PočetnaNajaveReligija i društvo u filmovima 16. ZagrebDoxa

Religija i društvo u filmovima 16. ZagrebDoxa

|

Ovogodišnji program ZagrebDoxa predstavlja filmove koji seciraju različite religijske forme i fenomene u suvremenom društvu, zumirajući lica pojedinaca kroz čije se životne priče prelamaju složeni osjećaji, vjerovanja, norme i ideali.

U programu Međunarodne konkurencije tako upoznajemo “Bogove Molenbeeka” / “Gods of Molenbeek” / “Aatos ja Amine” (2019), debitantski film finske redateljice Reette Huhtanen koji prati Aatosa i Amina, šestogodišnjake iz briselskog kvarta Molenbeeka, medijski etiketiranog kao prijestolnica džihadista. Između njih, prisutna je različitost u interpretaciji i doživljaju Boga. Budući da Amin ima Allaha, Aatos želi jednog drugog Boga za sebe. Međutim, situacija se komplicira kada njegov prijatelj Flo uvjereno izjavi da su ljudi koji vjeruju u Boga – poludjeli. Komplikaciji tu nije kraj: eksplozija u bliskom metrou prekida njihovu zaigranost. Ulice su preplavljene vojnicima, dječačko se maštanje zaustavlja, dok je i samo prijateljstvo na kušnji.

U Regionalnoj konkurenciji ističe se film “Nun of Your Business” (Marinis Media / Set Sail Films; 2020.) hrvatske redateljice Ivane Marinić Kragić, s kojim je 2018. godine sudjelovala u programu usavršavanja ZagrebDoxPro. U središtu su ove priče dvije mlade časne sestre, koje se zaljubljuju nakon upoznavanja na katoličkom okupljanju u Zagrebu. One odlučuju napustiti svoje samostane, razočarane Crkvom te seksualnim i psihičkim zlostavljanjem unutar njezinih bedema. Izvan crkvene sfere, na jednom otoku u Dalmaciji, započinju svoj zajednički život. No, u novoj sredini njihova se ljubav susreće s lokalnom zajednicom i tradicionalnim stavovima od kojih bivše časne sestre traže prihvaćanje. “Nun of Your Business” bit će premijerno prikazan na ovogodišnjem ZagrebDoxu.

U sekciji Kontroverznog doxa kamera je uperena u Satanic Temple, odnosno u Sotonistički hram. Renomirana američka redateljica Penny Lane ulazi po prvi put u pozadinu ovog zagonetnog pokreta koji broji preko 100 tisuća članova diljem svijeta. “U slavu Sotone?” / “Hail Satan?” (2019) – prikazivan na prošlogodišnjim festivalima u Rotterdamu, Kopenhanegu te na Sundanceu – film je koji istražuje različite aspekte ovog specifičnog i osebujnog pokreta i njegovih članova, prateći njihove borbe za jednakost, njihovo djelovanje oko važnih pitanja za zajednicu, te njihov vraški smisao za humor. Je li riječ o kultu? Je li uopće riječ o religiji, ili o umjetnosti, o performansu? Kakav je to pokret sotonističkih boraca za spas duše čovjeka? Odgovore ćemo dobiti na ZagrebDoxu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.