PočetnaNajave16. ZagrebDox: Niz intrigantnih novih dokumentaraca o gorućim društveno-političkim pitanjima današnjice

16. ZagrebDox: Niz intrigantnih novih dokumentaraca o gorućim društveno-političkim pitanjima današnjice

-

Niz intrigantnih novih dokumentaraca o gorućim društveno-političkim pitanjima današnjice te novim i često nekonvencionalnim pogledima na aktualne fenomene okupljen je u službenim programima Kontroverzni dox i Stanje stvari Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, čije će se ovogodišnje izdanje održati od 15. do 22. ožujka u CineStaru Zagreb – Branimir mingle mallu.

Kontroverzni dox donosi sedam fascinantnih ostvarenja koja na temelju pojedinačnih priča i svjedočanstava osvjetljavaju neke od dominantnih tema naše suvremenosti, pred objektivima filmskih kamera raskrinkavaju pojedine aspekte društveno-političkih sustava ili pak na zanimljive i dinamične načine pristupaju delikatnim, kompleksnim i provokativnim pojavama. Temom ljubavi bave se filmovi “Laka ljubav” / “Easy Love” (2019) njemačkog redatelja Tamera Jandalija, eksperimentalno ostvarenje koje u kombinaciji dokumentarnog i fikcijskog prati sedam muškaraca i žena u često turbulentnoj potrazi za srećom, te “Pubertet” / “Puberty” (2019) ruske redateljice Elene Kondrateve, u čijem je središtu samohrana majka koja pokušava balansirati između obiteljskih i društvenih obaveza te vlastitog intimnog i emotivnog zadovoljstva.

Milenijalci, Svjetski ekonomski forum i religijski pokreti

Debitantsko ostvarenje njemačke redateljice Pije Hellenthal, “U potrazi za Evom” / “Searching Eva” (2019) prati 25-godišnju milenijalku, odraslu u doba Interneta, na njezinom dinamičnom životnom putu, portretirajući pritom novu generaciju koja odbacuje uvriježene ideje o seksualnosti, radu, rodu i identitetu, dok film “Naprijed, debeljuce!” / “Fat Front” (2019) danskih redateljica Louise Detlefsen i Louise Unmack Kjeldsen, kroz iskustva četiri mlade Skandinavke tematizira aktivistički pokret koji promovira pozitivan odnos prema ženskom tijelu i odbacivanje rigoroznih ideala o ljepoti.

Nagrađivani njemački redatelj Marcus Vetter prvi je filmaš koji je dobio pristup od očiju javnosti brižno skrivanim sastancima Svjetskog ekonomskog foruma, gdje nekolicina svjetskih moćnika donosi odluke o globalnoj budućnosti. Rezultat je fascinantan dokumentarac “Forum” / “The Forum” / “Das Forum” (2019), u kojem se, među ostalima, pojavljuju i Theresa May, Emmanuel Macron i Donald Trump, ali i mlada aktivistica Greta Thunberg. O temama koje otvara ovaj film raspravljat će se i u razgovoru nakon projekcije, organiziranom u sklopu programa ZagrebDoXXL.

Renomirana američka redateljica Penny Lane u provokativnom, ali duhovitom filmu “U slavu Sotone?” / “Hail Satan?” (2019) ulazi pak u pozadinu sve popularnijeg kontroverznog religijskog pokreta, a jednom kontroverznom i vrlo aktualnom temom bavi se i hrvatski redatelj Robert Tomić Zuber u filmu “Pitaj slobodno” (TOROlab. / Al Jazeera Balkans; 2019.). Autor nastoji pronaći odgovor na pitanje je li moguće naći zajednički jezik između onih koji tvrde da ne postoji alternativa cijepljenju i onih koji mu se protive, a time će se pozabaviti i sudionici razgovora koji će, kao dio programa ZagrebDoXXL, uslijediti nakon projekcije.

Ljudska prava, posljedice tehnološkog napretka…

U programu Stanje stvari publiku ZagrebDoxa očekuje devet naslova o nekima od najalarmantnijih tema današnjice – od različitih primjera zatiranja ljudskih prava, preko jačanja neokonzervativnog političkog krajolika, pa do dalekosežnih posljedica što ih tehnološki razvoj ostavlja na društvo. Dirljivo ostvarenje “Ljubomobil” / “Lovemobil” (2019) njemačke redateljice Elke Margarete Lehrenkrauss s dubokom empatijom portretira mikrokozmos žena koje se, kao imigrantice i seksualne radnice, nalaze na društvenoj margini, usmjeravajući se pritom i na šire teme poput globalizacije, feminizma i ekonomske nejednakosti. Akutnom problemu seksualnog nasilja na inovativan način pristupa film “Ono što te ne ubije” / “Sans Frapper” (2019) francuske redateljice Alexe Poukine, koji, obazrivo štiteći privatnost žrtve, pruža priliku za introspektivan uvid u sve slojeve ove osjetljive i još uvijek tabuizirane teme. Ukrajinsko-francuski redateljski dvojac Anastasia Mikova i Yann Arthus-Bertrand, inspiriran radom na prethodnom filmu “Ljudski” / “Human” (2015), u novom ostvarenju “Žena” / “Woman” (2019) sabire svjedočanstva više od dvije tisuće žena sa svih strana svijeta slaveći pritom njihovu snagu da vlastitim djelovanjem mijenjaju svijet unatoč svim preprekama.

Temi migracija na angažiran način pristupaju filmovi “Patka” (2019) Elvire Jukić-Mujkić i “Go Game” (2019) Nadine Maličbegović, profesionalnih novinarki fokusiranih na teme o ljudskim pravima i marginaliziranim skupinama. I dok prvi naslov pruža prijeko potrebnu analizu brojnih primjera neprofesionalnog medijskog izvještavanja o migrantima u Bosni i Hercegovini, drugo ostvarenje prati jednu iračku izbjegličku obitelj na opasnom i sudbonosnom putovanju prema Njemačkoj. Nakon projekcije tih filmova, program ZagrebDoXXL donosi razgovor o i dalje aktualnom problemu ugrožavanja ljudskih života na našim granicama. Bilježeći potresnu svakodnevicu Palestinaca koji žive pod izraelskom okupacijom, i film “O zemlji i kruhu” / “Of Land and Bread” (2019) redatelja Ehaba Tarabieha ukazuje na činjenicu da pitanja ljudskih prava, slobode i ravnopravnosti još uvijek dominiraju diljem svijeta.

Povratak Fredrika Gerttena na ZagrebDox

Nagrađivani švedski redatelj i novinar Fredrik Gertten na ZagrebDox se vraća s novim filmom o pogubnom fenomenu gentrifikacije koji, uslijed transformiranja radničkih četvrti u atraktivne gradske lokacije, dovodi do astronomsko visokih cijena nekretnina i tako onemogućuje normalan život većini građana. “Izbačeni” / “Push” (2019) predstavljaju moćno ostvarenje koje tom globalno prisutnom problemu pristupa poput uzbudljivog trilera, a o tome zašto je stanovanje jedno od temeljnih ljudskih prava, a ne privilegija, razgovarat će se s redateljem i domaćim stručnjacima nakon projekcije.

Na primjeru jedne stvarne situacije kratkometražni film “Bitka” / “Battle” / “Batalha” (2019) Clare Lazarim, Rica Saitoa, Caioa Castora i Guilhermea Cerqueire Césara ilustrira aktualno društveno stanje u Brazilu koje je, nakon uzleta neokonzervativne politike, postalo iznimno polarizirano. O posljedicama koje galopirajući razvoj tehnologije umjetne inteligencije može imati za ekologiju i društvo, ali i za slobodu i demokraciju progovara pak uzbudljiv politički triler “iHuman” (2019) norveške redateljice Tonje Hessen Schei, vraćajući se pritom temeljnom pitanju: u kakvoj budućnosti želimo živjeti?


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.