 30. travnja do 10. svibnja trebao biti domaćinom 27. Hot Docsa – međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Kanadi, najveće doku-manifestacije u Sjevernoj Americi. Trebao – nije zbog dobro poznatih virusnih razloga, no industrijski će dio pod nazivom Hot Docs Forum, po prvi put u povijesti svoja vrata ipak otvoriti online ključem.

Važan je to događaj za dokumentariste i producente iz svih zemaljskih kuteva, jer će odabrani projekti – ove godine gotovo pet stotina prijavljenih – biti predstavljeni na pitchingu i jedan-na-jedan sesijama velikim produkcijsko-distributerskim igračima poput Netflixa, HBO-a, Al Jazeere, ESPN-a, National Geographica itd. Najboljima će biti uručene i nagrade (First Look Pitch Prize te Corus – Hot Doc Forum Pitch Prize za naj kanadski projekt), ali glavni ulov ipak je sklapanje financijsko-distributivnog dogovora s nekom od spomenutih kompanija.

Jedan od tek 21 izabranih projekata u različitim fazama razvoja jest i “The New Greatness” ruske autorice Anne Šišova-Bogolubove, u čijem su središte dvije ruske tinejdžerice, Maša i Anja. One su pak zbog svojih stavova na internetu o političkim, ekološkim i društvenim temama u Rusiji, optužene za pokušaj rušenja postojećeg državnog sustava. Film se sastoji od dvije narativne linije: borbe djevojčinih roditelja za njihove živote i dokazivanje nevinosti, odnosno istrage slučaja od strane novinara Vasilija Polonskog.

Film trenutno nastaje u produkcijskom angažmanu Rusije (Ethnofund NPO), Hrvatske (Nukleus film) i Ujedinjenog Kraljevstva (Roast Beef Productions). Prema riječima producenta Siniše Juričića, potencijal projekta od strane Nukleus filma uočen je još prošle godine na pitching forumu Ex Orientea u Pragu. Da stvari idu dobrim putem za “The New Greatness”, svjedoče i osigurana sredstva iz kofera Kreativne Europe – Potprograma MEDIA, odnosno nizozemskog IDFA Bertha fonda.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.