Početna Najave Religija i društvo u filmovima 16. ZagrebDoxa

Religija i društvo u filmovima 16. ZagrebDoxa

-

Ovogodišnji program ZagrebDoxa predstavlja filmove koji seciraju različite religijske forme i fenomene u suvremenom društvu, zumirajući lica pojedinaca kroz čije se životne priče prelamaju složeni osjećaji, vjerovanja, norme i ideali.

U programu Međunarodne konkurencije tako upoznajemo “Bogove Molenbeeka” / “Gods of Molenbeek” / “Aatos ja Amine” (2019), debitantski film finske redateljice Reette Huhtanen koji prati Aatosa i Amina, šestogodišnjake iz briselskog kvarta Molenbeeka, medijski etiketiranog kao prijestolnica džihadista. Između njih, prisutna je različitost u interpretaciji i doživljaju Boga. Budući da Amin ima Allaha, Aatos želi jednog drugog Boga za sebe. Međutim, situacija se komplicira kada njegov prijatelj Flo uvjereno izjavi da su ljudi koji vjeruju u Boga – poludjeli. Komplikaciji tu nije kraj: eksplozija u bliskom metrou prekida njihovu zaigranost. Ulice su preplavljene vojnicima, dječačko se maštanje zaustavlja, dok je i samo prijateljstvo na kušnji.

U Regionalnoj konkurenciji ističe se film “Nun of Your Business” (Marinis Media / Set Sail Films; 2020.) hrvatske redateljice Ivane Marinić Kragić, s kojim je 2018. godine sudjelovala u programu usavršavanja ZagrebDoxPro. U središtu su ove priče dvije mlade časne sestre, koje se zaljubljuju nakon upoznavanja na katoličkom okupljanju u Zagrebu. One odlučuju napustiti svoje samostane, razočarane Crkvom te seksualnim i psihičkim zlostavljanjem unutar njezinih bedema. Izvan crkvene sfere, na jednom otoku u Dalmaciji, započinju svoj zajednički život. No, u novoj sredini njihova se ljubav susreće s lokalnom zajednicom i tradicionalnim stavovima od kojih bivše časne sestre traže prihvaćanje. “Nun of Your Business” bit će premijerno prikazan na ovogodišnjem ZagrebDoxu.

U sekciji Kontroverznog doxa kamera je uperena u Satanic Temple, odnosno u Sotonistički hram. Renomirana američka redateljica Penny Lane ulazi po prvi put u pozadinu ovog zagonetnog pokreta koji broji preko 100 tisuća članova diljem svijeta. “U slavu Sotone?” / “Hail Satan?” (2019) – prikazivan na prošlogodišnjim festivalima u Rotterdamu, Kopenhanegu te na Sundanceu – film je koji istražuje različite aspekte ovog specifičnog i osebujnog pokreta i njegovih članova, prateći njihove borbe za jednakost, njihovo djelovanje oko važnih pitanja za zajednicu, te njihov vraški smisao za humor. Je li riječ o kultu? Je li uopće riječ o religiji, ili o umjetnosti, o performansu? Kakav je to pokret sotonističkih boraca za spas duše čovjeka? Odgovore ćemo dobiti na ZagrebDoxu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.