PočetnaNajaveFilmovi koji ispituju pozadinu demokratskog društva na 16. ZagrebDoxu

Filmovi koji ispituju pozadinu demokratskog društva na 16. ZagrebDoxu

-

Ovogodišnji će program ZagrebDoxa publici predstaviti niz filmova koji portretiraju različita lica demokracije, ispitujući njezino značenje u suvremenom kontekstu. Rasvjetljavajući različite društveno-političke sukobe, kontradikcije, intrige i mehanizme moći što se često ispoljavaju pod krinkom demokracije, ova ostvarenja relevantnim društvenim problemima nastoje pristupiti pomoću novih kritičkih perspektiva.

U programu Majstori doxa ističe se film “Građanin K” / “Citizen K” (2019) američkog oskarovca Alexa Gibneyja. U središtu priče nalazi se Mihail Hodorkovski, nekadašnji oligarh, a danas politički disident te jedan od zagonetnijih likova postsovjetske tranzicije u Rusiji, koji je bogatstvo stekao u turbulentnoj fazi rastakanja Sovjetskog Saveza. Postao je najbogatiji čovjek Rusije do trenutka kada je javno istupio protiv Vladimira Putina i optužio ruski režim za korupciju – uhićen, odjednom se našao bez bogatstva i s presudom od deset godina zatvora. Iz svog egzila u Londonu i dalje kritizira Putina i stanje u Rusiji. “Građanin K” nije samo priča o Hodorkovskom; prateći njega, Gibney istražuje kompleksne odnose između ruske oligarhije i ruske vlade, kao i efekte tog odnosa na demokratski sustav.

U Biografskom doxu susrećemo se s herojskom i potresnom pričom Chelsea Manning. Britanski redatelj Tim Travers Hawkins filmom “XY Chelsea” (2019) prati borbu jedne od najznačajnijih zviždačica koja je 2010. godine WikiLeaksu proslijedila gotovo 750 tisuća tajnih i vrlo osjetljivih diplomatskih i vojnih dokumenata SAD-a. Kao transrodna žena osuđena je na 35 godina u strogom zatvoru za muškarce, da bi odlukom predsjednika Baracka Obame 2017. godine, koja je izazvala mnoge kontroverze u SAD-u, Chelsea Manning bila oslobođena. Film “XY Chelsea” vrlo je intiman portret osobe koja se, nakon zatvora, vojno-pravnih turbulencija i sudskih progona, pokušava vratiti u društveni život. Chelsea Manning od prošle je godine ponovno u zatvoru zbog odbijanja svjedočenja protiv Juliana Assangea. “XY Chelsea” dobitnik je nagrade Cinema Eye Honors.

U filmu “Besmrtni” / “Immortal” / “Surematu” (2019) ruska autorica Ksenia Okhapkina na vrlo pronicljiv način razotkriva kako mehanizmi političke moći utječu na živote stanovnika, zahtijevajući od njih da već od rane dobi postanu svojevoljni poslušnici sistema. U gradu na sjeveru Rusije, nekadašnjem sovjetskom vojnom uporištu, na razvalinama prošlosti i današnjice, Okhapkina prikazuje kako ove strukture funkcioniraju u onim trenucima koji se na prvi pogled čine benignim. U fokusu filma međusobno su povezana pitanja indoktrinacije, ideologije, slobode i opresije sistema. Film “Besmrtni” nagrađen je Grand Prixom za najbolji dokumentarni film na prošlogodišnjim Karlovim Varima.

Kratkometražni film “Bitka” / “Battle” / “Batalha” (2019) potpisuju brazilski redatelji Clara Lazarim, Rica Saito, Caio Castor i Guilherme Cerqueira Cesar, a bit će prikazan u programu Stanje stvari. Dokumentaristički tim pokušao je intervjuirati tamošnju novinarku Mariliom Melhado, a pokušaj se pretvorio u demonstraciju političke polarizacije brazilskog društva ususret predsjedničkim izborima 2018. godine, na kojima je pobijedio desni kandidat Jair Bolsonaro. “Bitka” je film jedne kadar-sekvence: razgovor s Mariliom Melhado prekidaju Bolsonarovi pobornici, a njihova konfrontacija privlači mnoge druge prolaznike i tako postaje neplanirana ilustracija stanja i društvenih odnosa u Brazilu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije