Početak godine je vrijeme za – nove početke, pa se tako na horizontu valja pokretanje novog udruženja koje bi trebalo služiti kao svojevrsni potporni stup, zaleđe dokumentaristima diljem Europe. Riječ je o Europskom udruženju dokumentarista (Documentary Association of Europe – DAE) koje će svoj početak djelovanja obznaniti 22. veljače na Doc Salonu European Film Marketa u Berlinu.

Na čelo novoosnovanog udruženja zasjest će Australka Brigid O’Shea koja već duže vrijeme živi u Njemačkoj, obavljajući između ostalog i posao šefice industrijskog dijela programa uglednog DOK Leipziga. Jedan od glavnih ciljeva, govori O’Shea za Variety, jest “pozvati na odgovornost europske fondove o načinu raspolaganja javnim novcem, s obzirom na to da se dokumentarni rod produkcijski u potpunosti razlikuje od igranog”.

Za istočnoeuropske dokumentariste – naravno, i hrvatske – bitan je dio izjave O’Shea u kojem ova posebno naglašava zaštitu interesa svih autora, ne samo zapadnoeuropskih. U prijevodu to znači da će se za ravnopravno mišljenje o trenutnom i budućem stanju industrije odlaziti i nešto istočnije.

Nakon vrlo vjerojatnog raspada (upitno glasanje 31. siječnja o daljnjoj sudbini) Europske dokumentarističke mreže (European Documentary Network – EDN), DAE bi na papiru trebao preuzeti brigu o interesima dokumentarista Starog kontinenta. EDN već neko vrijeme plovi na rubu urušavanja, s obzirom na interne financijske zavrzlame, odnosno gubitak financijske potpore od strane Danskog filmskog instituta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here