PočetnaNajaveNiz hrvatskih dokumentaraca na 16. ZagrebDoxu

Niz hrvatskih dokumentaraca na 16. ZagrebDoxu

|

Šesnaesto izdanje ZagrebDoxa, koje će se održati od 15. do 22. ožujka u CineStaru Zagreb – Branimir mingle mallu, donosi više od sto dokumentarnih naslova iz cijelog svijeta, od čega gotovo trećinu programa čine domaći filmovi.

Od sedamnaest naslova u Regionalnoj konkurenciji šest je hrvatskih filmova, od čega će pet imati svjetsku premijeru na festivalu. U filmu “Nun of Your Business” (Marinis Media / Set Sail Films; 2020.) autorica Ivana Marinić Kragić prati dvije časne sestre koje se zaljubljuju pa razočarane reakcijom Crkve, točnije zlostavljanjem unutar institucije, odlučuju napustiti samostan i započeti zajednički život na jednom od dalmatinskih otoka. Zlostavljanje u obitelji problematizira autor Đuro Gavran u filmu “Jedna od nas” (Pipser, 2020.), čija okosnica počiva na događaju obilježavanja godišnjice mature, netom prije kojeg su autor i njegovi nekadašnji školski kolege primili potresno pismeno svjedočanstvo jedne učenice u kojem ona opisuje sustavno višegodišnje zlostavljanje kojem je bila izložena. Film prati skupinu mladih ljudi koji se pokušavaju suočiti sa šokantnom informacijom koja baca potpuno novo svjetlo na zajedničko odrastanje.

Novi filmovi Nevena Hitreca, Branka Ištvančića, Damira Čučića…

Kritičkim osvrtom na obrazovni sustav, ali još više na odrastanje u doba kada je sve dostupno, kao i kritikom vlastitih odgojnih metoda na izuzetno komičan način bavi se Neven Hitrec u filmu “Povuci-potegni” (Jaka produkcija, 2020.). U ovoj borbi proces učenja doima se kao suvremena verzija inkvizicije – uz puno vike, urlanja, manipulativnih obećanja i drame. Koristeći u fokusu jato riba, proučavajući njihova pravila ponašanja pri kretanju, Branko Ištvančić u filmu “Anonimno jato” (Metafizika, 2019.) metaforički progovara o ljudima. Dubrovnik, sniman tijekom kolovoza, u autorovoj se perspektivi transformira u gradski akvarij. Konačno, hommage svojem radu koji nikada nije u potpunosti realiziran daje Damir Čučić. U filmu “Kisik dušik” (Gate film, 2020.) on stvara kompilaciju od materijala svojih jedanaest, nikad završenih filmova.

Dokumentarni film “Kuća Male Zvijezde” (Wolfgang&Dolly / Al Jazeera Balkans; 2019.) novinarke i TV reporterke Slađane Lučić na ZagrebDoxu će imati hrvatsku premijeru; riječ je o dokumentarcu koji slijedi osobni put sarajevske lektorice Nudžejme Softić, prve žene u Europi koja je s hidžabom istrčala maraton i sudjelovala na polu-Ironman triatlonu.

Regionalnu premijeru na festivalu imat će film “Govori da bih te vidio” / “Govori da bih te video” (Bilboke / Set Sail Films / Restart; 2019.) srpske autorice Marije Stojnić; riječ je o srpsko-hrvatsko-katarskoj produkciji, a donosi priču o Radio Beogradu, radiostanici koja, kao jedna od najstarijih u Europi i jedan od simbola grada, još uvijek emitira autorske sadržaje i pomaže očuvati povijest, kulturu i kritičku misao baveći se uvijek aktualnim pitanjima o nama samima i svijetu.

U službenim festivalskim programima bit će prikazano osam hrvatskih filmova, od čega će tri naslova imati svjetsku, a jedan hrvatsku premijeru. U programu Kontrovezni Dox premijerno će u Hrvatskoj biti prikazan film “Pitaj slobodno” (TOROlab. / Al Jazeera Balkans; 2019.) Roberta Tomića Zubera. U ovom se filmu autor bavi uvijek aktualnom temom cijepljenja te propituje je li moguće naći zajednički jezik između onih koji tvrde da ne postoji alternativa cijepljenju i onih koji mu se protive.

Mladi autori u središtu događanja

Happy Dox već standardno donosi lakše teme ili pak pristupe koji teške teme čine lakšima, a u tom će programu biti prikazana dva domaća dokumentarca; autor Ivan Grgur u dokumentarcu “Sigurno mrtvi” (Škola dokumentarnog filma Restart, 2019.) na izuzetno se zabavan i karikaturalan način progovara o hipohondriji, dok Sana Perić u filmu “Sentiš” (Škola dokumentarnog filma Restart, 2019.) uz dozu humora propituje vlastitu potragu za ljubavlju.

Tri će dokumentarca biti premijerno prikazana u programu ADU Dox. U središtu filma “Mila” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2019.) autora Karla Voriha istoimena je junakinja koja se reflektira na svoju prošlost, nesretne veze i obiteljske probleme. Anton Mezulić u dokumentarcu “Melem na rane” (ADU Zagreb, 2020.) prikazuje osebujan bračni par koji pronalazi razne načine i snagu da se odupre teretu iz djetinjstva. “Bez lica” (ADU Zagreb / Zebra Creative Network; 2020.) je esejistički dokumentarac Davida Lušičića, a tematizira postavljanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Zagrebu. Širi kritički društveni kontekst postignut je pomoću snimki od nekoliko dana prije otkrivanja spomenika javnosti. Posljednji film u programu ADU Dox jest “Baba u Naftalanu” (ADU Zagreb, 2019.) Ljubice Kotromanović, koji prati autoričinu baku koja se liječi od psorijaze u specijalnoj bolnici Naftalan.

U programu Factumentaraca bit će prikazan film “Djeca tranzicije” (Factum / Zagreb film; 2014.), in memoriam nedavno preminulom autoru, nagrađivanom dokumentaristu Matiji Vukšiću.

Autorska večer i retrospektiva dokumentaraca sa ženskim potpisom

Autorska večer ove je godine posvećena našem renomiranom redatelju Goranu Deviću. Svi posjetitelji moći će pogledati tri autorova ostvarenja: filmove “Uvozne vrane” (ADU Zagreb, 2004.), “Tri” (Factum, 2007.) i “Dvije peći za udarnika Josipa Trojka” (Petnaesta umjetnost / HRT; 2012.).

Retrospektiva će biti posvećena domaćim dokumentaristicama – naime, prema selekciji Diane Nenadić, program “Hrvatski dokumentarac sa ženskim potpisom” uključuje trinaest dokumentaraca koji su snimljeni u posljednjih pet desetljeća. Publika će tako imati priliku pogledati naslove ovih autorica: Marije Brtke (“Prozori u daljinu”, 1958.), Ljiljane Jojić (“Zeleni Juraj”, 1969.), Milice Borojević (“Korablja”, 1976.), Ljubice Janković (“AB”, 1977.), Snježane Tribuson (“Lice”, 1979.), Katarine Zrinke Matijević (“Dvoboj”, 1998.), Biljane Čakić (“Dečko kojem se žurilo”, 2001.), Tatjane Božić (“Iskrivljeni odrazi”, 2001.), Vlatke Vorkapić (“Anine pjesme”, 2003.), Dane Budisavljević (“Sve 5!”, 2004.), Ivone Juke (“Plavi Poni”, 2004.), Ljiljane Šišmanović (“Polusestra”, 2005.) i Tanje Golić (“Čekajte, čekajte”, 2005.).

U sklopu posebnih događanja bit će prikazan i igrano-dokumentarni film Dane Budisavljević, “Dnevnik Diane Budisavljević” (Hulahop / December / This and That Productions; 2019.).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.