PočetnaNajaveCiklus filmskih tribina u Domu omladine Beograda

Ciklus filmskih tribina u Domu omladine Beograda

-

Dom omladine Beograda u ovoj godini pokreće važan ciklus filmskih tribina pod nazivom “12 gnjevnih filmova”. Ciklus od osam tribina prvenstveno će se usredotočiti na najnovija filmska i serijska ostvarenja srpskih autora, kao i na probleme i fenomene suvremenog društva koje oni problematiziraju i koji se u njima oslikavaju.

Kako živimo u turbulentnim vremenima, punih buke i bijesa, taj sveprožimajući gnjev nerijetko je pokretačka snaga i samih autora. Ova tribina bit će s jedne strane kronologija aktualnih domaćih filmskih dešavanja, istovremeno s druge strane bit će i svjedočanstvo o jednom vremenu, sagledavano kroz vizuru samih filmskih stvaraoca.

Za sutra (petak, 14.2. u 19 sati) je zakazana prva tribina u okviru ovog ciklusa s posebnom temom “Migracije u suvremenom srpskom filmu”. Učesnici će biti redatelj Mladen Đorđević (njegov dokumentarni film “Sumrak u bečkom haustoru” ima svjetsku premijeru na predstojećem FEST-u), glumica Marta Bjelica (koja tumači glavnu ulogu u filmu “Mamomga”, a koji će premijerno pred domaćom publikom također biti prikazan u okviru programa 48. FEST-a), scenaristica Staša Bajac (film “Asimetrija” na čijem je scenariju surađivala upravo je ušao u srpsku kino-distribuciju, a prije toga je imao uspješan i šarolik festivalski život) te srpska redateljica Sanja Živković koja već godinama živi i radi u Kanadi (njen debitantski film “Easy Land” srpska publika također će imati prilike po prvi put vidjeti na ovogodišnjem FEST-u).

Svaki od ovih filmova bavi se migracijama, svaki ovaj fenomen sagledava iz svog kuta, pa će s gostima biti riječi o razlozima zbog kojih, po njima, ljudi napuštaju zemlju, kao i o onome što ih čeka kada stignu na svoje odredište. Postoji li negdje obećana zemlja ili se za nju moramo boriti tamo gdje se nalazimo? Moguće odgovore na ova i brojna druga srodna pitanja ponudit će prva tribina iz ciklusa “12 gnjevnih filmova” u Domu omladine Beograda.

Tribinu vode filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, dugogodišnji kroničari srpskog filma, a njihovi gosti bit će neki od najaktualnijih filmskih autora koji će predstaviti svoja najnovija ostvarenja i mapirati goruće društvene probleme, u okviru duha vremena u kojem živimo, kao i unutar zasebnih tema i fenomena koje će ove tribine nastojati analizirati i rastumačiti.

Đorđe Bajić i Zoran Janković već duže od petnaest godina pasionirano i kontinuirano prate srpski i svjetski film. Već četiri godine uređuju portal Filmskog centra Srbije, a zajedno s Ivanom Velisavljevićem autori su nagrađivanih knjiga “Kritički vodič kroz srpski film” i “Najbolji srpski filmovi XX veka”. O filmu i popularnoj kulturi pišu za City Magazine, Vreme i portal Espreso; njihovi tekstovi objavljivani su na Popboksu, u NIN-u, Filažu, Presingu. Zoran Janković je suradnik RTS-ove “Velike iluzije”, dok je Bajić autor tri romana. Svoje prve filmske tribine počeli su osmišljavati i moderirati još prije deset godina, upravo u Domu omladine Beograda.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

21. Human Rights Film Festival: “Čovjek u crnom” – Čujna crnina

Wang Xilinov život kroz film "Čovjek u crnom" (2023) Wang Binga izražen je kao još jedan stavak u životu ovog kompozitora.

21. Human Rights Film Festival: “Projekt” – Odmatanje slojeva zbilje

"Projekt" (2023) Dane Komljena jezgru ima u prenamijenjenom trgovačkom kompleksu u nigerijskom Lagosu.

21. Human Rights Film Festival: “Draga Fiona” – U potrazi za idealnim gledateljem

Film "Draga Fiona" / "Dearest Fiona" (2023) redateljice Fione Tan mogao bi poslužiti kao eskperiment potrage za idealnim gledateljem.

Znanstveni skup “Filmologija, kritika, umjetnost” povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića

Povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića, u Zagrebu će se od 9. do 10. prosinca održavati znanstveni skup "Filmologija, kritika, umjetnost".

21. Human Rights Film Festival: “Gdje su nestali svi osmijesi?” – Izvana gladac, iznutra jadac

Na ovogodišnjem HRFF-u prikazat će se i film "Gdje su nestali svi osmijesi?" / "Where Have All the Smiles Gone" (2023) Anje Strelec.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.