PočetnaNajaveFilmovi koji ispituju pozadinu demokratskog društva na 16. ZagrebDoxu

Filmovi koji ispituju pozadinu demokratskog društva na 16. ZagrebDoxu

-

Ovogodišnji će program ZagrebDoxa publici predstaviti niz filmova koji portretiraju različita lica demokracije, ispitujući njezino značenje u suvremenom kontekstu. Rasvjetljavajući različite društveno-političke sukobe, kontradikcije, intrige i mehanizme moći što se često ispoljavaju pod krinkom demokracije, ova ostvarenja relevantnim društvenim problemima nastoje pristupiti pomoću novih kritičkih perspektiva.

U programu Majstori doxa ističe se film “Građanin K” / “Citizen K” (2019) američkog oskarovca Alexa Gibneyja. U središtu priče nalazi se Mihail Hodorkovski, nekadašnji oligarh, a danas politički disident te jedan od zagonetnijih likova postsovjetske tranzicije u Rusiji, koji je bogatstvo stekao u turbulentnoj fazi rastakanja Sovjetskog Saveza. Postao je najbogatiji čovjek Rusije do trenutka kada je javno istupio protiv Vladimira Putina i optužio ruski režim za korupciju – uhićen, odjednom se našao bez bogatstva i s presudom od deset godina zatvora. Iz svog egzila u Londonu i dalje kritizira Putina i stanje u Rusiji. “Građanin K” nije samo priča o Hodorkovskom; prateći njega, Gibney istražuje kompleksne odnose između ruske oligarhije i ruske vlade, kao i efekte tog odnosa na demokratski sustav.

U Biografskom doxu susrećemo se s herojskom i potresnom pričom Chelsea Manning. Britanski redatelj Tim Travers Hawkins filmom “XY Chelsea” (2019) prati borbu jedne od najznačajnijih zviždačica koja je 2010. godine WikiLeaksu proslijedila gotovo 750 tisuća tajnih i vrlo osjetljivih diplomatskih i vojnih dokumenata SAD-a. Kao transrodna žena osuđena je na 35 godina u strogom zatvoru za muškarce, da bi odlukom predsjednika Baracka Obame 2017. godine, koja je izazvala mnoge kontroverze u SAD-u, Chelsea Manning bila oslobođena. Film “XY Chelsea” vrlo je intiman portret osobe koja se, nakon zatvora, vojno-pravnih turbulencija i sudskih progona, pokušava vratiti u društveni život. Chelsea Manning od prošle je godine ponovno u zatvoru zbog odbijanja svjedočenja protiv Juliana Assangea. “XY Chelsea” dobitnik je nagrade Cinema Eye Honors.

U filmu “Besmrtni” / “Immortal” / “Surematu” (2019) ruska autorica Ksenia Okhapkina na vrlo pronicljiv način razotkriva kako mehanizmi političke moći utječu na živote stanovnika, zahtijevajući od njih da već od rane dobi postanu svojevoljni poslušnici sistema. U gradu na sjeveru Rusije, nekadašnjem sovjetskom vojnom uporištu, na razvalinama prošlosti i današnjice, Okhapkina prikazuje kako ove strukture funkcioniraju u onim trenucima koji se na prvi pogled čine benignim. U fokusu filma međusobno su povezana pitanja indoktrinacije, ideologije, slobode i opresije sistema. Film “Besmrtni” nagrađen je Grand Prixom za najbolji dokumentarni film na prošlogodišnjim Karlovim Varima.

Kratkometražni film “Bitka” / “Battle” / “Batalha” (2019) potpisuju brazilski redatelji Clara Lazarim, Rica Saito, Caio Castor i Guilherme Cerqueira Cesar, a bit će prikazan u programu Stanje stvari. Dokumentaristički tim pokušao je intervjuirati tamošnju novinarku Mariliom Melhado, a pokušaj se pretvorio u demonstraciju političke polarizacije brazilskog društva ususret predsjedničkim izborima 2018. godine, na kojima je pobijedio desni kandidat Jair Bolsonaro. “Bitka” je film jedne kadar-sekvence: razgovor s Mariliom Melhado prekidaju Bolsonarovi pobornici, a njihova konfrontacija privlači mnoge druge prolaznike i tako postaje neplanirana ilustracija stanja i društvenih odnosa u Brazilu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.

Dokukino KIC: Novi ciklus “Hall of Famea” i “20 dana u Mariupolju”

U zagrebačko Dokukino KIC između ostalog dolazi novi ciklus programa "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma".