PočetnaNajave"Diego Maradona" u hrvatskim kinima

“Diego Maradona” u hrvatskim kinima

-

Još od prve projekcije na Filmskom festivalu u Cannesu, dokumentarac “Diego Maradona” (2019) britanskog redatelja Asifa Kapadije ne prestaje izazivati pažnju nogometne, ali i šire javnosti. Kako i ne bi kada se bavi vjerojatno ponajboljim i svakako najkontroverznijim nogometašem u povijesti – malim zelenim kako mu glasi jedan od brojnih nadimaka koje je dobio dok je trčao nogometnim terenima i ispisivao povijest koju teško da će bilo tko ikada nadmašiti. Argentinski nogometaš Diego Armando Maradona svakako spada u sam vrh liste najvećih sportaša koji su ikada živjeli, a njegova dvosatna dokumentarna priča stiže u domaća kina sljedećeg četvrtka, 23. siječnja.

Dana 5. srpnja 1984. godine Diego Maradona stigao je u nogometni klub Napoli za tada rekordni novčani iznos. Najslavniji nogometni genij svih vremena i Napulj, najdisfunkcionalniji grad u Europi bili su savršeni jedno za drugo. Maradona je bio blagoslovljen na terenu, ali proklet izvan njega; ovaj karizmatični Argentinac vrlo je brzo odveo Napoli do njihovog prvog naslova prvaka. Snovi su bili ispunjeni, ali postojala je i cijena: dok god je na terenu izvodio čuda, Diegu je sve bilo dopušteno; kada je magije nestalo, on je postao zatočenikom grada.

Redatelj “Diega Maradone”, Asif Kapadia široj hrvatskoj publici predstavio se s dva fantastična dokumentarna filma – “Senna” (2010) donosi priču o legendarnom vozaču Formule 1 Ayrtonu Senni, dok “Amy” (2015) prati nezaboravnu britansku glazbenicu Amy Winehouse u filmu kojeg smo prije nekoliko godina imali priliku vidjeti i u našim kinima. Upravo je s potonjim filmskim ostvarenjem Kapadia osvojio prestižne nagrade Oscar i BAFTA, a s istom je ekipom odlučio snimiti i svoj treći dugometražni dokumentarni film. Ono što “Diega Maradonu” čini uistinu unikatnim i vrijednim gledanja svakako je činjenica što je sačinjen od preko pet stotina sati nikad prije viđenih snimaka iz Maradonine osobne arhive, a također je važno napomenuti da je film u cijelosti podržao i sam igrač.

Zanimljivo, na britansku premijeru dokumentarca odbili su doći legendarni vratar Peter Shilton, kao i nekoliko drugih igrača te nezaboravne engleske nogometne reprezentacije koja je igrala u vrijeme Maradone, pod izlikom da igraju pikado. Film “Diego Maradona” osim Cannesa prikazan je, primjerice, i na Sheffield Doc/Festu te Locarnu, a nominiran je i za prestižnu britansku nagradu BAFTA u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije