Početna Najave Četiri filma o sablastima kolonijalizma u Dokukinu KIC

Četiri filma o sablastima kolonijalizma u Dokukinu KIC

-

Pola stoljeća nakon što su afričke zemlje zbacile kolonijalne vladare i proglasile neovisnost, nasljeđe kolonijalizma i imperijalizma i dalje definira život kontinenta. U sklopu filmskog ciklusa “Sablasti kolonijalizma”, u Dokukinu KIC će od 24. do 26. siječnja biti prikazana četiri recentna dokumentarca koja pokazuju da kolonijalizam nije nestao već se samo transformirao.

Nagrađivani dokumentarac “O nasilju” / “Concerning Violence” / “Om våld” (2014) švedskog redatelja Görana Huga Olssona donosi dragocjene arhivske snimke koje bilježe trenutke borbe za oslobođenje afričkih zemalja od kolonijalne vlasti. Polazeći od tekstova utjecajnog političkog filozofa Frantza Fanona, film nudi fascinantno dokumentarno putovanje kroz slike kontinenta u previranju. Fanonov je rad i dalje seminalno oruđe za razumijevanje i analizu kolonijalne prakse, te preispitivanje mašinerije kolonijalizma koja je u korijenu većine nasilnih sukoba koji izbijaju u raznim dijelovima globaliziranog svijeta. Uvod u filmu daje postkolonijalna teoretičarka Gayatri Chakravorty Spivak, a naratorica je slavna pjevačica i reperica Lauryn Hill. Nakon hrvatske premijere filma u petak, 24. siječnja u 19 sati, slijedi diskusija o nasljeđu kolonijalizma na kojoj će sudjelovati povjesničar Tvrtko Jakovina, antropolog Tomislav Pletenac te muzeologinja i aktivistica Petra Matić.

“Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld” i “Dolazimo u miru”

U nastavku ciklusa (prva projekcija u subotu, 25.1. u 19 sati) red će doći na kinopremijeru dokumentarca “Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld” / “Cold Case Hammarskjöld” (2019). Novi film danskog doku-provokatora Madsa Brüggera (“Crvena kapela”, “Ambasador”) vodi nas kroz neobičnu istragu misteriozne smrti glavnog tajnika UN-a Daga Hammarskjölda koji je 1961. pod nerazjašnjenim okolnostima stradao u avionskoj nesreći iznad Afrike. Švedski tajnik aktivno se zalagao za oslobođenje afričkih zemalja od kolonijalnih vlasti, zbog čega se zamjerio brojnim zapadnim zemljama i korporacijama koje su u bivšim kolonijama nastojale zadržati vlast nad prirodnim resursima. Kroz slučaj koji i nakon pedeset godina stoji neriješen, danski redatelj i njegov partner, švedski privatni istražitelj, postepeno otkrivaju šokantne predjele afričke kolonijalne i hladnoratovske povijesti. Brüggerov dokumentarac odigrava se poput prvorazrednog trilera uz redateljev karakteristično provokativni i zaigrani pristup. “Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld” osvojio je Nagradu za najbolju režiju na Sundance Film Festivalu te niz drugih priznanja, a bio je nominiran i za prestižnu Nagradu LUX koju dodjeljuje Europski parlament.

Dva sata nakon Brüggerovog filma, bit će prikazan i višestruko nagrađivani dokumentarac “Dolazimo u miru” / “We Come as Friends” (2014) u kojem se slavni austrijsko-francuski dokumentarist Hubert Sauper – nakon filma “Darwinova noćna mora” / “Darwin’s Nightmare” (2004) za koji je bio nominiran za Oscara – vraća u Afriku i to u trenutku kad se Sudan, najveća država na kontinentu, dijeli na dvije nacije. Glumeći slučajno zalutalog i zbunjenog turista, Sauper svojom kamerom bilježi novi oblik kolonizacije novonastale države. Kineski radnici na naftnim platformama, UN-ovi mirotvorci, sudanski gospodari rata i američki evangelisti na ironičan se način isprepleću u ovom kritičnom i inteligentnom dokumentarcu. Film je osvojio Posebnu nagradu žirija na Sundanceu, a nagrađen je i na Berlinaleu, Jihlava IDFF-u, Viennaleu te nominiran za europskog Oscara za najbolji dokumentarac. Hrvatsku premijeru imao je prije nekoliko godina na Subversive Film Festivalu gdje je proglašen najboljim dokumentarcem.

“Dobrodošli u Sodomu”

Posljednji film u programu (nedjelja, 26.1. u 19 sati) je “Dobrodošli u Sodomu” / “Welcome to Sodom” (2018) austrijskog redateljskog tandema Florian Weigensamer i Christian Krönes. Agbogbloshie u Gani najveće je odlagalište elektroničkog otpada na svijetu, na kojem svake godine završe tone odbačenih računala, pametnih telefona i drugih uređaja sa Zapada. Iako radnici njegov apokaliptički pejzaž nazivaju Sodoma, deponij je za njih i mjesto koje im pruža mogućnost zarade, a time i životnu perspektivu. Isprepletene priče raznih protagonista u ovom vizualno fascinantnom dokumentarcu otkrivaju kompleksni kontekst svakodnevnog života u Africi, dok sam deponij postaje mračno naličje globalizirane civilizacije i njezine neprestane potrebe za novijim i boljim. Ovaj distopijski dokumentarac, čija će se hrvatska premijera održati u Dokukinu, nagrađen je na filmskim festivalima u Innsbrucku, Zűrichu i Műnchenu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“I Am Greta” – Mladi glas u zadnji čas

"I Am Greta" (2020) redatelja Nathana Grossmana prati aktivistički put mlade Šveđanke Grete Thunberg.

“Distribuiraj to!”: Otvorene prijave za besplatnu radionicu o promociji i distribuciji dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za "Distribuiraj to!", besplatnu radionicu o promociji i distrubuciji dokumentarnog filma.

“Ponoćna obitelj” Lukea Lorentzena u hrvatskim kinima

U hrvatska kina dolazi dokumentarni film "Ponoćna obitelj" / "Midnight Family" (2019) američkog redatelja Lukea Lorentzena.

Dvije doku-nagrade Udruženja filmskih kritičara za “Dick Johnson is Dead” Kirsten Johnson

Dvije najprestižnije nagrade Udruženja filmskih kritičara pripale su filmu "Dick Johnson is Dead" (2020) američke autorice Kirsten Johnson.

Besplatna projekcija “Jedne od nas” Đure Gavrana na službenoj stranici filma

Povodom Međunarodnog dana djeteta, dokumentarni film "Jedna od nas" Đure Gavrana moći će se pogledati besplatno na službenoj stranici filma.