Početna Vijesti DAE: Krajem veljače s radom kreće novo europsko udruženje dokumentarista

DAE: Krajem veljače s radom kreće novo europsko udruženje dokumentarista

-

Početak godine je vrijeme za – nove početke, pa se tako na horizontu valja pokretanje novog udruženja koje bi trebalo služiti kao svojevrsni potporni stup, zaleđe dokumentaristima diljem Europe. Riječ je o Europskom udruženju dokumentarista (Documentary Association of Europe – DAE) koje će svoj početak djelovanja obznaniti 22. veljače na Doc Salonu European Film Marketa u Berlinu.

Na čelo novoosnovanog udruženja zasjest će Australka Brigid O’Shea koja već duže vrijeme živi u Njemačkoj, obavljajući između ostalog i posao šefice industrijskog dijela programa uglednog DOK Leipziga. Jedan od glavnih ciljeva, govori O’Shea za Variety, jest “pozvati na odgovornost europske fondove o načinu raspolaganja javnim novcem, s obzirom na to da se dokumentarni rod produkcijski u potpunosti razlikuje od igranog”.

Za istočnoeuropske dokumentariste – naravno, i hrvatske – bitan je dio izjave O’Shea u kojem ova posebno naglašava zaštitu interesa svih autora, ne samo zapadnoeuropskih. U prijevodu to znači da će se za ravnopravno mišljenje o trenutnom i budućem stanju industrije odlaziti i nešto istočnije.

Nakon vrlo vjerojatnog raspada (upitno glasanje 31. siječnja o daljnjoj sudbini) Europske dokumentarističke mreže (European Documentary Network – EDN), DAE bi na papiru trebao preuzeti brigu o interesima dokumentarista Starog kontinenta. EDN već neko vrijeme plovi na rubu urušavanja, s obzirom na interne financijske zavrzlame, odnosno gubitak financijske potpore od strane Danskog filmskog instituta.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.