PočetnaNajave"Diego Maradona" u hrvatskim kinima

“Diego Maradona” u hrvatskim kinima

|

Još od prve projekcije na Filmskom festivalu u Cannesu, dokumentarac “Diego Maradona” (2019) britanskog redatelja Asifa Kapadije ne prestaje izazivati pažnju nogometne, ali i šire javnosti. Kako i ne bi kada se bavi vjerojatno ponajboljim i svakako najkontroverznijim nogometašem u povijesti – malim zelenim kako mu glasi jedan od brojnih nadimaka koje je dobio dok je trčao nogometnim terenima i ispisivao povijest koju teško da će bilo tko ikada nadmašiti. Argentinski nogometaš Diego Armando Maradona svakako spada u sam vrh liste najvećih sportaša koji su ikada živjeli, a njegova dvosatna dokumentarna priča stiže u domaća kina sljedećeg četvrtka, 23. siječnja.

Dana 5. srpnja 1984. godine Diego Maradona stigao je u nogometni klub Napoli za tada rekordni novčani iznos. Najslavniji nogometni genij svih vremena i Napulj, najdisfunkcionalniji grad u Europi bili su savršeni jedno za drugo. Maradona je bio blagoslovljen na terenu, ali proklet izvan njega; ovaj karizmatični Argentinac vrlo je brzo odveo Napoli do njihovog prvog naslova prvaka. Snovi su bili ispunjeni, ali postojala je i cijena: dok god je na terenu izvodio čuda, Diegu je sve bilo dopušteno; kada je magije nestalo, on je postao zatočenikom grada.

Redatelj “Diega Maradone”, Asif Kapadia široj hrvatskoj publici predstavio se s dva fantastična dokumentarna filma – “Senna” (2010) donosi priču o legendarnom vozaču Formule 1 Ayrtonu Senni, dok “Amy” (2015) prati nezaboravnu britansku glazbenicu Amy Winehouse u filmu kojeg smo prije nekoliko godina imali priliku vidjeti i u našim kinima. Upravo je s potonjim filmskim ostvarenjem Kapadia osvojio prestižne nagrade Oscar i BAFTA, a s istom je ekipom odlučio snimiti i svoj treći dugometražni dokumentarni film. Ono što “Diega Maradonu” čini uistinu unikatnim i vrijednim gledanja svakako je činjenica što je sačinjen od preko pet stotina sati nikad prije viđenih snimaka iz Maradonine osobne arhive, a također je važno napomenuti da je film u cijelosti podržao i sam igrač.

Zanimljivo, na britansku premijeru dokumentarca odbili su doći legendarni vratar Peter Shilton, kao i nekoliko drugih igrača te nezaboravne engleske nogometne reprezentacije koja je igrala u vrijeme Maradone, pod izlikom da igraju pikado. Film “Diego Maradona” osim Cannesa prikazan je, primjerice, i na Sheffield Doc/Festu te Locarnu, a nominiran je i za prestižnu britansku nagradu BAFTA u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.