PočetnaVijestiDAE: Krajem veljače s radom kreće novo europsko udruženje dokumentarista

DAE: Krajem veljače s radom kreće novo europsko udruženje dokumentarista

-

Početak godine je vrijeme za – nove početke, pa se tako na horizontu valja pokretanje novog udruženja koje bi trebalo služiti kao svojevrsni potporni stup, zaleđe dokumentaristima diljem Europe. Riječ je o Europskom udruženju dokumentarista (Documentary Association of Europe – DAE) koje će svoj početak djelovanja obznaniti 22. veljače na Doc Salonu European Film Marketa u Berlinu.

Na čelo novoosnovanog udruženja zasjest će Australka Brigid O’Shea koja već duže vrijeme živi u Njemačkoj, obavljajući između ostalog i posao šefice industrijskog dijela programa uglednog DOK Leipziga. Jedan od glavnih ciljeva, govori O’Shea za Variety, jest “pozvati na odgovornost europske fondove o načinu raspolaganja javnim novcem, s obzirom na to da se dokumentarni rod produkcijski u potpunosti razlikuje od igranog”.

Za istočnoeuropske dokumentariste – naravno, i hrvatske – bitan je dio izjave O’Shea u kojem ova posebno naglašava zaštitu interesa svih autora, ne samo zapadnoeuropskih. U prijevodu to znači da će se za ravnopravno mišljenje o trenutnom i budućem stanju industrije odlaziti i nešto istočnije.

Nakon vrlo vjerojatnog raspada (upitno glasanje 31. siječnja o daljnjoj sudbini) Europske dokumentarističke mreže (European Documentary Network – EDN), DAE bi na papiru trebao preuzeti brigu o interesima dokumentarista Starog kontinenta. EDN već neko vrijeme plovi na rubu urušavanja, s obzirom na interne financijske zavrzlame, odnosno gubitak financijske potpore od strane Danskog filmskog instituta.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.

Marina Kožul: “I dalje su rijetke prilike za susrete s nenarativnim filmom”

Selektorica Marina Kožul za naš portal najavljuje 19. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (27. - 30.9.).

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.