PočetnaNajaveCiklus filmskih tribina u Domu omladine Beograda

Ciklus filmskih tribina u Domu omladine Beograda

-

Dom omladine Beograda u ovoj godini pokreće važan ciklus filmskih tribina pod nazivom “12 gnjevnih filmova”. Ciklus od osam tribina prvenstveno će se usredotočiti na najnovija filmska i serijska ostvarenja srpskih autora, kao i na probleme i fenomene suvremenog društva koje oni problematiziraju i koji se u njima oslikavaju.

Kako živimo u turbulentnim vremenima, punih buke i bijesa, taj sveprožimajući gnjev nerijetko je pokretačka snaga i samih autora. Ova tribina bit će s jedne strane kronologija aktualnih domaćih filmskih dešavanja, istovremeno s druge strane bit će i svjedočanstvo o jednom vremenu, sagledavano kroz vizuru samih filmskih stvaraoca.

Za sutra (petak, 14.2. u 19 sati) je zakazana prva tribina u okviru ovog ciklusa s posebnom temom “Migracije u suvremenom srpskom filmu”. Učesnici će biti redatelj Mladen Đorđević (njegov dokumentarni film “Sumrak u bečkom haustoru” ima svjetsku premijeru na predstojećem FEST-u), glumica Marta Bjelica (koja tumači glavnu ulogu u filmu “Mamomga”, a koji će premijerno pred domaćom publikom također biti prikazan u okviru programa 48. FEST-a), scenaristica Staša Bajac (film “Asimetrija” na čijem je scenariju surađivala upravo je ušao u srpsku kino-distribuciju, a prije toga je imao uspješan i šarolik festivalski život) te srpska redateljica Sanja Živković koja već godinama živi i radi u Kanadi (njen debitantski film “Easy Land” srpska publika također će imati prilike po prvi put vidjeti na ovogodišnjem FEST-u).

Svaki od ovih filmova bavi se migracijama, svaki ovaj fenomen sagledava iz svog kuta, pa će s gostima biti riječi o razlozima zbog kojih, po njima, ljudi napuštaju zemlju, kao i o onome što ih čeka kada stignu na svoje odredište. Postoji li negdje obećana zemlja ili se za nju moramo boriti tamo gdje se nalazimo? Moguće odgovore na ova i brojna druga srodna pitanja ponudit će prva tribina iz ciklusa “12 gnjevnih filmova” u Domu omladine Beograda.

Tribinu vode filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, dugogodišnji kroničari srpskog filma, a njihovi gosti bit će neki od najaktualnijih filmskih autora koji će predstaviti svoja najnovija ostvarenja i mapirati goruće društvene probleme, u okviru duha vremena u kojem živimo, kao i unutar zasebnih tema i fenomena koje će ove tribine nastojati analizirati i rastumačiti.

Đorđe Bajić i Zoran Janković već duže od petnaest godina pasionirano i kontinuirano prate srpski i svjetski film. Već četiri godine uređuju portal Filmskog centra Srbije, a zajedno s Ivanom Velisavljevićem autori su nagrađivanih knjiga “Kritički vodič kroz srpski film” i “Najbolji srpski filmovi XX veka”. O filmu i popularnoj kulturi pišu za City Magazine, Vreme i portal Espreso; njihovi tekstovi objavljivani su na Popboksu, u NIN-u, Filažu, Presingu. Zoran Janković je suradnik RTS-ove “Velike iluzije”, dok je Bajić autor tri romana. Svoje prve filmske tribine počeli su osmišljavati i moderirati još prije deset godina, upravo u Domu omladine Beograda.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije